Марияна Попова подкрепи майките в протеста имС песента "Вървят ли

...
Марияна Попова подкрепи майките в протеста имС песента "Вървят ли
Коментари Харесай

Марияна Попова подкрепи майките в протеста им

Марияна Попова поддържа майките в митинга им
С песента "Вървят ли двама" и певицата Марияна Попова поддържа майките на деца с увреждания, които за поредна вечер се събраха пред стълбите на Партийния дом.

Искам да знаете, че не сте сами, обърна се певицата към събралите се протестиращи, които довечера бяха по-малобройни спрямо предните вечери, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Една от майките Весела Одажиева съобщи пред БГНЕС, че въпреки и в по-малък цифров състав не значи, че майките са се отказали. Те ще продължат да стачкуват, до момента в който не получат желаната оставка на Валери Симеонов.

На въпрос по какъв начин гледат на изказванията, че са платени и зад тях стоят разнообразни партийни ползи, Одажиева съобщи, че гледат с подигравка и в случай че бяха платени, щеше да има доста по-голяма бройка от протестиращи.

Митингът минава спокойно, без напрежение под полицейско наличие с крясъци Валери! Позор, оставка и затвор! Шествието на майките довечера беше до Софийския университет „ Св. Кл. Охридски “

БГНЕС напомня, че акциите на майките през последните няколко вечери мина с дежурните шествия по бул. „ Дондуков “, мятане стотинки пред Министерски съвет, обстрелване с яйца и тоалетна хартия по централата на НФСБ.

През другите дни акцията беше подкрепена от артисти, културни дейци и общественици. Шествието срещна поддръжка от минувачи и живеещи в околните здания. Сред тях имаше и такива, които желаеха министър председателят Бойко Борисов да вземе отношение и да освободи Симеонов, тъй като съгласно недоволните, неговото оставане в политиката е немислимо след обидите, които им е нанесъл.

През предходната седмица майките се оповестиха и срещу предлагането на ГЕРБ отпред на Националния съвет за хората с увреждания да остане общественият министър, а не отрасловият вицепремиер, както планува текст в новия закон. Предложението на ръководещите пристигна откакто се оказва, че това следва да бъде Валери Симеонов, за чиято оставка протестиращите майки упорстват.

В петък (26 октомври) протестиращите наблюдаваха в Народното събрание приемането на първо четене на Закона за хората с увреждания. Законопроектът е импортиран от Министерски съвет и планува от 1 януари 2021 година да се сътвори Държавна организация за хората с увреждания, която да изготвя самостоятелната оценка на потребностите и съгласуване на политиката за правата на хората с увреждания. Целта е единната конструкция да координира осъществяването на цялостната държавна политика в тази област.

Със закона се основава Съвет за наблюдаване, който да подсигурява отбраната на правата и да прави действия по поощряване, отбрана и наблюдаване на използването на Конвенцията за правата на хората е увреждания. Определят се още нови форми на поддръжка, разпознати посредством самостоятелна оценка на потребностите. Новият метод при правене на самостоятелната оценка планува тя да се прави от профилирани отдели към дирекции „ Социално подпомагане". Специализираните отдели ще бъдат образувани от квалифицирани специалисти, подготвени за работа с хора с увреждания. На законово равнище се планува определянето на съответните типове поддръжка, състояща се от два съставния елемент - месечна финансова поддръжка, която компенсира разноските, както и целеви помощи съгласно типа на увреждането и според от потребностите на оцененото лице. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР