Марсоходът Пърсивиърънс отбелязва своите 1000 дни научна работа, съобщи Би

...
Марсоходът Пърсивиърънс отбелязва своите 1000 дни научна работа, съобщи Би
Коментари Харесай

Марсоходът Пърсивиърънс отбелязва своите 1000 дни

Марсоходът " Пърсивиърънс " отбелязва своите 1000 дни научна работа, заяви Би Би Си. Според изказване на НАСА роувърът е извършил основните задания, поради които е бил изпратен на Червената планета през 2021 година

" Пърсивиърънс " трябваше да изследва антично пресъхнало езерно дъно и да събере камъни, които да спомогнат за установяването на следи от живот на планетата в предишното. Първата цел беше реализирана, разгласи екипът на задачата на конференция в Сан Франциско на 1000-ия марсиански ден от задачата.

" Това е необикновено достижение и ние направихме огромна стъпка в науката ", сподели доктор Лори Глейз, шеф за планетарна просвета в НАСА.

Това не значи, че " Пърсивиърънс " ще спре да се движи или ще бъде изключен от зареждане. Пред задачата стоят серия провокации и едно от тях е разрешаване на въпроса с снабдяване на взетите проби на Земята, тъй че да могат да бъдат изследвани в лаборатория.

По този план НАСА ще си партнира с Европейската галактическа организация, само че техническите решения и цената към момента се разискват. До първите месеци на идната година няма да има оповестено решение.

Ще бъде належащо изпращането на ракета на Марс, товарене на проби с размер от няколко сантиметра и доставянето им на Земята. " Това ще бъде най-смелата роботизирана задача, провеждана в миналото ", сподели доктор Мини Уадва от щатския университет в Аризона, която е водещ академик в програмата на НАСА за снабдяване на пробите на Земята. " Ще бъде извънредно предизвикателство. "

" Пърсивиърънс " е събрал и складирал 13 камъка. Всички те са с друг химичен състав. Пробите " описват " историята на езерния кратер на Марс преди 3,7 - 3,5 милиарда години. По това време речният канал с широчина 45 км е образувал отлагания и кал и пясък, познати на Делта. Скалният пласт в езерото се е намирал под вода, чието равнище евентуално е било към 10 м.

Марсоходът изследваше седиментите вдясно от върха на кратера Джезеро, които, наподобява, съдържат карбонатни минерали. " Пърсивиърънс " откри и съществуването на стоманен фосфат.

Тези открития са вълнуващи, тъй като става въпрос за детайл, срещащ се в биосферата на Земята - фосфор. Той съществува в кратера във форма, която би могла да се среща в живи организми. " Фосфорът е част от ДНК на всички живи организми, той се намира в клетъчната мембрана на всеки прочут ни организъм ", споделиха учени от Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА.

" Пърсивиърънс " ще стартира да се придвижва към вътрешния борд на кратера. Така ще може да изследва скали, които евентуално са 500 - 600 милиона години по-стари от тези, които е изучавал досега. " В подземната повърхнина има друг тип среда - там подпочвените води взаимодействат със скалите ", сподели доктор Кен Фарли, откривател от Калифорнийския софтуерен институт, който работи по задачата " Пърсивиърънс ".


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР