Марсоходът “Кюриозити през погледа на художник, малко преди наближаването на

...
Марсоходът “Кюриозити през погледа на художник, малко преди наближаването на
Коментари Харесай

Автоматичната междупланетна станция “Марсианска научна лаборатория” с марсоход “Кюриозити” успешно изпълни важна маневра на път към Марс!

 Curiosity approaching Mars

Марсоходът “Кюриозити ” през погледа на художник, малко преди наближаването на Марс. Image credit: NASA/JPL-Caltech

Когато “Марсианска научна лаборатория ” с “Кюриозити ” беше изстреляна на 26 ноември 2011 година, първичната траектория бе съзнателно подбрана да е такава, че горните степени на ракетата-носител “Атлас 5 ” да не попаднат на повърхността на Марс. Ракетата – притежател не е стерилизирана толкоз подробно, колкото марсохода, и съществува прочут късмет земни микроорганизми да попаднат на Марс и да замърсят вероятно локалната екосистема, в случай че има такава. Затова всякога, когато НАСА организира задача до някаква планета, при която тя или нейният сателит имат капацитет за съществуването на живот, галактическите ракети се изстрелват съзнателно по такава траектория, че горните им степени да не съумеят да доближат планетите. А пък автоматизираните междупланетни станции, които са били изстреляни от тези ракети, биха могли по-късно да поправят курса си и да преминат на вярната траектория.

Точно това направи и “Марсианска научна лаборатория ” с марсоход “Кюриозити ”. Той сполучливо поправя траекторията си и към този момент е на верния път към Марс!

Още една огромна маневра за “Кюриозити ” е планувана на 26-ти март. При потребност по-късно автоматизираната междупланетна станция би могла да поправя още четири пъти траекторията си за тънко позициониране.

Пред “Кюриозити ” следва още доста дълъг път към Марс. Кацането на марсохода е планувано за това лято, на 6-ти август 2012 година


Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР