“Мария Захарова, говорителката на руското външно министерство е казала, че

...
“Мария Захарова, говорителката на руското външно министерство е казала, че
Коментари Харесай

Ден 15 от войната: Няма контакт със системите за следене в Запорожката АЕЦ

“Мария Захарова, говорителката на съветското външно министерство е споделила, че украинските войни са изнесли хората от родилния дом в Мариупол и са остановили свои оръдия. Това не е вярно”, съобщи в студиото на “Здравей, България” Олена Чмир, учител в центъра по българистика Киевския университет.
По думите й това е “подготвена авансово провокация”.
“Знам, че нашите управляващи към този момент няколко пъти се пробват да провеждат филантропичен кулоар, който всякога се обстрелва от руснаците”, сподели още Чмир. “Става дума за тези курортни градчета наоколо до Киев- Буча, Ирпен, Гостомел”, разясни тя.
Олена Чмир нощува в бомбоубежище от три дни. С нея е и 5-годишната й внучка.
“Бомбоубежища се намира до жилищния блок, в който живеят моите родственици. Помещението е остаряло, от руско време, пространно е, има вентилация, която не знам дали работи, и тоалетни. Спим на дървени двуетажни кревати. Хората носят лично спално долни дрехи. Ние не успяхме да намерим къде да спим”, споделя Чмир и добави, че вечер има хора, които наблюдават за сигурността на хорат там през нощта.
“От град Запорожие има опция да отидем на запад. Вече изпратихме една група, в този момент събираме хора за последваща група, които да преминат през румънската граница”, изясни Васил Митков от Запорожие, ръководител на българското сдружение в Запорожие.
Той удостовери, че АЕЦ Запорожие продължава да бъде под съветско притежание.
“Има огромна заплаха от непредвидени обстановки, които могат да доведат до огромни нещастия за целия свят”, сподели още Митков и добави, че там все още магазините работят, а банковата им система работи.
По-рано интернационалната организация за атомна сила (МААЕ) заяви, че е изгубила контакт с отдалечените системи, които наблюдават нуклеарния материал в Запорожката атомна централа.
Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси сподели, че е обезпокоен от неочакваното прекъсване на потока от данни от двете централи към надзорния орган на Организация на обединените нации за нуклеарна сигурност. МААЕ показва, че остава неразбираемо на какво се дължи това. Предаването на информация от другите атомни централи на Украйна продължава.
Операторът на Запорожката АЕЦ е съобщил, че два от четирите външни електропровода с високо напрежение са развалени и не работят. На централата й е задоволителен и един електропровод, а пети подобен е на стендбай. В допълнение централата разполага и с дизелови генератори.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР