Мантрата за изчегъртването на ГЕРБ ще се изчерпи и тогава

...
Мантрата за изчегъртването на ГЕРБ ще се изчерпи и тогава
Коментари Харесай

Биков: Радев веднага да поиска оставката на Рашков

Мантрата за изчегъртването на ГЕРБ ще се изчерпи и тогава ще се види ясно къде е попаднало ръководството на страната.

Това сподели в изявление за предаването „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ Тома Биков, някогашен депутат от Политическа партия ГЕРБ.

Той разяснява думите на вътрешният министър Бойко Рашков, който изиска отстраняването от ефир на водещите на утринния блок на БТВ Биляна Гавазова и Златимир Йовчев.

„ При ръководството на ГЕРБ сходни изявления водеха до оставка на този, който ги е направил, без значение от позицията, която заема.

Пример е Антон Тодоров, който след една изпусната имитация във връзка с публицист подаде оставка като депутат, напомни Тома Биков.

" Това изявление сутринта на Бойко Рашков единствено по себе си може да е и някакво изпускане на нерви, само че то е симптоматично за самоконтрола на този човек, в чийто ръце на практика е едно от най-силните министерства. Ако той не е в положение да си сдържи нервите и да дава отговор на естествени въпроси, съответни на назначенията и уволненията, които прави, очевидно не е за тази позиция, въпреки и в служебно държавно управление, а занапред това министерство ще има решаваща функционалност във връзка с провеждането на изборите и редица други провокации ", показва Биков.

" В този смисъл господин Радев, който назначи Бойко Рашков, би трябвало да му изиска оставката още през днешния ден или на следващия ден и да даде знак, че министърът на вътрешните работи в служебното държавно управление ще бъде съответен човек, който би могъл да извършва своите функционалности обикновено. Но не виждам никакви знаци в тази посока ", споделя още Биков.

Не би трябвало да забравяме, че напрежението към Рашков пристигна откакто назначи за шеф на кабинета си учредителка на партията на Васил Божков, което единствено по себе си е скандално и недопустимо. След това не съумя да даде никакво разумно пояснение за това предопределение.

Много ясно актуалното ръководство на страната демонстрира, че явно е по-различно от предходното по посока на носене на отговорност. Не чакам да му бъде поискана оставката и в идващите месеци ще би трябвало да следим деликатно какво прави, тъй като моите подозрения във връзка с неговата фигура са доста съществени “, акцентира Тома Биков.

Според него има опит за преодоляване на силовите структури и то от фигури, които по никакъв метод не стоят в политическия подтекст, а по-скоро в подтекста на хора, които са преследвани от закона.

„ Това е притеснително. Не зная за какво се случва – дали е заради взаимозависимост или заради криви сметки, че тези хора ще бъдат употребявани като средство за изчегъртване на ГЕРБ и по-късно върху тях ще бъде натрапен контрола. Смятам, че сходен жанр дейности ще доведат до това, че политическите решения няма да се взимат от политици, а от хора от ъндърграунда. Ние сме били в такава обстановка.

Г-н Рашков, като шеф на Националната следствена работа в средата и края на 90-те години работеше в една такава среда, в която решенията се взимаха от проведената престъпност, а не от политиците. Това се назовава олигархичен модел на ръководство - политическата част е единствено фасада, а решенията се взимат от други места.

Предишното ръководство на Борисов, с всичките си неточности и дефекти, беше доста ясно позиционирано в политическия живот на страната. Основните решения се взимаха от министър-председателя, той се явяваше на избори, печелеше тези избори и на база получено доверие реализираше ръководството на страната.

В момента явно вървим към различен модел, ще имаме министър председател и министри, които за пред публиката взимат някакви решения, само че в действителност не могат да обяснят нито кадровата си политика, нито дейностите си в обособените министерства. А мантрата, че ще изчегъртат ГЕРБ в един миг ще се изчерпи и ще се види доста ясно къде е попаднало ръководството на страната. Ще се окаже, че то въобще не е в ръцете на президента, на премиера или министрите “, разяснява Тома Биков.

Най-голямата полезност на демокрацията е, че политическите съперници съществуват дружно, изясни Тома Биков.

По думите му обаче се следи инстинкт за основаване на удобна среда новото ръководство да остане единствено, а тази система не е демократична, а тоталитарна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР