Машините са годни за гласуване“, заяви зам.-министърът на електронното управление

...
Машините са годни за гласуване“, заяви зам.-министърът на електронното управление
Коментари Харесай

Стойнов: Машините са годни за гласуване

„ Машините са годни за гласоподаване “, съобщи зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов.

„ Издадено е решение за засвидетелствуване на машините за гласоподаване. Решението е изпратено на ЦИК. Направени са всички вероятни проби на устройствата ”, уточни още Михаил Стойнов.

Това важи и за балотажите

По думите му няма данни с машините да не може да се гласоподава правомерно. Това стана ясно по време на ексклузивен брифинг на Министерството на електронното ръководство по отношение на решението на ЦИК да анулира машинния избор на локалните избори.

Стойнов беше упрекнат, че е снимал с телефона си кодовете на устройствата. „ Аз също нося лична отговорност за осъществения развой. Като софтуерен експерт съм гледал всяка една стъпка. Нито аз, нито специалистите сме намерили аргументи, заради които да не удостоверим машините за електронно гласоподаване ”, добави зам.-министърът на електронното ръководство.

Опозицията доста желае да употребява обстановката като нов мотив да опита да събори държавното управление, сподели министър председателят

„ Моята цел е била този развой да бъде осъществен по разпоредбите и аз персонално, в това число задачите екипи, които го правят, да сме уверени пред себе си и пред съвестта си, че този развой е професионален. Такъв ми е бил мандатът от моя министър. Използвал съм цялата си техническа просветеност да извърша този развой ”, акцентира Стойнов.

Той означи, че машините не броят вота, а единствено отпечатват. „ Аз също бих дал своя вот с машина, в случай че ми разрешат ”, сподели още той.

Не ни е боязън да излезем напълно на книжен избор, сподели Кирил Петков

„ Съгласно методиката, която е оповестена на уеб страницата на МЕУ, това е методика, която беше обществено обсъждана и съгласувана с ЦИК, до 48 часа от подписването на отчета за сходство, с който действително завършва удостоверяването на сходството, следва да бъде издадено решение. Докладът за сходство беше подписан от всички ръководители на проверяващи екипи през вчерашния ден вечерта, предвид на което в границите на 24 часа издадохме решението ”, изясни основният секретар на министерството Ангел Петров.

Той не скри, че и зам.-министърът, и други чиновници на МЕУ са дали показания пред ДАНС, само че акцентира, че против нито един от тях няма повдигнати обвинявания.

„ Някой е снимал с телефон по какъв начин работи машината, което не виждам по какъв начин може да заплаши изборния развой “, сподели финансовият министър

„ Министерският съвет и в частност МЕУ е изпълнило всички задължения, предоставени по Изборния кодекс. Оттук нататък ЦИК има право при положение, че не се удостоверят машините, да издаде решение, с което се минава към гласоподаване само и единствено с хартия.  Правителството, в лицето на Министерството на електронното ръководство, Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация завършихме процеса и твърдим, че тези машини могат да бъдат употребявани в изборния развой ”, безапелационен бе Петров.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР