Мария Бутина, обвинена в САЩ, че е действала като руски

...
Мария Бутина, обвинена в САЩ, че е действала като руски
Коментари Харесай

Заподозряна руска шпионка призна вина за заговор в САЩ

Мария Бутина, упрекната в Съединени американски щати, че е работила като съветски скришен сътрудник, се призна за отговорна в скрит план против американските ползи и подписа договорка с федералните прокурори.

Повдигнатите обвинявания против нея могат да ѝ донесат оптималната присъда от пет години затвор, само че прокуратурата предлага тя да бъде наказана на шест месеца.

Прокурорите настояват, че Бутина (30 г.) и нейният съветски настойник Александър Торшин са употребявали контактите си в Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия, с цел да открият връзки с американските консерватори.

Делото на Бутина е част от по-мащабна акция на министерството на правораздаването по отношение на задграничните сътрудници, изключително тези, упрекнати за връзки с Русия.

Като част от договорката Бутина се призна за отговорна по обвиняване в интрига, както и за дейности като нерегистриран задграничен сътрудник. Тя се е съгласила да сътрудничи на следователите.

Работата на Бутина е била ръководена директно от Торшин, някогашен дълготраен член на съветския парламент, който до неотдавна е бил чиновник в съветската централна банка. В момента е един от хората, които са подложени на американски наказания поради връзките си с съветския президент Владимир Путин.

Прокурорите настояват, че Бутина е била в контакт с съветските разследващи служби и че ФБР има фотоси от вечерята ѝ с посланик, обвинен като съветски разследващ сътрудник.

Пред съда тя пледира отговорна като съобщи, че го прави по лична воля и не е била подложена на напън, опасност или насила.
Прокурорите настояват, че е „ доста евентуално “ тя да бъде депортирана от Съединени американски щати след произнасянето на присъдата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР