Масаите обитават района около кратера Нгоронгоро в Танзания от поколения.

...
Масаите обитават района около кратера Нгоронгоро в Танзания от поколения.
Коментари Харесай

Това е земята на нашите предци: защо Танзания прогонва масаите?


Масаите населяват региона към кратера Нгоронгоро в Танзания от генерации. Но в този момент управляващите принудително ги прогонват. За да освободят място за сафари на богаташи, считат те.

Кения е убежището им. Около 70 масаи са се събрали под сянката на дърветата - мъже, дами и няколко деца. Те са били прогонени от земята, която считат за своя, в прилежаща Танзания.

Полицията и силите за сигурност са отишли при тях с оръжия, споделя един от тях. Не желае да каже своето име, тъй като го е боязън. Униформените им споделили, че земята принадлежи на държавното управление и би трябвало да изоставен. След това служителите на реда стреляли по тях, даже по дамите и старците, продължава разказът. " Разрушиха къщите ни и изклаха добитъка ни. " Затова избягали в Кения.

Редакцията предлага
" Това е земята на нашите предшественици "

Конфликтът е за повърхност от към 1500 кв. км. покрай известния кратер Нгоронгоро около Серенгети. Според версията на държавното управление на Танзания на това място би трябвало да бъде основана предпазена зона и по тази причина масаите би трябвало да се преселят. Засегнатите са към 70 000 души.

Много от тях обаче отхвърлят да изоставен нивите си. Според тях държавното управление желае да прави бизнес с Обединените арабски емирства. Заможните туристи желаели да вървят на лов в саваната, споделя мъж, който се показва като духовник. Масаите пречат на тези проекти с добитъка си. " Това е земята на нашите предшественици, не можем просто да я напуснем. "

Бизнес ползи диктуват решението?

Дубайска компания има лиценз за лов в района още от 90-те години на предишния век. Спорове за потреблението на региона са избухвали неведнъж. Но този път те ескалираха извънредно бързо. Един служител на реда е бил погубен, оповестиха танзанийските управляващи. Много масаи са получили огнестрелни рани или са били пребити.

Джума Оле Сампуерап, доктор, който работи в здравен пункт в Кения, е лекувал някои от тях. Неговите пациенти са обезверени, защото нямат какво да ядат, споделя той. Много от разселените са имали ниви, садили са царевица и фасул, а някои са имали крави и кози. И са били принудени да изоставят цялото си имущество.

Полетата, населявани от масаите, са проблем за танзанийските управляващи. Те цитират изследване, съгласно което земеделската земя се е нараснала двеста пъти през последните години. Според тях това лимитира прекалено виталното пространство на дивите животни.

Масаите са безсилни

За масаите, които са избягали, това са единствено оправдания. Тяхното огромно терзание е, че в никакъв случай няма да могат да се завърнат в родните си места. Единственото, което те могат да създадат в този момент, е да се молят, споделя свещеникът. Той цитира сентенция: " Когато те гони носорог, а в тревата се крие змия, излаз няма. " Така е и в този момент, счита той.

Междувременно танзанийските управляващи ограждат региона с колове. Предстои създаване на път. За масаите това ще е границата. Земята, през която са се движили техните предшественици, в този момент е място, до което не могат да пристъпят.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР