Манипур: Върховният съд на Индия ще изслуша пледоариите на жени във видео с вирусно нападение

...
Върховният съд на Индия ще изслуша редица петиции, свързани с
Коментари Харесай

Върховният съд на Индия ще изслуша редица петиции, свързани с етническо насилие в североизточната щат Манипур, включително една от две жени, които бяха видени във видео, което предизвика възмущение.

Вирусният видеоклип показа как жените са парадирани голи и малтретирани от тълпа .

Те бяха нападнати в началото на май, когато започна насилието в Манипур, но то влезе в заглавията едва този месец.

Тяхната петиция изисква справедлив процес и защита на самоличността им.

Друга петиция е от федералното правителство, което е поискало от Върховния съд да премести процеса по делото извън щата и да го приключи след шест месеца.

Насилие в живописния щат Манипур между членове на мнозинството Meitei и малцинството Kuki племенни общности оставиха най-малко 130 мъртви и разселени десетки хиляди през последните три месеца.

Жените във видеото бяха Куки, докато мъжете около тях бяха от групата Meitei. Според жалба в полицията, подадена дни след инцидента, една от жените е била и групово изнасилена.

Полицията е арестувала седем души досега във връзка със случая, но първият арест беше извършен едва на 20 юли, ден след като видеото стана вирусно.< /p>Какво се случва в Манипур и защо?Индийската полиция е подложена на контрол, след като жени дефилираха голи

Опозиционните лидери обвиниха правителството на премиера Нарендра Моди, че не прави достатъчно за справяне с кризата в Манипур. Партията Бхаратия Джаната (BJP) на г-н Моди също е на власт в щата.

Г-н Моди коментира публично кризата в Манипур едва след като видеото стана публично достояние. Той каза, че инцидентът е засрамил страната и че виновните няма да бъдат пощадени. Все още не е посещавал щата.

Опозиционните лидери вдигнаха вот на недоверие срещу правителството на г-н Моди, което според тях ще го принуди да говори за етническите сблъсъци в парламента.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph eq5iqo00">През уикенда 21-членна делегация от опозиционни депутати посети Манипур, за да оцени ситуацията. Меморандум, подаден от тях до губернатора на щата, отбелязва „пълното разпадане на закона и реда“ в Манипур и „жалкото“ състояние на лагерите за помощ.

делегация твърди, че федералното и щатското правителство не са успели да защитят живота на хората от двете общности. Те също така критикуваха „наглото безразличие“ на г-н Моди по въпроса.

Анураг Тхакур, федерален министър от BJP, разкритикува посещението, наричайки го „политически туризъм“. Той заяви, че правителството му е готово да обсъди въпроса за Манипур от "първия ден" на текущата сесия на парламента и обвини опозицията, че "бяга" от него.

Миналата седмица вътрешният министър Амит Шах каза, че федералната полиция ще разследва случая, свързан с вирусното видео. Той също така каза, че събеседниците са „постигнали добър напредък“ в провеждането на разговори с представители на общностите Kuki и Meitei.

BBC News India вече е в YouTube. Щракнете тук, за да се абонирате и да гледате нашите документални филми, обяснения и функции.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР