Манолова в подкрепа на хората с увреждания, сн. БГНЕС Националният

...
Манолова в подкрепа на хората с увреждания, сн. БГНЕС Националният
Коментари Харесай

Мая Манолова обвини ГЕРБ в уравниловка на хората с увреждания


Манолова в поддръжка на хората с увреждания, сн. БГНЕС

Националният омбудсман Мая Манолова упрекна ръководещите от ГЕРБ, че се пробват да върнат системата за подкрепяне и интеграция на хората с увреждания 20 години с импортираните от тях оферти за законови ремонти и с оспорването на създадените от нейния екип и майки на деца с увреждания текстове на проектозакон за персоналната помощ.

По думите ѝ ГЕРБ избира да раздава на калпак по малко пари, а не както майките упорстват – да е съгласно потребностите на индивида.

" В този план се връща правилото за разпределяне на средства на всички по равно, като базата върху, която ще се счита, е обезпеченият най-малък приход, който е в размер на 75 лв.. Изобщо доста обезкуражаващи дейности на фона на митинга на майките и на тяхното очакване да се стартира с действителна промяна в системата ", уточни Мая Манолова пред БНР в неделя..

По думите ѝ сходен метод опонира на конвенцията за правата на хората с увреждания. Помощите би трябвало да се дават съгласно потребностите, а не на всеки по малко, добави тя.

Според Манолова готвените промени, съгласно които ще се дава на всекиго по равно, е законодателство на парче, в каквото упрекват нейният план за персоналната помощ на хората с увреждания.

" Всъщност приемането на персонална помощ не е решение на всички проблеми на хората с увреждания, само че на процедура е ключът към решаването им и към практикуване на техните права, тъй като това е средството, инструментът, механизмът, посредством който хората с уреждания имат достъп до дневни центрове, до обучение, до трудова претовареност, до рехабилитация, до живот в общността да осъществят своето право на избор и да могат сами да ръководят живота си, когато в действителност има правилник, който да им обезпечи персонална помощ ", уточни публичният бранител.

Според нея, сега асистентските услуги, които се финансират със 169 млн. лева от бюджет, доближават до едвам 11 158 хора с увреждания, а " останалите получават надбавка от 90 лв. за непозната помощ ежемесечно, която на процедура не може да им обезпечи нищо ".

Манолова добави, че предлаганият от нея и майките на деца с увреждания законопроект ще се обезпечи опция за 77 000 души да получат непозната помощ, колкото и действително се нуждаят от нея. Тя удостовери готовноста си да подаде оставка, в случай че бъдат признати импортираните от нея законопроекти за персоналната помощ, за частния фалип и против свръхправомощията на банките. Манолова не отхвърли непосредствено,информациите, че готви нов политически план.

Междувременно десетки рокери от Враца демонстративно с мощен плач на моторите на мотоциклетите си поддържаха митинга и настояванията на майките на деца с увреждания. Те подредиха машините си на централния площад в града и се включиха в подписката с искане за неотложно приемане на Закона за персоналната помощ.

Във Враца за следващ път се събраха майките на деца с увреждания, издигайки плакати " Системата ни убива " и опъвайки алегорична линия палатка на митинга, в който бяха включени и засегнатите от увреждания деца.

" В петък за следващ път Народното събрание ни обърна тил. Законопроект бе импортиран в действителност, само че отсреща нямаше нищо ", разяснява събитията от миналата седмица Йоана Милева, една от организаторките на недоволството, представена от БНР.

По нейни думи митингите ще продължат в по-драстични форми, в случай че законопроектът не бъде признат в идващите 5 дни. Какви тъкмо обаче ще са тези форми още не било конкретизирано, само че не се изключват и блокади на пътищата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР