Март е обявен за Световен месец на ендометриозата - хронично

...
Март е обявен за Световен месец на ендометриозата - хронично
Коментари Харесай

Ендометриозата засяга една от 10 жени в репродуктивна възраст

Март е разгласен за Световен месец на ендометриозата - хронично заболяване, което визира почти 178 милиона дами по света, т.е. една от всеки 10 дами в репродуктивна възраст . Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция доктор Добринка Гинчева, акушер-гинеколог в МБАЛ "Сърце и Мозък " – Плевен. Лечебното заведение е част от самодейност на фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве " и разгласи безвъзмездни за пациентките профилирани прегледи за ендометриоза до 31 март.

"Има доста теории за възникването на това заболяване , само че към момента няма изрично пояснение за повода и кои групи дами визира то . Това е положение, при което ендометриални кафези - ендометриум (лигавицата на матката) се популяризират на атипично място отвън матката ", изясни доктор Гинчева. " Най-често ендометриозата се локализира в региона на яйчниците, маточните тръби или други органи в таза и коремната празнина (черва, пикочен мехур, перитонеум) и предизвиква хронично инфектиране и сраствания. Въпреки че болестта е постоянно срещано, информацията за него е лимитирана, а диагностицирането му – мъчно ", означи тя.

Специалистът изясни, че признаците най-често са болки в дребния таз и коремната област преди и по време на менструацията и овулацията, болежка при полов контакт, хронична отмалялост, щедро менструално кървене и утежняване качеството на живот.

Ендометриозата е сложна за диагностициране като главно се вземат поради признаците, които водят пациентките в гинекологичния кабинет.

"Диагнозата може да се удостовери и с неинвазивни диагностични способи като проучване на туморен маркер CA 125 , ехографско проучване и ядрено-магнитен резонанс ", уточни лекарят. Тя акцентира, че златен стандарт е хистологичното доказване на ендометриозните огнища и отстраняването им посредством лапароскопска интервенция от сертифициран и умел експерт.

"Важно е да се означи, че не всяка ендометриоза е показана за оперативно лекуване ", добави доктор Гинчева. По думите ѝ решението за предприемане на интервенция се взима строго самостоятелно съгласно разположението и размерите на ендометриозните огнища, признаците, възрастта на пациентката и дали тя възнамерява бременност в близко бъдеще. "В нашия гинекологичен кабинет са идвали пациентки, които са били оперирани неколкократно. Резултатът от това е мощно понижен или съвсем изчезнал яйчников запас в репродуктивна възраст ", разяснява доктор Гинчева. Тя акцентира, че ендометриозата дава отражение в доста аспекти и с изключение на упорития болков синдром, води до стерилитет - може да понижи яйчниковия запас, да повлияе отрицателно на овулацията и така нататък

"Ендометриозата е настойчиво хронично заболяване с тежки последствия . Протоколът на лекуване е сложен и самостоятелен, а крайната цел на лекаря е дълготрайното възстановяване на качеството на живот на пациентките и безпроблемното зачеване и изхабяване на бременността ", сподели още гинекологът.

Относно акцията с безвъзмездни прегледи , която организира МБАЛ "Сърце и мозък " в Плевен, доктор Гинчева разяснява, че опитът е посочил, че сходни начинания стимулират дамите да посещават гинеколог постоянно и да са виновни към здравето си.

"В днешно време пациентите са любознателни, имат достъп до профилирана здравна информация, както и условия за модерни способи на диагностика и лекуване. Целта на профилактичните прегледи е установяване на казуса в начален етап и разрешаването му без това да наруши качеството на живот на пациента и на фамилията му ", уточни гинекологът.

До края на месеца записването за безплатните прегледи при доктор Добринка Гинчева и доктор Александър Любенов става на тел. 064/67 84 00.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР