Марк Нобъл вдигна очи за пас. Напразно. Той гледаше за

...
Марк Нобъл вдигна очи за пас. Напразно. Той гледаше за
Коментари Харесай

Мойс трябва да лекува от заразата от страх Уест Хам

Марк Нобъл подвигна очи за пас. Напразно. Той гледаше за някой собствен съотборник в бяг, но никой не се отзова. Търсеше някой собствен съотборник, подготвен да поеме отговорност с топката, а отсреща нищо. С двама играчи на Ливърпул на гърба си, той нямаше повече свободно пространство и изкара топката в тъч, след което се обърна обезсърчен към своите и им извика: „ Хей, някой да изиска ш.баната топка!”.

Ето каква неразбория ще би трябвало да оправя Дейвид Мойс, когато стартира работа в Уест Хам. Ето какви потънали гемии ще би трябвало да подвига на повърхността и какво държание би трябвало да отстранява Мойс – индивидът с постоянно намусено и гузно изражение, с ореола на безконечната нерешителност. Точно той ще би трябвало да подвига гарда на играчите, преди те да го завлекат надолу в бездната. Съвсем не наподобява като точното комбиниране.

И това е още преди „ да мери температурата” на последователите, чиято реакция на новината за идването му не е най-топлата. Фен форумите кардинално са удивително враждебни чудовища, но когато се появи тематика „ Мойс вън!” още преди назначението на мениджъра (и с над 400 гласа в анкетата в нея преди 10 часа сутринта в неделя), това не предвещава идеалния меден месец.

Може би по тази причина и се заприказва за малко за отсрочване на оповестяването и за търсене на други възможности от страна на управлението на клуба. И какъв клуб единствено – мощно привързан в решенията си от мненията в Туитър и на улицата.



Все отново тезата против Мойс е от дълго време и постоянно изказвана: оправи се добре в Евертън с чудесно проведен тим, но не завоюва трофей (освен в случай че не броите едно 4-то място за купа) и разочарова при приемането на огромния си късмет в Манчестър Юнайтед, след това и в испанската си случка в Реал Сосиедад и смъкна Съндърланд в Чемпиъншип с тим, който на моменти мощно наподобяваше на съботната версия на Уест Хам – изплашени характерности, без сърце за борбата.

Мойс по този начин и не съумя да въодушеви „ черните котки”, а отрицателните му изказвания постоянно биваха маскирани като мъчителен натурализъм. „ Ще излъжа, в случай че кажа, че играчите, които ще доведем, ще създадат огромна разлика – сподели той в последния януарски трансферен прозорец. – Вероятно няма да можем да докараме футболисти от нужното равнище.” Не бе изненада, че резултатите по-късно не се усъвършенстваха.

Играчите на „ чуковете” като характерности са по-добри от сътрудниците си в оня Съндърланд, само че без добавено изпитание това няма значение. Загубата, която смъкна Славен Билич от поста, бе белязана от безхаберие – освен в множеството неточности, а и в генералната липса на темперамент. Играчите не се трудеха задоволително крепко, не демонстрираха тревога от обстановката си или от тази на обречения си управител.

Телевизионните анализатори – Стивън Джерард, Франк Лампард, Стийв МакМанаман – бяха отвратени, но следелите Уест Хам в предходните 16 месеца надали са били изключително учудени от гледката. Дори тимът в този момент беше по-малко зле спрямо мача също с Ливърпул в края на предишния сезон.



Този набор играчи има огромен шанс. Вече една година се крие зад извинението с местенето на нов стадион. Само дето не стадионът тича минимум километри или прави минимум спринтове от всеки различен отбор в Премиър Лийг. Търпението на почитателите към този момент е изчерпано. Някои може и да упрекват за хода на тима махането от „ Ъптън Парк”, само че болшинството схващат, че казусът е доста по-дълбок и се крие в абдикирането от отговорност.

Уест Хам има единствено една турнирна победа от 4 февруари насам. И не става въпрос единствено за домакинска форма. Врелият и кипял в ПЛ вратар Марк Шуорцър описа неотдавна по какъв начин Джо Харт му споделил, че в Манчестър Сити постоянно имал 10 разновидността за пас, а в новия си отбор изборите му били едвам три или четири смели души. В събота Харт можеше да смъкна броя и още.





Нобъл е изключение, въпреки и почитателите към този момент да не го ценят. Мануел Ландзини има качества, при все това не е Димитри Пайет. Останалите в по-голямата част от времето се криеха. Ако получеха топката, я заритваха прибързано, без да мислят за нищо друго, с изключение на за това да не са тъкмо те изгубилите я. Наследникът на Билич идва в инфектиран от боязън футболен клуб, а Мойс тъкмо бе изоставил един подобен в лицето на Съндърланд.

Решението за продажба на Пайет бе, както се и предсказваше, злополука. Сега когато цената на добър бек е над 50 млн. паунда, приемането на половината от тази сума за най-продуктивния халф в британския футбол наподобява едно от най-слабите бизнес решения в историята. Дори двойно повече пари нямаше да подхождат на това, което Пайет донесе на Уест Хам.

През 2016 година той сътвори 144 голови положения в ПЛ, а вторият – Кристиан Ериксен от Тотнъм, стоеше надалеч обратно със 116. Като изключим петима – Ериксен, Месут Йозил, Кевин Де Брайне и Алексис Санчес, същият този Пайет сътвори най-малко два пъти повече голови положения от всеки различен в лигата, повече от всеки състезател на Манчестър Юнайтед, Челси и Ливърпул. Продажбата му толкова на ниска цена единствено три дни преди затварянето на прозореца беше скъпоструващо злополучие, от което клубът по този начин и не се възвърне.

Следващият управител най-малко няма да помни благодатта да разполага с Пайет, тъй че може и да не бъде отмъкнат надолу от отсъствието му като досегашния. Може би упованието у французина бе станало прекомерно и попречи да се видят слабостите на останалите играчи. Може би и умеенето на Пайет да печели самичък мачове направи съотборниците му мързеливи.



Билич поема самичък виновността, но тя не е напълно негова. Позицията му бе подкопана през цялото време на сезона, когато притежателят Дейвид Съливан го уточни като индивида, отказал Ренату Саншес и още имена чартърен (точно когато бордът бе подложен на критика за неуспеха в прехвърлянето на Уилям Карвалю от Спортинг Лисабон). Намиращ се в последната година от действието на своя контракт, хърватинът изглеждаше все по-далеч от истината и играчите му към този момент не го следваха. Ще следват ли същите тези играчи Мойс, в случай че неговият договор е кратковременен (това е неофициалната информация – добре, че най-малко формалната бе спестена от клуба)? Каква би била разликата? Какво друго би подсказал сходен ход, като се изключи че новият управител е единствено краткотрайно решение до намирането на по-добър вид? Защо изобщо някой би поел поста освен това изискване и по какъв начин може да желае почитание тогава?

Покупките на Уест Хам са миш-маш, а вложението в играчи, изключително след продажбите, е под обещаното след преместването на новия стадион. Мнозина гледат на назначението на Мойс по същия метод: като на нескъпо краткосрочно решение, пожарникар, който да провежда командата и да избегне изпадането, а не като на индивида, който да реализира огромния скок към елита, обещан с напускането на „ Ъптън Парк”.

 Ако Мойс остави отбора в ПЛ, това ще му завоюва малко време и може би поста за непрекъснато. Ако ли не, към този момент няма да има задоволително почитатели на „ Лондон Стейдиъм” при започване на мачовете, че да ги виждате на екраните си по какъв начин се изнизват надалеч преди последния съдийски сигнал.
Мартин Самюъл, „ Дейли Мейл” Премиър лийг 11 кръг, събота 4 ноември  Уест Хам 1:4краен резулат  Ливърпул
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР