Мащабно разследване в САЩ е завършило с разбиването на мрежа

...
Мащабно разследване в САЩ е завършило с разбиването на мрежа
Коментари Харесай

САЩ обвиниха 4-ма души в онлайн измами за $80 млн.

Мащабно следствие в Съединени американски щати е приключило с разбиването на мрежа за онлайн измами, която е откраднала най-малко 80 млн. $ от жертвите, оповестява CNBC. Повдигнати са обвинявания на четирима души, като от американския Департамент по правораздаване регистрират огромен растеж на измамите посредством онлайн запознанства.

В случая става дума за скица, в която измамниците се свързват с случайни хора онлайн посредством така наречен " студени контакти ", т.е. непоискани. Целта е да се откри другарска или даже интимна връзка с целите, с цел да изградят доверие.

Когато преценяват, че моментът е подобаващ, измамниците стартират да оферират разнообразни хрумвания за вложения с огромни облаги. По-рядко се ползва схемата с потребност от пари за лекуване на непосредствен, за пътешестване за среща или друго, защото това към този момент е относително добре познато на хората.

Но в този момент има огромен интерес към криптоактивите и виртуалните валути, което дава опция на хакерите за безграничен брой нови схеми. Най-често те показват цели подправени онлайн тържища и планове, като показват големите облаги, които могат да се извлекат от тях.

Обикновено измамниците са търпеливи и даже демонстрират подправени облаги, с които да зарибят жертвата да влага още повече. Друга разновидност на схемата е заричане да ги научат сами да търгуват със личните си пари без различен да има достъп до тях, само че се употребява авансово готова подправена платформа за задачата. В един миг обаче просто изчезват с парите на жертвата. Понякога става дума даже за милиони долари.

Според проверяващите, измамниците са създали мрежа от кухи компании, посредством които пренасочват парите до разнообразни сметки, в това число интернационалните. Част от средствата са проследени и до банка, която е обвинена за пране на пари, както и прехвърлянето им в други криптовалути.

През последните години се следи растеж на този вид измами, като единствено в Съединени американски щати загубите са в размер на стотици милиони долари. Много от жертвите не оповестяват на управляващите. В случая на следствието са открити 284 преводи на жертвите, като е допустимо да има и повече. Ако обвинените бъдат приети за отговорни, могат да бъдат наказани на 20 години затвор.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР