Мария Джулия Касис седнала да вечеря в своя терасиран дом

...
Мария Джулия Касис седнала да вечеря в своя терасиран дом
Коментари Харесай

Графичните произраелски реклами си проправят път в детските видеоигри

Мария Джулия Касис седнала да вечеря в своя терасиран дом в северен Лондон, когато нейният 6-годишен наследник изтича в трапезарията с неясно лице, се споделя в материал на Ройтерс

Играта на пъзел на телефона му с Android беше прекратена от видео, показващо бойци на Хамас, ужасени израелски фамилии и замъглени графични фрагменти. Над черен екран известие от израелското министерство на външните работи споделяше на първокласника: „ ЩЕ съдебна експертиза УВЕРИМ, ЧЕ ТЕЗИ, КОИТО НИ ВРЕДЯТ, ПЛАЩАТ ВИСОКА ЦЕНА. “

Касис, 28-годишна барман от Бразилия, сподели, че рекламата е раздрусала сина й и тя бързо е изтрила играта. „ Той беше шокиран “, сподели тя в телефонно изявление предходната седмица. „ Той безусловно сподели: „ Какво прави тази проклета реклама в моята игра? “

Ройтерс не съумя да откри по какъв начин рекламата е стигнала до видеоиграта на сина й, само че фамилията й не е единствено. Информационната организация е документирала минимум пет други случая в цяла Европа, при които същото произраелско видео, включващо фрагменти от ракетни офанзиви, огнена детонация и маскирани въоръжени мъже, е показвано на геймъри, в това число няколко деца.

Поне в един случай рекламите са пуснати в известната игра " Angry Birds ", направена от притежавания от SEGA разработчик Rovio (ROVIO.HE).

Rovio удостовери, че „ по някакъв метод тези реклами с тревожно наличие са стигнали до нашата игра “ и в този момент са блокирани ръчно. Говорителят Lotta Backlund не даде детайлности за това кой от неговите „ дузина рекламни сътрудници “ го е дал с рекламата.

Ръководителят на цифровия отдел на израелското министерство на външните работи, Дейвид Саранга, удостовери, че видеото е разпространявана от държавното управление реклама, само че сподели, че „ няма визия “ по какъв начин се е озовало в разнообразни игри.

Той сподели, че фрагментите са част от по-голяма акция за покровителство на израелското външно министерство, което е похарчило 1,5 милиона $ за интернет реклами, откакто нападението на Хамас против цивилни в Южен Израел на 7 октомври разпали война в Газа. Той сподели, че чиновниците особено са инструктирали рекламодателите „ да го блокират за хора под 18 години “.

Саранга отбрани графичния темперамент на рекламната акция.

„ Искаме светът да разбере това, което се случи тук, в Израел “, сподели той и добави: " Това е кръвопролитие. "

Ройтерс се свърза с 43 рекламни компании, които Rovio уточни на уеб страницата си като „ сътрудници за данни на трети страни “, с цел да се опита да откри кой е сложил рекламата в игрите.

От тези сътрудници 12 дадоха отговор, в това число Amazon (AMZN.O), Index Exchange и Pinterest (PINS.N), и дадоха отговор, че не носят отговорност за проявлението на рекламата в Angry Birds.

Саранга съобщи, че министерството е похарчило пари за рекламни компании, в това число Taboola (TBLA.O), Outbrain (OB.O), Alphabet (GOOGL.O) Гугъл и X, по-рано прочут като Twitter. Taboola и Outbrain оповестиха, че нямат нищо общо с рекламите за игри.

Гугъл пусна повече от 90 реклами за външното министерство, само че отхвърли да разяснява къде демонстрира тези реклами. X, по-рано прочут като Twitter, не отговори на претенции за коментар.

Ройтерс не откри доказателства за аналогични палестински цифрови рекламни старания, като се изключи няколко видеоклипа на арабски език, разпространявани от основаната на Западния бряг Palestine TV - новинарска организация, обвързвана с палестинската власт.

Представител на външното министерство на Палестинската автономност показа изказване, в което се споделя, че министерството работи за повлияване на публичното мнение, като споделя доказателства за страданията в Газа при израелската бомбардировка, последвала офанзивата на 7 октомври, само че не сподели дали употребява реклама като инструмент.

Представители на Хамас, ислямисткото придвижване, което ръководи Газа, не дадоха отговор на настояванията на Ройтерс за коментар по отношение на медийните акции.

Ройтерс документира шест случая – във Англия, Франция, Австрия, Германия и Холандия – при които хора са виждали същите или сходни реклами като на сина на Касис или споделят, че децата им са ги виждали. В случая на семейство Касис, рекламите се появяват в игра, наречена „ Alice`s Mergeland “, направена от разработчик, наименуван LazyDog Game. Други реклами се появиха на подобаващи за фамилията цифрови занимания като играта за създаване на блокове „ Stack “, пъзел играта „ Balls`n Ropes “, „ Solitaire: Card Game 2023 “ и приключението за тичане и скачане „ Subway Surfers “.

Александра Маргинеан, 24-годишна стажантка, живееща в Мюнхен, сподели, че е била сюрпризирана да види произраелското видео, изскачащо по средата на нейната игра на пасианс. „ Имах доста нападателна реакция към това “, сподели Маргинеан.

LazyDog Game не отговори на претенции за коментар. Разработчикът Ketchapp, благосъстоятелност на Ubisoft (UBIP.PA) на Stack, австрийският разработчик nerByte на Solitaire, турският разработчик Rollic на Balls`n Ropes и датският разработчик SYBO Games на Subway Surfers също не върнаха известия от настояването за коментар по рекламите.

Apple (AAPL.O) и Гугъл (GOOGL.O) на Alphabet, които управляват приложенията на своите вътрешни софтуерни платформи надлежно за iPhone и телефони с Android, насочиха въпроси към разработчиците на игрите.

Правилата за рекламите варират в другите страни, само че във Англия, където живеят Касис и синът й, Службата за рекламни стандарти следи рекламните акции. Органът сподели, че макар че сега не проверява никакви реклами от израелското държавно управление, като цяло всяка реклама с графични изображения би трябвало да бъде „ деликатно ориентирана към лица под 18 години “.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР