Мари Лекок – депутат от зелената партия Еколо в местния

...
Мари Лекок – депутат от зелената партия Еколо в местния
Коментари Харесай

Местна депутатка: Брюксел трябва да открие музей на хомосексуалните и трансджендърите

Мари Лекок – народен представител от зелената партия " Еколо " в локалния парламент в Брюксел, предложи основаването на музей в белгийската столица, отдаден на историята на ЛГБТК общността. Това се случи в навечерието на белгийския прайд на 21 май.

Музеят ще документира историята, културата и битката на общността, с акцент върху хората, които са се борили за обществени права, оповестява уеб сайтът.

" Белгийският прайд всяка година е време на видимост. Важно е да имаме непрекъснато място ", споделя Лекок.

Понастоящем в публичното пространство на Белгия няма доста места, носещи имената на приети ЛГБТК хора, с изключение на моста Сузан Даниел в северната част на Брюксел, кръстен на дамата, която през 1953 година основава първото сдружение на гейове и лесбийки.

Белгийските Зелени са се въодушевили от Лондон, където през май в Северен Лондон отвори порти музеят Queer Britain, което съответства с честването на 50 години от първия гей церемониал в Лондон.

Според Лекок в Белгия прайдовете са почнали през 1996 година и в този момент могат да се похвалят с над 100 000 участници.

Що се отнася до музея, Лекок означи, че фондът " Сузан Даниел " е почнал архивиране на историята на ЛГБТК и тази информация може да бъде употребена за музея, с цел да се трансформира той в непрекъсната част от културата на Брюксел.

Белгия е една от първите страни в Европа, която през 2003 година призна еднополовите бракове, като преди нея през 2001 година го направи единствено Нидерландия. Редица страни последваха образеца ѝ, като през 2022 година това направи Швейцария.

Европа е един от най-благоприятните континенти за правата на ЛГБТК, защото еднополовите полови връзки са законни във всички държави-членки, а дискриминирането в региона на заетостта е неразрешена от 2000 година насам.

Въпреки това страните от Европейски Съюз имат разнообразни закони, когато става въпрос за еднополови съюзи, еднополови бракове и осиновяване от еднополови двойки. Много страни в Източна Европа не признават нито еднополовите бракове, нито осиновяването от еднополови двойки.

Все още обаче не е ясно къде ще бъде музеят, а Зелените желаят спомагателни полемики с Народното събрание в Брюксел.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР