Марсоходът на НАСА “Кюриосити за пръв път успя да анализира

...
Марсоходът на НАСА “Кюриосити за пръв път успя да анализира
Коментари Харесай

НАСА възобнови работата на лабораториите на Кюриосити след година и половина прекъсване

Марсоходът на НАСА “Кюриосити ” за пръв път съумя да проучва скални проби на Марс след октомври 2016 година! С това НАСА можа да преодолее щета на пробивната машина, който порази марсохода през декември същата година. 

Машината употребява два стабилизатора, с цел да може да се застопори към скалите. За страдание развален мотор пречи на бургията да се разгъва и свива сред тях. След месеци старания екипът на задачата съумя да създаде нов способ за продупчване на скали. “Кюриосити ” към този момент употребява цялата си роботизирана ръка, с цел да изтласква бургията напред – по същия метод, по който занаятчия вкъщи би употребявал бормашина, с цел да пробие отвор в стената. Разликата е, че майсторът го прави непринудено, без да се замисли, до момента в който програмирането на робот за същата цел е същинско предизвикателство. 

На 20-ти май “Кюриосити ” проби нова канара на Марс, а на 31-ви май беше прибавен новаторски способ за преразпределянето на скалния материал и подаването му към научните принадлежности. По принцип марсоходът е снабден със специфичен уред, който може да прави това разпределение, само че в актуалното състояние на бургията екипът няма достъп до него. Новият способ е създаден благодарение на тестов марсоход, намиращ се тук, на Земята. Отне известно време да се приложи и на Марс, защото там атмосферата е разредена, а гравитацията – по-слаба. Екипът трябваше да внимава – прекомерно малко доставени проби би било незадоволително за техния разбор, а прекалено много би задръстило отверстията на научните принадлежности или би компрометирало бъдещи проучвания.

Сега най-сетне напъните се увенчаха с триумф. До този миг пробите сполучливо са доставени към минералогичната лаборатория, а през идващите дни ще бъдат доставени и към химичната лаборатория.

“Научният екип беше убеден, че инженерите ще сполучат – толкоз убеден, че се придвижихме обратно към място, на което пропуснахме да пробиваме ”, заяви Ашуин Васадава, водещ академик от задачата. “Ходът даде резултат и в този момент имаме основна прова, която другояче можеше в никакъв случай да не получим. Твърде удивително е да преживеем миг като този пет години от началото на задачата. Това значи, че можем да обновим проучването на планината Шарп, която “Кюриосити ” изкачва, с нашия цялостен набор от научни принадлежности ”. 

Инфо: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР