Маратонските климатични преговори в Мадрид приключиха днес, като ключовото решение

...
Маратонските климатични преговори в Мадрид приключиха днес, като ключовото решение
Коментари Харесай

Маратонските климатични преговори в Мадрид приключиха без споразумение за емисиите

Маратонските климатични договаряния в Мадрид завършиха през днешния ден, като основното решение по какъв начин да се контролира международния пазар за въглеродни излъчвания, остана за идната година, съобщи " Асошиейтед прес ".

След две седмици полемики и два дни удължена работа, делегатите на близо 200 страни одобриха заявления, призоваващи за по-амбициозно понижаване на парниковите газове и за подкрепяне на по-бедните страни, търпящи последствията от климатичните промени.

Окончателният документ от договарянията, които трябваше да приключат в петък, припомня на страните да съблюдават поетите задължения за климатичните цели до 2030 година колкото е допустимо повече през идната година, добавя ДПА.

 Маратонските климатични договаряния в Мадрид завършиха без съглашение за излъчванията

Въпреки че това бяха най-дългите климатични договаряния в историята на 25-те конференции на Организация на обединените нации за климата, договарящите оставиха неуреден един от най-трънливите въпроси за идната среща в Глазгоу следващата година.

Въглеродният пазар слага цена на излъчванията въглероден диоксид, главният газ, пораждащ парников резултат, и разрешава на страните и фирмите да търгуват с квотите за въглеродни излъчвания, които могат последователно да се понижават и по този начин да се предизвиква използването на нисковъглеродни технологии.

Европейски страни и други страни показаха, че е по-добре да няма съглашение по какъв начин да се ръководи търговията на квотите за въглероден диоксид, в сравнение с да има едва съглашение. Преговорите бяха съпроводени понякога от митинги на природозащитници и представители на туземните нации.

 Маратонските климатични договаряния в Мадрид завършиха без съглашение за излъчванията

Сред признатите през днешния ден документи е декларация, призоваваща страните да поемат по-амбициозни задължения за понижаване на парниковите си излъчвания. Това е належащо, с цел да се извърши задачата, заложена в съглашението за климата от Париж през 2015 година - да не се позволява покачване на международната температура с над 1,5 градуса по Целзий до края на века.

Досега светът е на път да реализира 3 до 4 градуса покачване, като последствията за доста страни ще бъдат трагични.

Освен това страните се ангажираха да заделят средства за най-уязвимите страни, с цел да ги компенсират за последствията от тежките естествени произшествия, което е един от най-належащите проблеми на дребните островни страни.

Природозащитниците обаче упрекват най-богатите страни в света, че не се ангажират задоволително с климатичните промени.

 Маратонските климатични договаряния в Мадрид завършиха без съглашение за излъчванията

Парижкото съглашение може да е жертва на злополука, при която виновникът е избягал, осъществена от шепа мощни въглеродни стопански системи, само че те са на неверната страна в борбата, на неправилната страна на историята, сподели Дженифър Морган, изпълнителен шеф на " Грийнпийс интернешънъл ".

Блокиращите климатичните договаряния Бразилия и Саудитска Арабия, подкрепени от безотговорното едва чилийско управление, въртят покупко-продажби с въглеродния диоксид и мачкат учените и гражданското общество, сподели тя.

Чили председателстваше договарянията, които се наложи да бъдат преместени в Мадрид поради антиправителствените митинги в страната. Въпреки натиска да се стигне до позитивни резултати, екоактивистите подлагаха на критика чилийското държавно управление на президента Себастиан Пинера, че не се отхвърля от въглищните електроцентрали до 2040 година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР