Марсоходът на НАСА Пърсъвиарънс (Perseverance), който кацна на Марс в

...
Марсоходът на НАСА Пърсъвиарънс (Perseverance), който кацна на Марс в
Коментари Харесай

НАСА планира пилотиран полет до Марс след 2035 г.

Марсоходът на НАСА " Пърсъвиарънс " (Perseverance), който кацна на Марс в четвъртък, е петата сполучлива задача до алената планета. Но по кое време ще пристигна редът и на хората да стъпят на Марс? Това е задачата, към която доста хора се стремят, само че тя надали ще се реализира скоро. Всъщност, от НАСА считат, че сходна задача би могла да се реализира след 2035 година.

" От средата до края на 2030-те години ще стартираме да използваме средствата, употребявани за стъпване на Луната, с цел да изпратим астронавти на Марс ", сподели Стив Юрчик, който извършва длъжността началник на НАСА.
Снимка: EPA/БГНЕС  НАСА възнамерява пилотиран полет до Марс след 2035 година

Големите софтуерни провокации към този момент са позволени, само че към момента в уравнението има доста незнайни.

Пътуването до Марс лишава към седем месеца и астронавтите евентуално ще прекарват на планетата към тридесет дни, допускат от НАСА.

Температурата на Червената планета е измежду към минус 63 градуса по Целзий, радиацията е висока, а въздухът се състои от 95 % въглероден двуокис. Гравитацията е едвам 38% от тази на Земята. Но " с помощта на Международната галактическа станция към този момент сме научили доста за микрогравитацията ", споделя Скот Хъбард, някогашен началник на програмата на НАСА за Марс.

Много технологии и материали към момента би трябвало да бъдат тествани.

" Пърсъвиарънс " носи няколко инструмента, които са част от подготовката за бъдещи пилотирани задачи. МОКСИ (MOXIE), който е с размер на авто батерия, е опит да се създава О2 на място посредством преправянето на въглеродния двуокис по технологията, употребена от растенията. Кислородът може да се употребява както за дишане, по този начин и за гориво.

Програмата " Артемида " (Артемис) за връщане на Луната, върху която НАСА в този момент концентрира напъните си, ще е тест за задача до Марс.

В рамките ѝ ще се тества ново облекло за астронавтите xEMU, което разрешава по-голяма пъргавина и отбрана против ниски температури. Миниатюрна нуклеарна централа ще създава електричество по време и на пясъчните стихии, които блокират достигането на слънчева светлина до Марс в продължение на месеци.

Всичко ще се тества първо на Луната поради опцията при потребност бързо да се изпрати помощ. На Марс " в случай че нещо се обърка или повреди, ще сме на години разстояние от вкъщи ", изяснява Джонатан Макдауъл от центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън.

Новата задача на НАСА до Марс е идната стъпка, която ни доближава към фантазията за заселване на четвъртата планета от Слънчевата система.

След сполучливото си кацане на повърхността, марсоходът Пърсъвиарънс изпрати и първите си фотоси - впечатляващо селфи, снимано от една от камерите, инсталирана на спускаемия модул, което демонстрира по какъв начин той към момента виси във въздуха, преди скай кранът да го спусне на повърхността. На фрагмента се виждат и облаци прахуляк, вдигнати от ракетните мотори на " небесния кран ". Секунди по-късно роувърът гладко стъпва на шестте си колела.
Снимка: EPA/БГНЕС  НАСА възнамерява пилотиран полет до Марс след 2035 година

Изображенията се отличават с изключителна изясненост и са първите близки фрагменти от кацане освен на Марс, само че и на която и да е друга планета отвън Земята.
Снимка: EPA/БГНЕС  НАСА възнамерява пилотиран полет до Марс след 2035 година

" Не сме виждали такова нещо до момента ", сподели заместител ръководителят на екипа по кацане на задачата Арън Стехура, добавяйки, че той и сътрудниците му били изумени, когато видели фрагментите за пръв път.

Според основния инженер на плана " Пърсъвиарънс " Адам Стелцнър изображенията за забележителни и сравними със фотографията на Бъз Олдрин на Луната през 1969 година или на фотосите на Сатурн, направени през 1980 година от " Вояджър 1 ". " Отидохме на повърхността на Марс. Седяхме там, на седем метра от повърхността и гледахме надолу. Това е извънредно вълнуващо ", сподели той.
Снимка: EPA/БГНЕС  НАСА възнамерява пилотиран полет до Марс след 2035 година

Тази седмица НАСА се надява да показа повече фотоси и видео със тон от кацането, направени от всичките шест камери, прикрепени към спускащата се сонда. Те би трябвало да са снимали повече от маневрите на " небесния кран ", както и свръхзвуковото разгръщане на парашута.

Полин Хванг, един от ръководителите на задачата, съобщи на конференция в петък, че самият марсоход " се оправя чудесно и е в цялостна функционалност на повърхността на Марс и продължава да бъде извънредно функционален и страховит ".
Снимка: EPA/БГНЕС  НАСА възнамерява пилотиран полет до Марс след 2035 година

Роуврърът кацна на към два километра от високи скали в основата на антична делта на река, изсечена в ъгъла на кратера Джезъро преди милиарди години, когато Марс е бил по-топъл, мокър и евентуално гостолюбив за живот.

Наземният екип на задачата ще прекара идващите дни и седмици в разгръщане и тестване на роботизираната ръка на роувъра, информационните антени и друго съоръжение, подготовка на научните принадлежности и ъпгрейд на софтуера на марсохода, сподели Хванг.

Тя сподели, че ще минат към девет " сола ", или марсиански дни, преди роувърът да е подготвен за първото си тестово пътешестване.
Снимка: EPA/БГНЕС  НАСА възнамерява пилотиран полет до Марс след 2035 година

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР