Мащабното градско преустройство извършено от бившото консервативно правителство на Македония

...
Мащабното градско преустройство извършено от бившото консервативно правителство на Македония
Коментари Харесай

АФП: Македония обмисля премахването на статуите по проекта "Скопие 2014"


Мащабното градско преустрояване осъществено от някогашното консервативно държавно управление на Македония по плана "Скопие 2014" ще бъде преразгледано от актуалната ръководеща партия в страната, твърди Агенция Франс Прес.

Както прецизира БГНЕС става дума за грандиозните архитектурни промени в столицата на балканската страна, които някогашният министър-председател Никола Груевски инициира и които изискваха издигането на десетки спорни неокласически монументи на исторически персони, фонтани, статуи, нови административни здания и даже арка, копираща парижката Триумфална арка.

По първични проекти планът трябваше да коства 80 млн. евро, само че локалните медии оповестяват, че сега изхарчената сума е 7 пъти по-висока и възлиза на 560 млн. евро. По оценки на Балканската мрежа за проверяваща публицистика пък упоритостите на Груевски са коствали на македонските данъкоплатци по-скоро 700 милиона евро.

"В рамките на централното държавно управление бе основана комисия, която да преразгледа (проекта)", съобщи социалдемократът Петре Силегов, новият кмет на Скопие. По негови думи комисията ще прегледа имплементирането на плана, както и възможните нередности при осъществяването му.

Още занапред обаче за две от структурите е била издадена заповед за ремонт. Това са двете реплики на пиратски кораби, които се намират на река Вардар и извършват ролята на атрактивни заведения за хранене. Според Силегов те се отстраняват от "съображения за сигурност".

В отговор някогашният министър председател Груевски се закани на новата власт, че "веднага щом се върне на власт, ВМРО-ДПМНЕ ще поправи всичко, което е било унищожено, отстранено и преименувано", защото сходни "стремежи ще донесат единствено спорове и разделения" в страната. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР