Манолова разчита на противопоставянето, Фандъкова - на търсенето на диалог,

...
Манолова разчита на противопоставянето, Фандъкова - на търсенето на диалог,
Коментари Харесай

Кандидати с опит vs. бързата писта на популизма

Манолова разчита на опълчването, Фандъкова - на търсенето на разговор, споделя доцент доктор Антоний Гълъбов В каскадата на шпионския скандал акцията може да стане „ за ” или „ срещу ” геополитическата ориентировка на България За първи път ГЕРБ търси стратегически сътрудник в лицето на Съюз на демократичните сили Комитетът на Манолова води акция за началник на КПКОНПИ, а не за кмет на София Вотът в Пловдив ще зависи от привличането на гласоподаватели отвън твърдите ядра на ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация Партията на Слави може да активизира поддръжка на балотажа в София и огромните градове Стратегическата визия за икономическа промяна на вицепремиера Дончев би трябвало да придобие своите районни и локални измерения

- Доц. Гълъбов, вотът за европарламент мина под знака на „ Апартаментгейт “. На старта на конкуренцията за локалните избори гръмна спекулация за шпионаж в интерес на Русия. Как съгласно Вас ще се отрази новият скандал в акцията?
- Обхватът на въздействието, което ще окаже следствието за шпионаж в интерес на непозната страна, ще зависи от хода на самото следствие и неговите междинни резултати. Обвиненията са извънредно съществени и ще изискват в допълнение време, преди да доближат до правосъдна зала. В този смисъл, влияние ще имат интерпретациите, а не самите обстоятелства и условия. Има основна разлика сред така наречен „ апартаментгейт ” и следствието за шпионаж в интерес на Руската федерация. Този път въздействието ще се разгърне като каскада, която ще включва нови групи от ползи. На първо място, Българска социалистическа партия и останалите леви и национал-популистки обединения ще се опитат да активизират своите гласоподаватели посредством визията за опасност и „ опълчване против Русия ”. Избирателите на ГЕРБ ще бъдат мобилизирани според от разрастването на нападателната агитация на политически и обществени субекти, свързани с съветската пропагандна експанзия. Останалите политически сили ще би трябвало да заемат позиция и по този метод да се отдалечат още повече от дебата за вероятностите пред локалната власт. Ефектът от тази каскада ще бъде деформиране на общественото пространство до степен, при която локалните избори ще останат на назад във времето или на обособени места, ще бъдат интерпретирани като избор „ за ” или „ срещу ” геополитическата ориентировка на България.
- Като нова наклонност на локални избори прави усещане, че и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия залагат в огромните градове на претенденти, които се употребяват с поддръжката на локалните работодателски организации. Дойде ли времето, в което определящо за кметския избор ще е мнението на бизнес сдруженията, който обезпечават работни места и икономическото развиване по райони?
- Това е единствено част от един значителен и недовършен спор в българския политически развой. След първите електорални триумфи на локални бизнес-сдружения през 2007 година, които даже съумяха да подменят партийното посланичество, е налице изпитание политическите партии да бъдат ефикасни медиатори сред локалните работодателски организации и институциите на локалната власт. Тази смяна би трябвало да продължи, само че най-малко към този момент, най-вероятно, на доста места бизнес-сдруженията ще продължат директно да търсят поддръжката на гласоподавателите, подменяйки смисъла и отговорностите на политическите партии.
- Вицепремиерът Томислав Дончев излезе със тактика за икономическа промяна към произвеждане с висока добавена стойност. Как тази промяна може да се реализира на районно равнище?
- Необходима е оценка на потенциала за развиване на районно и локално равнище. Стратегическата визия за икономическа промяна на вицепремиера Дончев би трябвало да придобие своите районни и локални измерения. В този смисъл, доста значимо ще бъде по какъв начин ще бъдат структурирани новите региони за обмисляне и доколко те ще имат нужния административен потенциал за поощряване на районното развиване.
- Разбира се, огромният конфликт сред дясно и ляво се чака в София в лицето на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Какви са преимуществата на Фандъкова и Манолова и каква е Вашата прогноза за резултата от конкуренцията?
- Сблъсъкът в действителност не е в идеологически проект. Става въпрос за две групи от партийни тактики, които значително се разграничават. В единия случай, политическите партии се насочват към претенденти с управнически опит, които би трябвало да завоюват поддръжката на жителите с съответни планове за локално развиване. В другия, политическите партии възприемат локалните избори като пространство за тестване на нови лица, послания и вероятни партньорства, само че избират „ бързата писта ” на популизма, вместо дебата за качеството на локалното самоуправление. В прочут смисъл, опълчването в София отразява тъкмо тези две трендове. До момента, инициативният комитет, издигнал Мая Манолова води по-скоро акция за ръководител на КПКОНПИ, на Държавната финансова ревизия или на Специализираната прокуратура, а не за кмет на столицата. Това е разбираемо заради неналичието на управнически опит при Манолова и устрема за избягване на съответен спор за вероятностите за развиване на София. От друга страна, Фандъкова към този момент стартира пакет от стратегически цели, които би могла да следва столицата, в случай че жителите поддържат нейната кандидатура.
Манолова ще разчита на опълчването, до момента в който преимуществото на Фандъкова е в способността за търсене на разговор и реализиране на единодушие. Докато някогашният омбудсман ще търси всички благоприятни условия да тушира диалога за избора да се кандидатира за кмет и профила на политическите сили, които я поддържат, тя ще разчита на тези групи от гласоподаватели, към които демонстрират интерес както екипите на Десислава Иванчева, по този начин и на Демократична България и Спаси София. Фандъкова може да разчита на тези групи от софиянци, които резервират сериозната си позиция, само че са подготвени да оценят и това, което действително беше реализирано в развиването на София през миналите години. В този смисъл, изходът от тези избори в столицата ще се дефинира от потенциала на двете акции да привлекат и активизират гласоподаватели, които не принадлежат към главния електорален корпус на ГЕРБ и Българска социалистическа партия.
- Първоначално твърдата позиция на Българска социалистическа партия в поддръжка на Манолова като че ли се разколебава в последните дни. Стефан Данаилов сподели, че се тормози от кресливостта на комитета зад Манолова, Крум Зарков пък съобщи, че социалистите могат да излязат със независима кандидатура в столицата. Как отношението към Манолова ще се отрази на вътрешните процеси в соцпартията и ще задълбочи ли разграничителните линии в нея след подадената и оттеглена оставка на Корнелия Нинова?
- Отношението към Манолова е част от вътрешните процеси на разделяне и опълчване в Българска социалистическа партия. Подкрепата за нея се възприема като опълчване против Нинова. В този смисъл, даже и столичната организация да одобри да поддържа издигнатата към този момент самостоятелна кандидатура, това ще е по-трудно за Българска социалистическа партия като цяло. По създание, поддръжката на Българска социалистическа партия за Манолова ще значи, че още веднъж след президентските избори, партията ще би трябвало да поддържа претендент, който не е издигнала сама. За основни групи от гласоподаватели и симпатизанти на Българска социалистическа партия това може да се окаже проблем.
- Българска социалистическа партия издига против ГЕРБ знакови народни представители – Весела Лечева в Търново, Явор Божанков в Горна Оряховица. Успешна формула ли е това?
- От една страна, става въпрос за проблем с фрагментите, на които може да разчита националното управление. От друга, Българска социалистическа партия би трябвало да успее да реализира добър резултат най-малко в някой от огромните градове и регионални центрове след разгромната си загуба на предходните избори за локални органи на властта. Едновременно с това, партията изпитва основни проблеми в връзките сред националното управление и локалните организации, както се случи в Пазарджик.
- Как съгласно Вас акцията за локалните избори ще се отрази на рестарта в ГЕРБ, който Борисов стартира с отстраняването на Цветан Цветанов? Сянката на Цветанов ще се вижда ли по места?
- Преди всичко, това е промяна на стила на организация и водене на предизборната акция. ГЕРБ може да реализира по-слаб резултат спрямо предходните локални избори, само че това, което дефинира смяната в тактиката на партията е търсенето на нов стратегически сътрудник, към този момент в лицето на Съюз на демократичните сили, само че и на още няколко десни и дясно-центристки обединения. Това е кардинално нов детайл в тактиката на ГЕРБ, която постоянно до момента се е явявала независимо на избори. Ако тази смяна бъде доведена до модел на стабилно партньорство, партията ще има доста по-сигурни позиции преди идващите постоянни парламентарни избори.
- Най-знаковата рокада за ГЕРБ бе в Пловдив, където Бойко Борисов заложи на регионалния шеф Здравко Димитров. В играта обаче влезе и Славчо Атанасов. Каква е прогнозата Ви за резултата под тепетата?
- Здравко Димитров има дълъг адмнистративен опит и положително име в града. На собствен ред, Славчо Атанасов има опит като кмет на Пловдив. Определяща за развиването на изборите в Пловдив ще бъде способността на двамата претенденти да активизират гласоподаватели отвън личните си политически партии. В това отношение, вероятностите пред Димитров наподобяват по-добри.
- В кои други градове очаквате знакови борби ГЕРБ – Българска социалистическа партия?
- Българска социалистическа партия има капацитет да се опълчи съществено на ГЕРБ в междинни по величина градове, където локалните партийни структури са останали лоялни към националното управление. В огромните градове възможностите на Българска социалистическа партия не престават да бъдат лимитирани. Не инцидентно, партията залага по-често на самостоятелни претенденти, както и на многоцветни локални обединения, които могат да реализират резултат, само че и да размият отговорността за възможна изборна загуба.
- Слави Трифонов разгласи, че учредява партията си на 5 октомври. След гръмката поръчка за основаването й обаче последва месец мъртвило. Очаквате ли той да се намеси в акцията за локалните избори и по какъв начин?
- Изглежда прекомерно евентуално, както този, по този начин и други политически планове и лабораторни опити, да потърсят пространство за политическа реклама в подтекста на локалните избори. Възможно е тази политическа групировка да се опита да активизира електорална поддръжка за балотаж в столицата и някои от огромните градове. Това е присъщата за този вид политически субекти ориентировка към кмета, а не към предствителство в общинския съвет. Това може да се окаже поръчка за по-нататъшно позициониране преди идващите парламентарни избори.
- С учредителната декларация за основаване на партията си Трифонов и съидейниците му дадоха поръчка, че ще работят за привикване на Велико народно събрание и смяна в конституцията, която да вкара мажоритерна изборна система и да понижи на половина броя на народните представители. След 30 години преход пристигна ли времето за сходна смяна?
- Броят на народните представители, както и пропорционалната изборна система дефинират степента на политическо посланичество в българския парламент. Смяната на изборната система и намаляването на броя на народните представители ще ощети освен дребните политически партии, само че на първо място – ще ограничи значително действителното политическото посланичество на българските жители. Политическият популизъм не се интересува от това. Той сърфира върху обичайното съмнение към институциите и търси поддръжка измежду тези групи в обществото, които не престават да се усещат непредставени или евентуално губещи от разрастващите се процеси.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР