Мащабно разследване започва от днес след трите положителни допинг проби

...
Мащабно разследване започва от днес след трите положителни допинг проби
Коментари Харесай

Разследват треньори и лекари за допинг скандала в плуването

Мащабно следствие стартира от през днешния ден след трите позитивни допинг проби в националния тим по плуване. Наред с уличените спортисти, в пробите на които бе открит примитивния анаболен стероид станозолол, който се използваше в зората на 70-те години на предишния век, могат да бъдат осъдени техните треньори и лекари.
" Ако се потвърди тяхната виновност при взимането на неразрешения препарат от състезателите, да, треньорите и лекарите също подлежат на глоба ", съобщи в особено изявление пред bTV доктор Виолета Заркова – изпълнителен шеф на Антидопинговия център у нас.
Тримата гении, които бяха считани за бъдещето на плуването в България и определяни за значими фигури в построяването на мощна щафета на държавния ни отбор, са Здравко Баблаков (покрит норматив Б за олимпийските игри в Токио на 100 м бруст), Светлозар Николов (държавен първенец на 200 и 400 м съчетано) и Благой Панайотов (държавен първенец на 200, 800, 1500 м свободен стил).

Д-р Заркова отхвърли да назове имената на плувците, дали позитивни проби за стонозолол, защото занапред стартира разплитането на случая.
" Разследването в този момент стартира. Б-пробите не са отворени. Състезателите би трябвало да посочат дали желаят отваряне на тези Б-проби или не. И по кодекс, и по разпоредба, състезателят носи отговорност за това, което е приемал и това, което е намерено в неговия организъм ", разяснява доктор Заркова.
View this post on Instagram

Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов би трябвало да дадат пояснение пред управлението на Антидопинговия център за случилото се, в което най-важното е следното: в действителност ли са взели анаболния стероид без да пита, както твърди президентът на федерацията Георги Аврамчев, или веществото им е било обещано със единодушието на треньорите и на лекарите в националния тим.

Функциите на общоприет управител на държавния отбор, само че и на негов селекционер се извършват от Кристиян Минковски. Другият треньор, който се занимава с националите по време на лагерите им на Белмекен и в София в централизираната подготовка по пътя към олимпийските игри в Токио, е Николай Вакареев. Отговорник по научно-приложна лаборатория е Михаил Качаунов.

Любопитното е, че доктор на националния тим е доцент доктор Любомир Петров – прочут учител от катедра " Физиология и биохимия " на НСА " Васил Левски ".

" Документите на всички се изпращат към Дисциплинарната комисия на БОК, която би трябвало да се събере, да организира свое чуване и да дефинира размера на наказването ", разяснява доктор Заркова, която не е наясно по какъв начин по този начин, през 2021 година, в 21-и век, наши елитни спортисти употребяват станозолол.
" Доста остарял препарат, само че за жалост, както виждаме, към момента се употребява от някои състезатели. Не мога да ви обясня за какво, нито по какъв начин са го взели, към момента нямам никаква информация по случая ", сбита бе доктор Заркова.

Наказанието за станозолол е отнемане от спортни права за период от 4 години, гласят разпоредбите на Световната антидопингова организация. Заловените плувци нямат други допинг прегрешения досега в кариерата.

Ако се потвърди виновността на треньорите и лекарите, работили с тях, техните права за практикуване на специалността също ще бъдат спрени за период от 4 години.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР