Масивният ураган Лий поставя Бермудите под предупреждение за тропическа буря, югоизточните плажове на САЩ са изложени на риск от разкъсващи течения

...
Ураганът Лий предизвика предупреждение за тропическа буря над Бермудските острови
Коментари Харесай

Ураганът Лий предизвика предупреждение за тропическа буря над Бермудските острови и се очаква да отслабне през следващите няколко дни, въпреки че системата може да остане „голяма и опасна“ през седмицата, казаха синоптиците.

Масивната буря, която остава ураган от категория 3 към сряда сутринта, продължи да се движи на северозапад в открития Атлантик и беше на около 495 мили юг-югозападно от острова с максимални постоянни ветрове от 115 mph, според последната актуализация от National Център за урагани.

„Въпреки че прогнозираният път е центърът на урагана, преминаващ доста на запад от Бермудските острови, много голямото вятърно поле на Лий трябва да доведе до разпространение на тропическа буря над острова до късно в сряда или рано в четвъртък“, каза центърът за ураганите в своя 2 прогноза за сряда сутринта.

 Ураганът Лий се вихри в Атлантическия океан във вторник, 12 септември. class= Ураганът Лий се вихри в Атлантическия океан във вторник, 12 септември.

Лий може да се превърне в ураган от категория 2 до вечерта, но крайбрежните въздействия на бурята извън нейния център ще бъдат значителни поради колосалните й размери и бавното й движение.

Размерът на Лий нараства стабилно от уикенда насам, донасяйки ветрове с ураганна сила, които се простират навън до 125 мили от центъра, каза центърът за урагани. Ветровете със сила на тропическа буря все още се простират до 240 мили.

„Прогнозира се известно бавно отслабване през следващите 48 часа“, казаха синоптиците от центъра за урагани късно във вторник. „Въпреки това Лий вероятно ще остане голям и опасен ураган през следващите няколко дни.“

И затова по-слабата буря не е непременно по-малко опасна – по-голямата буря носи потенциала да засегне по-широко разпространена зона, увеличавайки вероятността Лий да засегне Източното крайбрежие.

Към сряда сутринта точното време и степен на ветровете и валежите на Лий, ако удари САЩ и вероятно Канада, все още не са сигурни. Но следите на урагана може да станат по-ясни в четвъртък, тъй като се очаква да се обърне на север и да увеличи скоростта си.

До края на седмицата в североизточната част на САЩ може да има силни пориви на вятъра, дори докато ядрото на Лий остава на стотици мили. Поривите на вятъра със сила на тропическа буря могат да засегнат части от Кънектикът и източен Масачузетс в петък вечерта, когато центърът на Лий се очаква да бъде на около 250 мили на югоизток.

Силни ветрове, силни валежи и буря може да засегнат други части на Нова Англия и източна Канада този уикенд.

Нарастващи заплахи по крайбрежието

В началото на сряда вечерта или рано в четвъртък се очаква обилни валежи заедно с силен прибой да обхванат Бермудите, където метеорологичната служба на острова издаде предупреждение за тропическа буря.

Вълните от Лий вече засягаха части от Бермудите. „Тези вълни вероятно ще причинят животозастрашаващи условия за сърфиране и разкъсващи течения“, каза центърът за ураганите във вторник вечерта.

Междувременно опасен сърф вече беше забелязан по югоизточното крайбрежие на САЩ от Флорида през Каролините. Службата на Националната метеорологична служба в Чарлстън, Южна Каролина, предупреди за висок риск от разкъсващи течения по бреговете на Джорджия и Южна Каролина за сряда.

„Възможни са опасни разкъсващи течения, които могат да отнесат дори най-добрите плувци далеч от брега“, казаха от службата.

Някои карибски острови, включително Британските и Американските Вирджински острови, Пуерто Рико, Испаньола, Търкс и Кайкос и Бахамските острови вече са изправени пред подобни условия, когато Лий премина на север.

До четвъртък Lee може да отслабне до буря от категория 1, тъй като центърът му преминава най-близо до Бермудските острови в четвъртък. Обилните валежи могат да причинят локализирани внезапни наводнения.

Метеорологът на CNN Мери Гилбърт допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР