Мария Иванова е обвинена в пране на пари. Ще е

...
Мария Иванова е обвинена в пране на пари. Ще е
Коментари Харесай

След 5 месеца в Сливенския затвор бивша съдийка излиза под домашен арест

Мария Иванова е упрекната в пране на пари. Ще е под домакински арест в столичния кв. " Манастирски ливади "
Бившата съдийка от Софийския градски съд Мария Иванова, упрекната за пране на 1,5 млн. евро, излиза под домакински арест след 5 месеца в килия в Сливенския затвор. Решението е апелативните съдии Виолета Магдалинчева, Стефан Илиев и Калинка Георгиева.

Иванова е упрекната, че с приятеля й Владимир Бронфенбренер са прали пари от осъществени измами във Франция и Белгия. Според прокуратурата това станало от март 2017 година до задържането им през юли м.г. Двамата записали „ кухи " компании на подставени лица, по чиито сметки идвали разнообразни суми от непознатите страни. След това парите били прехвърляни в Хонконг, Израел и Сингапур или теглени на каса и излъчени на Иванова.

Преди решението на Софийския апелативен съд отбраната на Иванова изиска съдебномедицинска експертиза да откри положението на някогашната съдийка. Според юрист Радост Караиванова Иванова има онкозаболяване, захарен диабет и проблеми с щитовидната жлеза, които са се влошили зад решетките. По тези аргументи тя изиска домакински арест за клиентката си. Същото мнение взе и прокурорът Стойчо Ненков.

Самата Иванова не бе конвоирана от Сливенския затвор в София по нейно предпочитание.

Апелативните съдии оповестиха, че по обвиняването за пране на пари на Иванова има доказателства. Например част от тях конфискувани документи след претършуване. " Ако не е знаела, то е предполагала, че парите за добити от машинация ", споделиха магистратите, които показаха във формулировката на обвиняването прокуратурата е позволила несъответствия. Освен това Иванова била разпозната от подставени лица, на които е пособия да записват компании бушони. Показания против нея дали и фиктивните шефове на тези сдружения, които получавали минимални хонорари от Иванова, уточни съдът.

Магистратите прибавиха още, че има риск Иванова да извърши ново закононарушение освен тъй като до неотдавна е била арбитър, само че и поради това, че по делото имало данни и за друго пране на пари, за което нямала повдигнато обвиняване.

Но с цел да я освободят от килията, съдиите се съобразиха със здравословното й положение, което в килията се е влошило. Друг мотив за свободата на Иванова бе, че след 2 месеца и половина ще изчете и крайният период, за който тя може да бъде арестувана по това обвиняване по време на следствие - 8 месеца.

Бившата съдийка има възбрана, наложена от прокурор, да не напуща страната. Тя ще бъде под домакински арест в апартамент в столичния кв. " Манастирски ливади ".

Иванова бе уволнена от системата през м.г. след 7-годишна правосъдна сага. Тя получи най-тежкото дисциплинарно наказване, защото жестоко погазила съществени правила на гражданското произвеждане, надвишила и правораздавателните си пълномощия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР