Мандалата е кръг, който символизира живота в тибетската и будистката

...
Мандалата е кръг, който символизира живота в тибетската и будистката
Коментари Харесай

Как рисуването на мандала помага на децата

Мандалата е кръг, който символизира живота в тибетската и будистката просвета и обичаи. Понякога не наподобява тъкмо като кръг, само че когато човек се вгледа открива този детайл в изображението. Обикновено има център и красивите шарки са симетрични.

На Запад мандалата се употребява обаче с друга цел – за преоткриване на бавното наслаждение от живота, за релаксация и централизация.

Как по-конкретно оказва помощ на децата

В книжките за оцветяване на малчуганите все по-често се срещат и мандали. И това напълно не е инцидентно.

Според експертите, рисуването и оцветяването им оказва помощ на децата в доста аспекти. То ги учи на самообладание, развива концентрацията им, оказва помощ им да се успокоят и изразят по-добре своите страсти.

А и доставя наслаждение, изключително откакто се види крайния резултат.

По този метод децата се научават и на още нещо – да вървят постепенно към задачите си, без да се отхвърлят при първата компликация или загуба на интерес.

Чрез мандалите те схващат по какъв начин да стигнат малко по малко до мечтаната цел, също така привикват да боравят с цветовете и детайлите, което пък развива въображението им.

За каква възраст са най-подходящи

На процедура няма граници. Мандалите – според от сложността си, могат да бъдат по силите и на напълно дребни деца, които умеят да си служат с рисувателни такъми.

В тази възраст те са доста добър вид за проучване на другите нюанси на цветовете и вярното им потребление. Помагат и против скуката, защото са нов тип игра за тях.

При учениците има други изгоди. Рисувайки или оцветявайки мандала, те се научават по какъв начин да се оправят с разочарованията си – в този случай с бавността при осъществяването, а в световен аспект – с компликациите, които им предстоят в живота.

Свикват също по този начин да обмислят по-внимателно изборите и решенията си. Не на последно място – да преборят напрежението и демотивацията си.

Новите родител

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР