Филипините свалят летвата за медицинските сестри, тъй като ниското заплащане кара много от тях да заминат в чужбина

...
Манила, Филипини - 36-годишната Блейз Еносарио е мислела за работа
Коментари Харесай

Манила, Филипини - 36-годишната Блейз Еносарио е мислела за работа в чужбина още от момента, в който е влязла в училището за медицински сестри.

След като не успява да се справи с изпитите за медицински сестри първия път, Еносарио прекарва осем години в подготовка за повторно явяване на изпита, преди да получи лиценза си миналата година.

От август насам Еносарио работи в болница в провинция Лагуна, югоизточно от Манила, като получава 700 филипински песо (12,8 долара) на 12-часов работен ден.

Но веднага щом натрупа повече опит, Еносарио се надява да си намери работа в чужбина.

"Не можеш да изградиш живот тук", казва Еносарио пред Ал Джазира. "Когато изляза, няма да се върна. Ще взема семейството си със себе си."

Неудовлетвореността на Еносарио от заплащането и условията на труд не е нещо необичайно във Филипините, където отливът на здравни специалисти накара правителството да обмисли наемането на нелицензирани дипломирани медицински сестри.

Съгласно плановете, обявени от Министерството на здравеопазването (МЗ) миналия месец, на дипломираните медицински сестри, които не са положили изпити, ще бъде предоставен временен лиценз, за да помогнат за запълването на 4500 спешно необходими позиции в държавните болници. За да се класират за временния лиценз, завършилите ще трябва да получат оценка от поне 70% на изпита, за чието успешно полагане обикновено се изискват 75%.

Медицинските сестри заминават за чужбина

В продължение на десетилетия Филипините са един от най-големите източници на медицински сестри в световен мащаб.

По оценка на DOH през 2021 г. 316 000 лицензирани филипински медицински сестри, или 51% от общия брой на квалифицираните, са мигрирали в чужбина.

Секретарят на DOH Теодоро Хербоса твърди, че скорошната промяна е необходима, тъй като болниците намаляват капацитета на леглата си поради невъзможност да изпълнят съотношението медицински сестри/пациенти.

Хербоса също така заяви, че непосредственият професионален опит ще бъде от полза за завършилите студенти, много от които трудно спестяват и се подготвят за изпитите си.

"Те допринасят, като запълват свободно място", каза Хербоса по време на пресконференция миналия месец. "След това, най-вероятно след работа, в един или два опита, те могат да издържат."

Говорител на Министерството на здравеопазването заяви пред Al Jazeera, че промените ще бъдат въведени скоро и че то също така проучва "други пътища, които са законово допустими и могат да бъдат прилагани за увеличаване на работната сила в здравеопазването със завършили медицински сестри на борда".

Карл Балита, който управлява най-голямата верига от учебни центрове за медицински сестри в страната, заяви, че с удоволствие ще подкрепи програмата, като предложи безплатни курсове за помощник-медицински сестри.

"Сътрудничеството с частния сектор е важно, за да се предотврати изчерпването на предлагането на медицински сестри", каза Балита пред Ал Джазира.

"Ако можем да им предложим възможностите, от които се нуждаят, тогава ще можем да ги задържим тук, за да служат на филипинците."

Джоселин Андамо, генерален секретар на Обединението на филипинските медицински сестри (FNU), обаче заяви, че правителството избягва "основните въпроси", засягащи медицинските сестри, като ниските заплати и лошите условия на труд.

"Много от медицинските сестри обслужват до 50 пациенти за една смяна, но на практика получават минимална заплата", казва Андамо пред Ал Джазира.

За Еносарио, медицинска сестра в провинция Лагуна, дневните доходи възлизат само на около 15 % повече от минималната работна заплата в Метро Манила.

За да се премести в чужбина, Еносарио смята, че ще й трябват около 150 000 песос (2 755 долара). Но тъй като няма възможност да натрупа никакви спестявания, тя търси заем или споразумение с агенция за посредничество.

Фондация "Ибон", мозъчен тръст със седалище в Метро Манила, е изчислила, че едно филипинско домакинство трябва да печели поне 1 147 песос (21 долара) на ден, за да може да посрещне основните нужди на семейството и да има някакви спестявания.

Условията за обикновените филипинци се влошават от най-високата инфлация в Югоизточна Азия, която през последната година е средно 7,2%.

"Администрацията на [президента Фердинанд "Бонгбонг"] Маркос младши не прави достатъчно за милиони бедни домакинства с ниски доходи и без спестявания, които са изоставени", заяви Ибон по-рано този месец.

Според обобщителите на данни в IPrice филипинските медицински сестри получават едни от най-ниските заплати в Югоизточна Азия.

Според IPrice медицинска сестра ветеран, която получава 40 381 песос (741,8 долара) на месец, все още ще печели с около 57% по-малко от колегата си във Виетнам.

През 2018 г. проучване на Министерството на труда и заетостта установи, че средната месечна заплата на медицинска сестра в цялата страна е едва 14 942 песос (273,75 долара), или 679 песос (12,47 долара) на ден.

Хербоса, министърът на здравеопазването, отхвърли предположението, че по-високите заплати ще попречат на медицинските сестри да търсят възможности другаде. По време на пресконференция миналия месец той заяви, че е попитал медицинските сестри за нивото на заплащане, което ще им е необходимо, за да останат в страната, и е получил отговор: "Малко над 30 000 филипински песос (551,12 долара) и ще бъдем щастливи."

"Не заплатите ще задържат медицинските сестри във Филипините", заяви Балита, оператор на верига учебни центрове, като заяви, че решението е да се култивира "позитивна среда за практикуване", която осигурява ясно изразено кариерно развитие и здравословен баланс между професионалния и личния живот.

"Това, което е важно, е да накараме медицинските сестри да почувстват нужното признание."

По силата на филипинския Закон за медицинските сестри, който е приет преди повече от 20 години, но влиза в сила едва през 2020 г., държавните болници трябва да предлагат месечни заплати на начално ниво в размер на поне 36 619 филипински песо (672,72 долара).

"Ние люлеем живота на този свят, пазим го, а след това го въвеждаме в следващия", каза Андамо, лидер на профсъюза. "Като се има предвид инфлацията и разходите, които поемаме, заплатата вече би трябвало да е по-добра."

ФНЗ подкрепи законопроект на конгресменката Франс Кастро за уеднаквяване на началната заплата на всички медицински сестри на 50 000 песос (918 долара) на месец, което според нея ще помогне да се гарантира, че "приносът и жертвите на медицинските сестри са надлежно оценени".

През януари Марк Дефенсор, бивша медицинска сестра във Филипинския кардиологичен център, се качи на самолета, за да се присъедини към съпругата и сина си във Флорида, след като пандемията COVID-19 го накара да преосмисли живота си.

Преди блокирането да сложи край на страничната му работа в строителството, Дефенсор планираше да учи право във Филипините. Сега той се надява в близко бъдеще да получи лиценз за медицинска сестра в САЩ.

"Тук можеш да остарееш щастливо само като си медицинска сестра", казва Дефенсор пред Al Jazeera.

Дефенсор казва, че пренебрегването на медицинските сестри по време на пандемията е обезкуражило много от тях да останат в страната или изобщо да продължат да упражняват професията. Много от тях сами поеха разходите за личните си предпазни средства и чакат 12,57 млрд. песо (231 021 641 USD) неизплатени надбавки по COVID от правителството.

Въпреки че извънредното положение във Филипините беше отменено едва тази седмица, президентът Фердинанд Маркос младши похвали реакцията на страната при пандемията.

"Станахме жертва на собствения си успех, тъй като филипинците се справиха наистина добре по време на пандемията", заяви Маркос по-рано този месец по време на среща с ръководители на предприятия. "Затова всеки лидер, с когото се срещам, казва: "Можем ли да имаме повече филипински медици [медицински техници], лекари и медицински сестри? Така че тук имаме недостиг", каза той.

Но според Филипинската комисия за регулиране (PRC) в страната няма недостиг на лицензирани медицински сестри. Въпреки че много обучени медицински сестри напускат страната, много други изобщо се отказват от професията, за да се занимават с друга работа.

"Има толкова много медицински сестри, които не се занимават с медицински грижи", казва Дефенсор, който преди това е бил президент на служителите на Филипинския сърдечен център.

"Те работят в кол центрове или се занимават с всякакъв вид онлайн търговия на дребно. Но ние имаме нужда от тях. Бихте ли позволили майка ви да бъде лекувана от нелицензирана медицинска сестра, на която може да не се търси отговорност?"

През март в изказване пред Сената PRC заяви, че по-малко от 54% от близо един милион лицензирани медицински сестри в страната в момента са активни. Комисарят на PRC Хосе Куето препоръча на Министерството на здравеопазването да се съсредоточи върху наемането на 47 000 дипломирани медицински сестри, които са навлезли на пазара на труда през последните три години.

Андамо заяви, че е иронично правителството да се оплаква от недостиг, когато през последните две години е съкратило около 10 000 медицински сестри. През 2021 г. с изпълнителна заповед повече отговорности в областта на здравеопазването бяха прехвърлени на местните правителствени единици, много от които не разполагаха с бюджет, за да поемат медицинския персонал.

Маркос обеща да изработи сделки с други държави, които не само да приемат медицински сестри, но и да помогнат за обучението на еквивалентен брой, който да остане в страната. Андамо заяви, че подобни предложения избягват да се справят с корена на проблема.

"Как може да не разбират проблема? Потресена съм от тяхното бездушие. Те просто не се интересуват", каза Андамо.

Източник: "Всъщност това е една от най-неудобните теми, които могат да бъдат разгледани: Al Jazeera
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР