МАШИННО ГЛАСУВАНЕ ИЛИ СМЪРТ ! През 2019 година участвах за

...
МАШИННО ГЛАСУВАНЕ ИЛИ СМЪРТ ! През 2019 година участвах за
Коментари Харесай

Адв. Кристиан Гьошев: МАШИННО ГЛАСУВАНЕ ИЛИ СМЪРТ!

МАШИННО ГЛАСУВАНЕ ИЛИ СМЪРТ!

През 2019 година участвах за шести път в състав на изборна комисия в Пловдив. Бил съм и ръководител на ОИК, и зам.-председател на РИК. През погледа ми са минали лицата на хиляди индивиди – членове на Секционни изборни комисии /СИК/. Това са най-важните хора, тъй като точно те са първите пазители на изборния ни избор. Сред тях съм виждал всевъзможни хора – инвалиди /вкл.с инвалидни колички/, възрастни хора – над 70 години /да ме простят всички, които смятат, че на 70 са младежи и девойки/, заболели хора, такива със счупени крайници или ръце, младежи – студенти, такива с реномирани специалности - юристи, лекари, учители, инженери и други. И до момента в който в зората на демокрацията през 90-те години, всички те вървяха поради партийната си пристрастеност и отговорност в съставите на СИК, през днешния ден те вървят, с цел да вземат своите 100 лева необлагаем хонорар.
В изборната нощ минавам сред редовете, където са отредени местата за тези хора и виждам страшни, само че не странни картинки – спящи баби и дядовци, изтощени човешки човеци – колкото да държащи тялото си изправено, увити с шалове и палта небогати хора, лица със събути обувки, а от чорапите им се носи не изключително приятна миризма – чакащи своя ред – да светне номера на таблото и да минат на инспекция през нас – членовете на ОИК/РИК, които да проверим дали вярно същите са отразили вота на гласоподавателите върху хартиения протокол... И тогава се стартира същинския екшън:
Ако някой, който не е осведомен си мисли, че попълването на секционния протокол е фасулска работа, може изобщо да не чете какво ще напиша по-надолу.
Протокола се попълня и ревизира по комплицирана математическа формула. В него има графи за действителни гласове, за недействителни гласове – за същите разграничени по партии, за такива, които не са за партии, за невалидни бюлетини, за преференции по кандидатски листи и още няколко такива сходни сложнотии, които признавам си биха затруднили и мен самия, в случай че вляза в ролята на член на СИК. Затова при инспекцията по комплицираната математическа формула виждам да съм непричом и да не взимам присъединяване. Както съм споделил – дано всеки да прави каквото може. В ОИК/РИК имаме отлични математици, които както споделя един сътрудник имат „ черен колан “ по сметките.
Хората от СИК идват при нас и както споделих нагоре – екшънът стартира. Протоколът им е бом-бок с неточности. Настават едни ремонти, събиране целия състав на СИК, вкл.водене с полиция на тези, които не желаят да дойдат непринудено, ново преброяване на бюлетини, нов протокол. В общи линии най-малко над 60% от предаващите СИК са с някаква неточност в протокола. Естествено не всички са основни и водещи до ново преброяване с целия състав на комисията, само че самото съществуване на неточност малко или доста, води до подозрение в обществото, че все нещо е „ натамънено “. Естествено ще изключа незабавно легендата, че в ОИК/РИК могат да се манипулират изборни резултати. Това е надълбоко погрешно, тъй като ние единствено ревизираме книжата, като нито броим бюлетини, нито пишем протоколите на СИК.
И по този начин, тези голям брой неточности, водят до всеобщо закъснение предаването и приемането на изборните бумаги, и отразяването им в електронната система от „ Информационно обслужване “ АД.
И след целия този ферман до тук, някой ще попита: „ А за какво е толкоз комплицирано? Няма ли по-прост и елементарен метод, който да изключва пресмятането, писането, ръчното преброяване на гласове? “
Естествено, че има. И това е въвеждането на ПЪЛНО МАШИННО ГЛАСУВАНЕ. Пиша „ цялостно “ тъй като поетапно или отчасти въвеждане на машинен избор, двойно ще усложни работата на СИК, тъй като са ангажирани с отразяването на двата вота – хартиения и този на машината.
В тази връзка, към днешна дата открих и някаква логичност в решението на ръководещите - за миналите към този момент локални избори да отпадне плануваното поетапно машинно гласоподаване, тъй като те са си почитатели на хартиения избор, а в случай че имаше и машини по едно и също време, щеше да стане още по-голям избирателен бъркоч. Тъй или другояче посрещаме със съставите на СИК утринните лъчи и следобедните часове от идващия ден, решавайки им задачата в протокола, та що да не постоим още ден-два, както 2015 година направи Столичния ОИК?
Ще попита някой: „ Те преднамерено ли желаят да е гадно и комплицирано? “, а аз на риторичен въпрос не желая отговор да давам, само че единствено ще попитам законотворците:
Какво желаете да стане? Някой да почине ли, до момента в който Вие си вършиме подигравка с действителните пазители на изборния избор? Защо се подигравате с този безпаричен и измъчен български народ – хвърляйки му трохи от тлъстите Ви заплати? Знаете ли какъв брой тъга, страдалчество и отмалялост има в очите им от това, че попадат в клопката на Вашата смачкана столевка – да киснат като сополи по цели дни и нощи, с цел да предават нищожните Ви хартийки?
Това ли заслужава бабата, която си счупи на 3 места крайници по време на евровота тази година? Това ли заслужава 50-годишната жена, която колабира по време на втория тур в изборната си секция? Това ли заслужава 30-годишното момче, което получи епилептичен спазъм и пред очите ми се строполи на земята? За час и 30 минути три лекарски екипа не съумяха да го върнат в схващане, като пред погледа на цялата панаирна палата и на пристигналите му родители на няколко пъти – то ту си отиваше от този свят-ту благодарение на отличните лекари се връщаше назад. Никога гибелта не е била толкоз близо пред очите ми, колкото в онази изборна нощ. И ще го запомня постоянно.
Но дано виновността стои у Вас, властимащите законописци. В Монголия гласоподават с машини – никой не счита, никой не написа. За 2 часа изборната нощ е завършила. Притеснявате се, че ромите няма да се оправят? Я се огледайте в първия който срещнете. Нима няма по-хубав смартфоун от Вас самия? Не ставайте смешни! Вече сме на ръба някой да бъде заровен чакайки с чувала на дядо Коледа цялостен с бюлетини. Не може повече да го предизвикваме на нашите майки, татковци, баби и дядовци. Има два изхода – цялостно машинно гласоподаване или гибел!

адв.Кристиан Гьошев – член на ОИК и РИК в Пловдив
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР