Мариан Тренч - гигантски белег на нашата планета. Най-дълбокото място

...
Мариан Тренч - гигантски белег на нашата планета. Най-дълбокото място
Коментари Харесай

Марианската падина – какво не знаем за нея?

Мариан Тренч - великански белег на нашата планета. Най-дълбокото място на Земята, което по едно и също време очарова и ужасява. Въпреки че към момента е обект на научни проучвания, употребявайки най-модерната технология, евентуално в никакъв случай няма да проучим изцяло нейните секрети. Това очарователно място на картата на света евентуално ще остане неразучено в продължение на доста години. Независимо от това, ние научаваме от ден на ден и повече за това всяка година. Ето най-важните обстоятелства и любопитни обстоятелства за Марианския път.

1. Марианската котловина се намира в западната част на Тихия океан. Това е място, където се сблъскват две тектонски плочи: тихоокеанската и филипинската. Името си носи от Марианите, архипелаг от вулканични острови в Микронезия, на 200 км. Това е най-дълбокият океански ров в света. Марианската котловина е дълбока до 11 034 метра под морското ниво или съвсем 7 благи във вътрешността в сушата. Има формата на полумесец, а дължината му е над 2 542 км. Средната широчина на изкопа е съвсем 69 км. Това е като великански бездънен белег, водещ до центъра на Земята.
 Откриха най-ниската точка на сушата на Земята Откриха най-ниската точка на сушата на Земята
Най-дълбокото място на сушата се намира в източната част на Антарктида, под ледника Денман. Каньонът е на рекордните 3500 метра под мор...

2. Най-дълбокото място на Земята слага доста трудности за учените и откривателите - включително няма светлина, температура, която  варира от 4 до 1 градуса по Целзий  и доста налягане, което  е повече от 1071 пъти по-високо от общоприетото атмосферно налягане на морското ниво. Там няма да срещнем дълбоководни риби, само че това не значи, че тя има живот там.

3. Досега повече хора са стояли на повърхността на Луната, в сравнение с дъното на Марианския проход. Само трима мъже в два пилотирани кораба доближиха тази точка. Един от тях беше Джеймс Камерън, режисьор на филми като " Титаник " и " Аватар " и океанограф - споделя специалистът. През 2012 г.  Камерън се гмурка с един батискаф Deepsea Challenger на дълбочина 10 898 метра. Когато тръгнал, се оказало, че заради натиска в дънотo, лодката му се свила с цели 7 см, а самият той трябвало да седне в кабината с колене под брадичката.

4. Вече знаем, че Марианската котловина е най-дълбокото място на Земята, само че това към момента може да не се хареса на нашето въображение. За да разберете какъв брой огромна е тази котловина, би трябвало да го сравните с най-високата точка на Земята - връх Еверест. Ако планината Еверест трябваше да бъде сложена в дъното на Марианския проход, върхът към момента щеше да бъде над 2 км под морското ниво.

5. Въпреки че натискът е толкоз огромен, че може да смаже човек, има скотски типове, приспособени към такива рискови условия. Един от дребното жители на изкопа са великански гъбести едноклетъчни ксенофиофори, наподобяващи амеби. По време на експедицията през 2018 година беше допустимо да се следят незнайни типове риби от фамилията на морското дъно на дълбочина 8143 метра. По този метод тази риба се трансформира в най-дълбоко населявания тип, прочут на индивида.
 На дъното на Марианската котловина - найлонова торбичка и опаковки от бонбони (ВИДЕО и СНИМКА) На дъното на Марианската котловина - найлонова торбичка и опаковки от бонбони (ВИДЕО и СНИМКА)
Американският откривател Виктор Весково се спусна на дъното на най-дълбоката точка в международния океан – Марианската котловина, пост...

Въпреки че най-дълбокият океански ров в света наподобява извънредно очарователно място, той евентуално ще бъде наличен единствено за учени за дълго време, заради рисковите условия.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР