Manchester Airports Group обяви, че ще обжалва решението за избора

...
Manchester Airports Group обяви, че ще обжалва решението за избора
Коментари Харесай

В съдебната зала влиза концесията на ”Летище София”

Manchester Airports Group разгласи, че ще апелира решението за избора на концесионер на ”Летище София ” пред Върховния административен съд.
" Към момента сме изцяло съсредоточени в процеса по обжалване, тъй като имаме вяра, че има съществени правни пропуски и непълноти в процедурата и чакаме да представим проблема пред способените органи ", изясни изпълнителният шеф на подразпределението " Летищни услуги " на MAG Андрю Харисън.

Първоначално транспортното министерство избра за победител в търга за 35-годишната концесия френско-германският консорциум " Соф кънект ". Всичко останали кандидати апелираха решението пред Комисията за защита на конкуренцията. Комисия за защита на конкуренцията обаче отхвърли претенциите им и удостовери решението на ведомството на Росен Желязков.

В консорциума победител вземат участие фондът Meridiam с 99% дял и австрийската строителна компания " Щрабаг " с 1 %. За шеф бе определен операторът на летището в Мюнхен " Флугхафен Мюнхен ". Обединението предложи годишно концесионно заплащане в размер на 24.542 млн. евро и 608 млн. евро вложения за периода на концесията. Стратегията на му планува увеличение на пасажерите до 8.8 млн. до 2022 година. Нагласите са пасажерите на софийския аеропорт да набъбнат до 2030-а на 12.3 милиона.

Концепцията на " Соф кънект " е записано, че до 2030-а да бъде построен новият Терминал 3. Това ще е главният фокус за този интервал и ще се реализира наред с извеждането от употреба на Терминал 1.

Офертата на Manchester Airports Group за ръководство на летището включва най-високата препоръчана инвестиция от 1,5 милиарда евро, която е 2,5 пъти повече от тази на класирания преди всичко претендент. Като сътрудник по осъществяването на плана те са показали Beijing Engineering Group (BCEG). В момента BCEG построяват най-голямото летище в света Beijing Daxing International Airport, публично отворено през септември 2019 година, написа още Банкерь.

Британската летищна група поема уговорката да трансформира Летище София в районен хъб, подобрявайки доста свързаността посредством старта на директни връзки към далечни дестинации като Чикаго, Торонто и Шанхай. Компанията възнамерява и обезпечаване на директна съгласуваност на София с всички европейски столици, в това число и в Западните Балкани.

Магистратите от Върховен административен съд следва да прегледат жалбaтa в период от един месец.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР