Марко ван Бастен има впечатляващите 301 гола в кариерата си

...
Марко ван Бастен има впечатляващите 301 гола в кариерата си
Коментари Харесай

Спортни хроники: Контузията съсипа кариерата му, но помогна на Ван Бастен да отбележи най-великия си гол

Марко ван Бастен има впечатляващите 301 гола в кариерата си в единствено 431 мача. Сред тях има доста бисери: против Реал Мадрид през 1989-а, двата против Стяуа във финала за КЕШ през 1989-а и оня прословут изстрел от към 30 метра против Манчестър Юнайтед.

Но, несъмнено, най-великото му попадение е от финала на Европейското състезание през 1988-а против Съюз на съветските социалистически републики. А историята зад него е повече от любопитна.

 Marco van Basten (ca 2006)

„ Лалетата “ разполагат с приказен състав. На Европейското бяха с Роналд Куман, Рууд Гулит и Франк Рийкард. 23-годишният Ван Бастен пък е считан за най-обещаващия млад нападател в света, което се удостоверява на шампионата с хеттрик против Англия и победния гол против Германия на полуфиналите.

Но Съюз на съветските социалистически републики влиза във финала с оптимизъм, защото отборът на Валерий Лобановски побеждава както холандците, по този начин и англичаните в груповата фаза, а на полуфиналите съумява да преодолее отбора на Италия, в който тогава играят Паоло Малдини и Роберто Манчини. „ Това беше най-хубавият ни късмет да спечелим трофея “, спомня си бранителят Сергей Балтача.

В началото на мача руснаците имат шансове за гол, само че не се възползват от тях. Междувременно още с първата си офанзива „ оранжевите “ бележат. Автор на попадение е най-скъпият футболист по това време – Рууд Гулит. След почивката наподобява по този начин като че ли Лобановски е надъхал футболистите си да покажат повече през втората част, само че тогава пристигна оня гол.

В 54-тата минута Адри ван Тигелен открадва топката в средата на терена и напредва в половината на Съюз на съветските социалистически републики. Пуска пас наляво към Арнолд Мюрен, който с едно допиране я праща в наказателното поле с диагонален пас. Целта е Ван Бастен, само че пасът е по-силен и отива към навън линията. Това обаче не е проблем за Ван Бастен, която я посреща непосредствено от въздуха и с безподобен падащ лист основава парабола, която е отвън опциите на вратаря Ринат Дасаев.

Феновете на стадиона не могат да повярват на очите си. Селекционерът на холандците Ринус Микел – също; скача от скамейката и заравя лицето в шепите си от наслада и учудване. „ Голът на Ван Бастен против руснаците бе приказен миг “, споделя той след мача. Куман също се прекланя пред невероятното осъществяване: „ Невъзможно е да вкараш от подобен ъгъл! “ „ Дори и да го опита още един милион пъти, в никакъв случай няма да може да го повтори “, сигурен е пък Гулит.

„ Късметът оказва помощ на мощните – установи Дасаев след изгубения край с усмивка на разположение. – Какво да правиш? Дори и да му дадат още 100 пъти да го опита, няма да може да повтори този удар. “

Самият Ван Бастен отдава гола си на шанс. „ Самият аз не мога да допускам какво се случи – написа той в автобиографията си. – Личи си по лицето му. Момчетата ме питаха: „ Какво беше това? Как го направи? “ Но даже и аз не знаех. “ Години по-късно обаче Марко разкри истината.

Вместо да укроти топката и да се опита да откри по-добър ъгъл за удар, Ван Бастен взема решение да шутира непосредствено от въздуха. Помага му освен шансът, само че и към този момент насъбраната отмалялост от целия шампионат.

„ Второто полувреме към този момент бе почнало, а аз бях леко изтощен – признава той. – Топката от Мюрен идваше към мен и аз започнах да се чудя: „ Мога да я овладея и да се опитам да преодолея бранителите. Или мога да направя по-лесното и да опитвам да изстрелвам. “

Оказва се обаче, че не е и единствено умората. В изявление със Sky Sports Ван Бастен споделя, че травма му оказва помощ да направи толкоз съвършен удар.

През 1986-а нападателят получава тежка травма, до момента в който е още в Аякс. По това време треньор на отбора е Йохан Кройф, който заплашва Ван Бастен, че в случай че не продължи да играе, няма да му разреши да отиде в различен тим през лятото. Ван Бастен доиграва сезона на инжекции. Едва откакто минава в Милан през 1987-а, излиза наяве, че е със скъсани връзки. След шест месеца възобновяване болката отшумява, само че придвижването на крайници е лимитирано.

Въпреки проблемите Ринус Микелс взема решение да го вземе на Евро 88.

 EK voetbal in West Duitsland Engeland tegen Nederland 1-3 Marco van Basten ju, Bestanddeelnr 934-2659

Ван Бастен чества хеттрик против Англия на Евро 88

„ След интервенцията ми през 1987-а глезенът ми не можеше да се движи много-много – споделя Ван Бастен пред Sky Sports. – Можех да го движа на 80 %, само че тъкмо това ми оказа помощ да вкарам против Съветския съюз. Ако кракът ми не бе стеснен в придвижването си, нямаше да мога да завъртя топката тъй че да падне толкоз тъкмо. По принцип, за сходни удари ти е необходим изцяло здрав крайник, само че в този случай беше противоположното. Това е един доста чудноват гол. “

Така Нидерландия завоюва първия си и до момента единствен трофей от огромно състезание, а Ван Бастен получи „ Златната топка “ за 1988-а. Според доста, тя му е връчена напълно поради представянето му на Европейското състезание, защото пропуща половината от постоянния сезон.

Вратарят Ринат Дасаев прекарва доста вечери, обсъждайки гола с Лобановски, вследствие на които доближава до извода, че попадението е по негова виновност.

„ Лобановски и аз стигнахме до заключението, че Ван Бастен ме хвана в миг, в който подрипвам тъкмо преди удара. Така, когато топката бе в най-високата си точка, моето тяло към този момент бе почнало да пада – признава Дасаев. – Тази неточност ми бе за урок и в този момент изучавам младите вратари в никакъв случай да не подскачат преди удар. И макар че усетих, че съм позволил неточност, отново бях извънредно сюрпризиран, обръщайки се да видя, че топката попада в мрежата. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР