Манията за бързо и лесно отслабване, която тресе родни манекенки,

...
Манията за бързо и лесно отслабване, която тресе родни манекенки,
Коментари Харесай

Мания за отслабване остави диабетици без лекарство

Манията за бързо и елементарно намаляване, която тресе родни манекенки, силиконки, фолкдиви и техни подражателки, сътвори голям проблем за хиляди диабетици в Пловдив. Страдащите от подлото заболяване не могат да си набират жизненоважното за тях лекарство оземпик.

 Причината е, че то стана шлагер измежду борещите се с непотребните килограми дами. В същото време този медикамент е нужен за хората със захарен диабет вид 2. Препаратът съдържа дейното вещество семаглутид, което възстановява равнището на кръвната захар в организма и оказва помощ за попречване на сърдечно заболяване. Лекарството няма сурогат и в случай че не се приема постоянно, основава огромни опасности. За пациентите с диабет този артикул се отпуска с протокол, защото се заплаща от НЗОК. Оземпикът обаче изчезна от аптеките, откакто започнаха да го изписват за свободна продажба като ефикасно средство против затлъстяване. Причината е неговото вторично деяние - като убива апетита и по този начин редуцира телесното тегло. Точно това роди нервността за използването му.

 Лекари, пациенти и фармацевти от месеци сигнализират, че лекарството е изчерпано. Една опаковка върви 180-190 лв. и стига за месец. Поставя се веднъж седмично инжекционно. 

Ендокринолози предизвестяват, че оземпик би трябвало да се взима единствено с рецепта след съвещания със експерт. Медикаментът има нездравословно влияние върху хора с жлъчни проблеми и панкреатити, също така основава опасности от формиране на тумори.

Лекари предизвестяват, че смесването на препарата с алкохол може да има изключителни последствия:
сърцетуптене, угнетяване на дишането, сърдечен арест, кома, припадъци и даже гибел.
„ Тези, които си инжектират оземпик, само че не са заболели от диабет, може да умрат, защото равнището на кръвната захар пада фрапантно ”, безапелационни са експертите.  

Мнозина обаче не се стряскали от този факт, тъй като ги интересувало единствено по какъв начин да отслабнат ефикасно. 

 Българското сдружение по ендокринология излезе преди дни с зов медикаментът да се ползва единствено при лекуване на захарен диабет вид 2.  " Ситуацията съществено заплашва болните, като слага в риск тяхното здраве, поради всички свързани с влошения надзор затруднения ", оповестиха в декларация от сдружението. Диабетиците считат да търсят подпомагане от новия здравен министър и омбудсмана, с цел да се реши казусът с изчезналото лекарство.

" Има доставки, има наличия, само че във връзка със повишения интерес се следи усложнение при обезпечаване от страна на аптеките към пациентите ”, коментира обстановката Богдан Кирилов от Изпълнителната организация по медикаментите. На процедура омикрон не може да се откри, пациенти непрекъснато ни звънят, разясняват и от Българския фармацевтичен съюз.

Проверка на " Марица " в най-големите вериги аптеки в Пловдив не откри на никое място оземпик. В града страдащите от захарна болест са към 30 000. От тях над 10 000 са с диабет вид 2, за които това лекарство е извънредно значимо. " Няма го и в другите градове. Спасението е да вървим да го купуваме в чужбина ", изяснява 54-годишният Христо Патрашев. Най-лесно става в Гърция, само че и там към този момент се намира мъчно. В Турция пък изискват рецепта от локален доктор.

Диабетиците се оплакват също, че поради дефицита на лекарството изтичат едномесечните протоколи, които те показват пред Здравната каса, с цел да покрие разноските им за него.

В същото време от ден на ден известни дами, които държат да имат съвършена фигура, се хвалят в нета по какъв начин са отслабнали чудодейно с оземпик. С него за месец 
се смъкват над 10 кг, освен това без свиреп диети, апетит и боричкане във фитнес залата.
При някои от тях обаче се стига и до нежелани резултати. Такъв е казусът с чалга певицата Галена, която предходната седмица анулира присъединяване в нощен нощен клуб в Бургас. Според изявления повода е внезапно утежняване на здравословното й положение след инжекция с оземпик. 

Звездата на „ Пайнер ” бе наддала с към 15 кг, част от които съумя да смъкне преди фотосите на последния сезон на „ Гласът на България ”, където бе наставник. Недоволна обаче, че не може да влезе в топформа, тя протегнала ръка към инжекциите за диабетици. Сега тя към този момент е извънредно кльощава, само че очевидно е прекалила с използването на чудодейното лекарство. В обществените мрежи пък диабетици жигосват " всички чалгаджийки и всякакви хубостници, които протягат ръка към оземпик ". " За тях това лекарство е опция да сменят фасона и да се вталят без старания, а за нас е въпрос на живот и гибел ", възмущават се страдащите от захарен диабет.
Шефката на фармацевтите в Пловдив:  Влязохме в обаян кръг с това лекарство
Автор Тони Михайлов

Проблемът с неналичието на значимото за диабетиците лекарство оземпик става все по-голям. Фармацевтите по аптеките в Пловдив и в цялата страна подвигат плещи и към този момент не знаят с какви пояснения или обещания да отпратят клиентите си. „ Има изострен дефицит на продукта, който на всичкото от горната страна е по Здравна каса и за пациенти с издадени протоколи. Всички аптеки са извънредно затруднени да се снабдят с този артикул и да го дават на пациентите “, разяснява пред „ Марица “ шефката на Регионалната гилдия на фармацевтите в Пловдив Димитрия Стайкова. За нея обстановката е като обаян кръг.



Фирмата, която доставя аптечната мрежа с оземпик и има връзки с НЗОК, твърди, че подобен дефицит няма - поради, че внася премного количество от продукта за пациентите с протоколи всеки месец. Същото лекарство се е появило в таблетна форма, има и подобен артикул на пазара на друга компания. „ Тъй като те са с протоколи и са по строго открит ред, обаче не може да се мине от единия на другия артикул “, уточни Стайкова.

Оземпик не може да се откри даже и в случай че пациентът търси да го закупи на свободна продажба. „ Не мога да кажа за какво се случва по този начин и за какво лекарството е изчезнало. Има си органи, които проучват потреблението. Мисля, че някъде информацията се къса, а ситуацията по аптеките във връзка с продукта остава без смяна “, добави шефката на пловдивските фармацевти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР