Манол Пейков, който реализира няколко успешни дарителски кампании в помощ

...
Манол Пейков, който реализира няколко успешни дарителски кампании в помощ
Коментари Харесай

Изцяло подкрепени с дарения, украински лекари взимат изпити, за да работят у нас

Манол Пейков, който осъществя няколко сполучливи дарителски акции в помощ на Украйна, както и за помощ на потърпевшите от естествени бедствия у нас и в други страни, стартира в средата август набиране на средства в поддръжка на украинския доктор доктор Игор Прохоров и негови сътрудници, с цел да преминат тромавите административни процедури у нас и да практикуват специалността си.

Със събраните досега средства в акцията " За доктор Прохоров и украинските му сътрудници " - над 73,000 лв., ще бъдат подкрепени повече от 100 украински медици да вземат изпитите за узаконяване на дипломите си и да стартират работа в България, написа Манол Пейков в профила си във Фейсбук.

Около 13 украински лекари и зъболекари са взели изпита по български език през вчерашния ден, оповестява още Пейков, който сега е народен представител от " Продължаваме промяната " - " Демократична България ". По информация на Vania Dobreva oт Сдружение Асоциация Хипофиза всички експерти, които са приключил курс, проведен от тях без никакво без никакво държавно финансиране, а напълно подкрепен с дарения, са взели изпита си, и то с доста високи резултати.

Изпитът си по вътрешни заболявания е взела доктор Анастасия Бордеева – персонален доктор от Одеса, която е тук от към година. В идващите пет месеца й предстоят още четири държавни медицински изпита, с цел да може да приравни украинската си тапия и да работи в българската здравна система независимо.  В момента доктор Бордеева стажува при български персонален доктор с акредитирана процедура. Тя е първият украински доктор, назначен в лекарска процедура у нас. Участва и в разнообразни планове под супервизия.  

 

Днес е доста сполучлив ден за украинските медици в България. Около 13 украински лекари и зъболекари са взели изпита по...
Posted by Manol Peykov on Thursday, 14 September 2023
420 са украинските медицински експерти бежанци в България, които могат незабавно да стартират работа по специалностите си, заяви в това време за ДЕБАТИ.БГ съоснователят и шеф на Фондация Ukraine Support and Renovation Наталия Елис.  По думите й един от проблемите е покриването на условията за притежаване на български език, защото, ако  претендент не издържи изпита си, той има опция да се яви още веднъж чак след шест месеца. Друг проблем е цената на един изпит, която е сред 500 и 800 лева.  

В момента България остава една от дребното страни, които не са спазили рекомендацията на Европейската комисия за бързо признание на дипломите на основни служащи – каквито са медицинските експерти и учителите – в изискванията на боен спор в Украйна.

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР