Мащабни ремонти на ключови места в центъра на София и

...
Мащабни ремонти на ключови места в центъра на София и
Коментари Харесай

Сезонът на големите ремонти в София започва през май

Мащабни поправки на основни места в центъра на София и дотъкмяване на стартирани през предходната година обекти. Това са главните акценти в строителната стратегия на Столичната община за тази година.

Работата по най-големия план - ремонтът на ул. " Граф Игнатиев " и прилежащите ѝ " Шишман ", " Солунска " и " Шести септември ", стартира през май. Подготовката за него към този момент тече. Разкопаването на тази централна улица ще затрудни пешеходци, търговци и пътуващи с градския превоз. Трамваите в региона ще бъдат спрени или ще се движат по нов маршрут.

Възможно е през тази година да стартира и работата по другия огромен план за видоизменение на центъра на града - ремонта на зоните към Народното събрание и храма " Александър Невски ". Там обаче същинската активност се чака през 2019 година

От общината пресмятат, че в инфраструктурните планове ще бъдат вложени над 160 млн. лв.. Голяма част от тях са обезпечени от европрограмата " Региони в напредък ".

Пълно видоизменение

Работата по преобразяването на ул. " Граф Игнатиев " от ул. " Алабин " до бул. " Христо и Евлоги Георгиеви " стартира на 8 май. Проектът планува замяна на канализацията, настилките и трамвайните релси по улицата, ремонт на площадите " Славейков ", " Гарибалди " и на градината пред църквата " Св. Седмочисленици ".



От десетина дни част от сергиите за книги на " Славейков " са затворени и оборудванията се демонтират. Договорите на търговците са до края на април. Планът за ремонта планува първо да се работи по сектора от " Алабин " до площад " Гарибалди ". Вторият стадий ще е от там до бул. " Васил Левски ", а третият от бул. " Васил Левски " до бул. " Христо и Евлоги Георгиеви ".

При започването на всеки от тях първо ще се почистват всички реклами, кошчета и други детайли на градската среда. След това " Софийска вода " ще подменя ВиК тръбите, които са слагани преди десетилетия. После ще стартира и работата на определената за реализатор компания " Джи Пи Груп ". Тя предложи цена от 24.14 млн. лв. за плана.

Работата по " Граф Игнатиев " и прилежащите улици и площади ще продължи 300 календарни дни. Проектът планува равнищата на тротоарите и на уличното платно да бъдат изравнени, с цел да се получи така наречен споделено пространство. Трамвайните релси би трябвало да станат по-безшумни. По ул. " Солунска " се планува с изключение на коли и пешеходци да има и място за велосипедисти, само че без да се отделя специфична алея за тях. Местата за паркиране там ще бъдат понижени след ремонта.



Пазарът за книги на пл. " Славейков " ще се завърне след реконструкцията. Павилионите обаче ще са по-модерни и добре изглеждащи, дават обещание от общината. Сергиите при църквата " Св. Седмочисленици " ще бъдат махнати за времето на ремонта. След приключването му би трябвало да има пазар, само че от страната на постройките, а не на градината. Възможно е той да е единствено в избрани дни, а не ежедневен.

Промяна в придвижването

Заради ремонта на ул. " Граф. Игнатиев " ще бъде спрян трамвай 18.



Трамваите 10 и 12 се сплотяват в една линия под номер 10. Тя ще се движи от жк. " Западен парк " по маршрута на трамвай 10 до бул. " Витоша ". От там вместо да продължава по " Граф. Игнатиев " към кв. " Лозенец " ще завива към Централни хали и ще продължава по маршрута на трамвай 12 към кв. " Илиянци ".

Заради прекъсването на трамваите по " Граф. Игнатиев ", ще се пускат повече коли по линията на трамвай 4.

Ще бъде пуснат и краткотраен рейс ТМ10. Той ще се движи от Зоопарка в кв. " Хладилника ", ще минава около мол " Парадайз ", по маршрута на трамвай 10 по бул. " Черни връх ", бул. " Джеймс Баучер ", от там по ул. " Св. Наум " до хотел " Хемус ", от там още веднъж по " Черни връх ", по-късно по бул. " Евлоги и Христо Георгиеви ". При Националния стадион ще завива по ул. " Гурко ", ще я минава цялата и след това по " Алабин " ще стига до бул. " Христо Ботев ".

След това ще завива по бул. " Ал. Стамболийски ", ще минава около пл. " Св. Неделя " и от там по бул. " Цар Освободител " ще стига до Орлов мост, където ще завива надясно по бул. " Евлоги и Христо Георгиеви ", с цел да тръгне още веднъж към " Лозенец " и " Хладилника ".

Ремонти към " Ал. Невски "

Възможно е тази година да стартира и работата по ремонта на пространството към храм " Александър Невски ", Народното събрание, Паметника на Васил Левски, градинката Кристал, пространството зад Националната художествена изложба.

Ремонтът там също се прави с европари. Изпълнител евентуално ще е компанията " ПСТ Груп " с цена 21.47 млн. лв. с Данък добавена стойност.

В бюджета на общината за годината обаче са заложени относително малко средства за този план, защото беше ясно, че той няма по какъв начин да стартира преди края на европредседателството, което е до края на юни. Така главната работа там евентуално ще е през 2019 година

Нови релси

Кметът Йорданка Фандъкова разгласи, че тази година може да стартира и различен огромен план, за който се приказва от години - подмяната на трамвайните релси по бул. " Цар Борис ІІІ " от кв. " Княжево " до Съдебната палата в центъра.



Прогнозната стойност е 40.44 млн. лв. без Данък добавена стойност, а оптималният период за въвеждане в употреба - 24 месеца. Той може да бъде скъсен, в случай че определеният за реализатор предложи по-кратко време за ремонта. Поръчката за този обект обаче към момента тече.

Кандидатите са 8. Оферти са подадени от " Трейс Груп Холд ", консорциум сред " РВП Илиенци " и " Джи Пи Груп ", обединяване сред " Марко Обра Публика " и " Интегрирани строителни системи ", " Щрабаг ", консорциум сред " Хидрострой " и " Водстрой 98 ", обединяване " Колас Рай - ИСАФ ", както и сред " Геострой ", " Трансремонтстрой ", " Пътстрой - 92 " и сред Х.С.С. и " Монолит София ".

Открити са пропуски в документите на пет от участниците и са поискани спомагателни документи. Предстои оценка на техническите оферти и отваряне на ценовите предложения.

Все още няма определен реализатор и за реконструкцията на трамвайното трасе по ул. " Каменоделска ", макар че и този обект беше разгласен за плануван през тази година. Прогнозна стойност на поръчката за него е 6.87 млн. лв. без Данък добавена стойност. Оферти се одобряват до края на май, а изпълнителят ще бъде определен евентуално в края на лятото. И този план, и подмяната на релсите по бул. " Цар Борис " би трябвало да се финансират с европари.

Друг по-малък трамваен ремонт сигурно ще стартира и приключи това лято. Плановете на общината са на 1 юли да стартира работата по релсовия път при кръстовището на булевардите " България " и " Гешов ". Още в края на май там ще започва обновяването на подлеза.

Трамвайните релси ще се ремонтират от фирмите " РВП Илиенци " и " Джи Пи Груп " против 1.85 млн. лв. без Данък добавена стойност. Срокът за осъществяване е 36 календарни дни.

Стари планове

Тази година би трябвало да приключат и два плана, останали от 2017 година Става въпрос за разширението на бул. " Тодор Каблешков " и на бул. " Монтевидео ".

Първо стартира работата по " Каблешков ". Ремонтът там продължава от 1 юни при кръстовището с бул. " Цар Борис III ".



Поръчката за създаване на още едно платно по тази пътна артерия беше извоювана от " Трейс Груп Холд ", а цената е общо 8.48 млн. лв.. Срокът на контракта е до март 2019 година За идната година ще остане секторът при изграждащата се метростанция от трети лъч.

От 1 юли се възобновява и работата по бул. " Монтевидео ". Той ще се уголемява в сектора от ул. " Боряна " до бул. " Н. Петков ".

В края на юли ще се преасфалтира част от бул. " В. Левски " - от Ректората до бул. " П. Евтимий ".



До месец би трябвало да стартира ремонт и на бул. " Арсеналски ".



От общината желаят да ремонтират и тунела при НДК, както и този в " Люлин ". Поръчката за първия обаче беше прекъсната поради липса на претенденти. За тунела на " Люлин " има 3 подадени предложения - на " ГБС-Инфрастурктурно строителство ", на " Станилов " и на консорциум, в който влизат " Геострой " и " Пътстрой - 92 ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР