Манчестър Юнайтед е отговорен за две от четирите най-големи победи

...
Манчестър Юнайтед е отговорен за две от четирите най-големи победи
Коментари Харесай

Най-големите победи във Висшата лига

Манчестър Юнайтед е виновен за две от четирите най-големи победи в историята на Висшата лига, откакто реализира първата и третата от деветте победи в разстояние на 26 години. След успеха на Нюкасъл с 8:0 в Шефилд Юнайтед преглеждаме учебниците по история и се впускаме в данните, като преглеждаме разгромните победи с осем и девет гола в историята на Висшата лига в последователен ред.

Манчестър Юнайтед - Ипсуич 9:0 - 4 март 1995 година

През март 1995 година намиращия се на втора позиция Манчестър Юнайтед приема на " Олд Трафорд " предпоследния в класирането Ипсуич след шокиращото проваляне с 0:1 от Евертън на " Гудисън Парк " седмица по-рано. Юнайтед беше без талисмана си Ерик Кантона, който е осъден. Преди това французинът беше отбелязал 18 гола в 21 участия във Висшата лига, а Юнайтед получи спомагателен удар, когато най-хубавият им голмайстор Андрей Канчелскис (13 гола) подаде молба за трансфер в навечерието на този мач. Сър Алекс Фъргюсън е заставен да употребява намиращия се отвън форма Марк Хюз, който преди мача е отбелязал единствено пет гола в 22 участия в лигата през 1994-95 година, като си партнира с новодошлия Анди Коул.

Последният беше вкарал единствено два гола в шестте си участия в лигата за Юнайтед след шокиращото си прекосяване от Нюкасъл за рекордната тогава сума от 6 млн. паунда. Заедно с престоя си при " свраките " Коул е отбелязал два пъти в 12 мача от Висшата лига и в този мач върху него е оказано напрежение да вкарва голове в отсъствието на Кантона. Той направи тъкмо това, демонстрирайки голмайсторските си умения, отбелязвайки пет попадения. Рой Кийн, Хюз (два) и Пол Инс приключиха разгрома.

Ипсуич Таун, който по-рано през сезона бе победил Юнайтед с 3:2 на " Портман Роуд ", изживя сложен следобяд, а Коул стана първият състезател, вкарал пет гола в мач от британската висша лига от 29 октомври 1983 година, когато Иън Ръш и Тони Уудкок съумяха да го създадат в един и същи ден.

Помислете си за вратаря Крейг Форест, който позволи девет попадения този следобяд, а по-късно позволи още седем при провалянето с 1:7 от Юнайтед на " Олд Трафорд " за Уест Хем през април 2000 година Петер Шмайхел - на вратата на Юнайтед в деня на разгрома с 9:0 - позволи единствено един гол на " Олд Трафорд " през целия сезон в 17-те си участия във Висшата лига, като попадението падна в последния му мач там през 1994-95 година Саймън Чарлтън от Саутхемптън скапе безупречния връх единствено 85 минути преди края на домакинския мач на Юнайтед.

Стартовата единадесеторка на " трактористите " в този ден беше на междинна възраст 30 години и 58 дни - един от двата случая в историята на Висшата лига, когато те са посочвали тим със междинна възраст над 30 години. Опитът им не се отплати против развихрилия се Юнайтед.

Това проваляне сигурно накърни увереността на Ипсуич и те завоюваха единствено четири точки от останалите си 11 мача, след което приключиха на дъното на лигата и на 18 точки от избавителния бряг. След тази победа Манчестър Юнайтед натрупа преднина пред Блекбърн Роувърс, като в края на сезон 1994-95 година понижи разликата от три точки до единствено една, само че това не беше задоволително, с цел да попречи на Роувърс да завоюва първата си купа от 81 години насам.

Нюкасъл - Шефилд Уензди 8:0 - 19 септември 1999 година

В неделя, 19 септември 1999 година, на " Сейнт Джеймсис Парк " като че ли нещо трябваше да се случи. И Нюкасъл, и Шефилд Уензди бяха почнали сезона извънредно, като завоюваха по една точка, а " кукумявките " се намираха в горната част на таблицата, под " свраките " единствено по голова разлика.

Това беше първият домашен мач на починалия популярен Боби Робсън отпред на Нюкасъл, който пое управлението две седмици по-рано и загуби с един гол в първия си мач при гостуването на Челси. Три дни преди този мач Робсън оказва помощ на Нюкасъл да завоюва първата си победа в надпреварата за сезон 1999-2000 година с 2:0 като посетител против ЦСКА в София в шампионата за Купата на УЕФА и това се оказва трамплинът, от който се нуждае, с цел да реализира първата си победа в лигата през акцията.

В предходния си домашен мач от Висшата лига Нюкасъл губи с 1:2 от локалния си противник Съндърланд под пороен дъжд. Това беше проваляне, което постави завършек на едногодишното ръководство на Рууд Гулит в клуба. Поражението беше задоволително неприятно, само че оставянето на звездата Алън Шиърър на пейката за дербито на Тайн нямаше да приключи добре за нидерландския началник.

Шиърър вкара единствено 15 пъти в 32 мача във Висшата лига при Гулит, само че в този единствен мач при Робсън реализира 33% от този резултат, като вкара пет гола за първи и единствен път в кариерата си в 441 мача във Висшата лига. Водещият голмайстор в историята на Премиършип е отбелязал общо 11 хеттрика в надпреварата, само че това е единственият от тях, който е вкаран напълно през първото полувреме на мача, защото той имаше опция да прибере топката вкъщи след единствено 42 минути.

Вкарването на хеттрик през първото полувреме е нещо, което Шиърър прави през септември 1999 година Само 15 дни по-рано той вкарва три гола в границите на първите 34 минути от успеха на Англия над Люксембург с 6:0 на " Уембли " - това му се случва единствено още един път в кариерата, при успеха над Байер Леверкузен в Шампионската лига през февруари 2003 година

Нюкасъл се усъвършенства фрапантно и приключва акцията на 11-а позиция, а Шиърър вкарва 23 гола във Висшата лига - единствено Кевин Филипс отбелязва повече през 1999-00 година (30). В края на сезона Шефилд Уензди приключи деветгодишния си престой във Висшата лига и с 23 провали претърпя най-лошия си сезон в елита от 1969-70 година (25 загуби). Оттогава те не са се завръщали във най-висшия британски ешелон.

Тотнъм - Уигън 9:1 - 22 ноември 2009 година

Трябваше да чакаме цели 10 години за идната победа във Висшата лига с осем или повече гола, само че по-късно Уигън Атлетик ни разглези с две в границите на шест месеца.

Първият от тях беше капитулация през второто полувреме на " Уайт Харт Лейн " в един неделен следобяд през ноември 2009 година 50 минути след началото на мача " шпорите " водеха с 1:0, а Уигън евентуално си мислеха, че с малко шанс могат да си тръгнат от Северен Лондон с точка. Джърмейн Дефоу постави завършек на това с попадение в 51-ата минута, а по-късно в идващите 36 минути вкара още четири гола, с цел да изстреля " шпорите " към изумителна победа с 9:1.

Тотнъм към момента е единственият тим в историята на Висшата лига, вкарал повече от шест гола в едно полувреме, а Дефоу е единственият състезател в надпреварата, вкарал пет пъти в едно полувреме. Вратарят на Уигън Крис Къркланд избави и двата удара на Дефо през първото полувреме, само че нямаше подобен шанс през втория интервал, като дребничкият нападател осъществя всичките си пет удара към вратата.

Партньорството сред Питър Крауч и Джърмейн Дефоу проработи добре за " шпорите " в този ден. Общо в историята на Висшата лига двойката е прекарала на терена общо 3786 минути дружно в интервалите си в Портсмут и Тотнъм. За това време те означиха общо 44 гола (27 гола за Дефоу, 17 за Крауч) - продуктивно съответствие от гол на всеки 86 минути.

В края на сезона тази победа оказа помощ на " шпорите " да си обезпечат четвърта позиция и място в квалификациите на Шампионската лига за сметка на Манчестър Сити. В идващите девет мача от Висшата лига те може и да са отбелязали единствено един гол повече (10), в сравнение с в този следобяд на " Уайт Харт Лейн ", само че тази победа накара хората да се отнасят по-предпазливо към капацитета, който имаше офанзивата на лондончани под управлението на Хари Редкнап.

Челси - Уигън 8:0 - 9 май 2010 година

Сякаш за почитателите на Уигън не беше задоволителен един сезон с осем гола в Лондон, единствено шест месеца по-късно тимът на Роберто Мартинес сподели още една удивително неумела отбрана, този път при разгромната загуба с 0:8 от Челси.

" Сините " бяха спечелили последното си домакинство със 7:0 против Стоук Сити през април, а през предходния месец се бяха радвали на победа със 7:1 на " Стамфорд Бридж " против Астън Вила, тъй че това беше злокобно пътешестване за тима на Уигън, който към този момент беше позволил 47 гола в предходните си 18 гостувания в лигата през 2009-2010 година

За безапелационната победа способства хеттрикът на Дидие Дрогба в границите на 17 минути през второто полувреме, а на Уигън в допълнение бяха затруднени и от обстоятелството, че останаха с 10 души след отстраняването на Гари Колдуел след половин час. Тези три гола помогнаха на Дрогба да доближи най-хубавите 29 попадения в кариерата си през 2009-2010 година и да завоюва " Златната обувка " на Висшата лига, изпреварвайки Уейн Рууни (26), до момента в който съотборникът му Франк Лампард направи две асистенции и приключи сезона с 14 гола в лигата.

И двамата играчи способстваха за общо 103 попадения във Висшата лига за Челси през 2009-2010 година - по това време това е най-големият брой голове, маркирани от един тим в сезон на висшата британска лига след Тотнъм през 1962-63 година (111). Оттогава този връх е усъвършенстван в ерата на Премиършип от Манчестър Сити и техните невероятни 106 гола през 100-точковия им сезон 2017-18.

Тази победа подпечата купата във Висшата лига за тима на Челси на Карло Анчелоти, който имаше преднина от един пункт пред Манчестър Юнайтед в последната неделя на надпреварата. Знаейки, че успеха в този мач ще им донесе общо трета купа във Висшата лига, " сините " приключиха сезона си със жанр.

Удивително е, че от деветте победи с разлика от осем или повече гола в историята на Висшата лига това е единствената победа на тим, който е спечелил купата през същия сезон. С триумфа си с 8:0 те подпечатаха и най-голямата разлика в своята история в лигата.

Челси - Астън Вила 8:0 - 23 декември 2012 година

Една победа с 8:0 не беше задоволителна за Челси, тъй че те трябваше да повторят подвига. Този път жертва стана Астън Вила, като домакините подариха на своите почитатели ранен коледен подарък, който да отнесат със себе си от " Стамфорд Бридж ".

Вила пътува до Лондон в серия от пет следващи мача без загуба във Висшата лига и е обнадежден от блестящата победа с 3:1 на " Анфийлд роуд " против Ливърпул единствено седмица по-рано. Отборът на Пол Ламбърт обаче скоро щеше да се върне на земята с гръм и тропот, защото се изправи против Челси, който беше в въодушевление за голове.

Новият началник Рафа Бенитес бе поел поста единствено месец по-рано след уволнението на Роберто Ди Матео и бе почнал да стабилизира кораба на Челси, като в първите си четири мача в лигата бе позволил единствено едно проваляне, когато Вила бе на посещаване в предколедния ден.

Фернандо Торес се радваше на ослепителен месец под управлението на испанския си сътрудник, като означи шест попадения в пет мача през декември. В този дуел той трябваше да даде началото на разгрома с гол в третата минута, а по-късно попаденията бяха дело на Давид Луис, Бранислав Иванович, Франк Лампард, Оскар, Еден Азар и Рамирес. Седем разнообразни играчи на Челси означиха, като по този метод " сините " сложиха връх във Висшата лига за максимален брой футболисти от един тим, отбелязали гол в един мач - връх, който можеше да бъде продължен, в случай че Лукас Пиазон беше осъществил късна дузпа за единственото си попадение в единственото си присъединяване във Висшата лига.

За Астън Вила това беше (и си остава) рекордно проваляне за всички времена. Само в един различен дуел те са позволили осем гола: провалянето с 1:8 от Блекбърн Роувърс в шампионата за Купата на Англия през 1888-89 година

Челси изравни най-голямата си победа в историята за шампионата, като двата им триумфа с по 8:0 бяха единствено в разстояние на 959 дни - те не са успявали да повторят това от този момент или през 105-те си години преди първия триумф с осем попадения над Уигън през 2010 година

Саутхемптън - Съндърланд 8:0 - 18 октомври 2014 година

Преди този мач мениджърът на Саутхемптън Роналд Куман съобщи на конференцията си преди мача, че " ще бъде мъчно, тъй като Съндърланд са мощен противник с добра отбрана и организация ". Това се оказа единствено малко погрешно, защото Съндърланд бяха унищожени на стадион " Сейнт Мери ".

Зрелищният автогол на Сантяго Вергини в 12-ата минута даде звук на един смешен следобяд, защото Съндърланд щеше да допусне още седем пъти топката, като си означи три автогола - Лиъм Бридкут и Патрик ван Аанхолт се записаха прибавиха към попадението на Вергини, с цел да може Съндърланд да изравни личния си антирекорд във Висшата лига от три автогола в един мач, подложен през февруари 2003 година против Чарлтън.

Нито един различен клуб не си е вкарвал три автогола в един мач от Висшата лига, само че Съндърланд го направи два пъти.

Това беше четвъртото проваляне на " черните котки " с осем или повече гола разлика в историята на британската Висша лига след провалите против Шефилд Уензди през 1911 година, Уест Хем през 1968 година и Уотфорд през 1982 година Единственият клуб, който е губил повече по този метод, е Бирмингам с пет такива провали.

След този мач Саутхемптън заемаше трето място в таблицата след осем мача и макар че в съботния следобяд демонстрираха какъв брой мощни са в офанзива. 15% от целия им брой голове през сезон 2014-2015 година във Висшата лига бяха маркирани в този мач, само че отбраната им се показа на равнище - единствено 33 позволени гола през целия сезон, като единствено първенецът Челси позволи по-малко (32), защото " светците " приключиха на приличното седмо място.

Манчестър Сити - Уотфорд 8:0 - 21 септември 2019 година

Може би е изненадващо, че Ман Сити попада в този лист единствено един път. Всъщност, дълго време те се доближаваха до листата единствено посредством проваляне, откакто през май 2008 година бяха изгубили с 1:8 от Мидълзбро.

Уотфорд пътува, с цел да се изправи против настоящите първенци на Висшата лига в шестия си мач от акцията 2019-20, само че с втория си управител за сезона.

Кике Санчес Флорес се бе завърнал за повторно след уволнението на Хави Грасия единствено две седмици по-рано. Грасия бе лишен от опцията да си отмъсти за разгрома с 0:6 на финала за Купата на Англия през 2019 година от страна на Сити единствено няколко месеца по-рано, само че за играчите на " стършелите " това бе нормалната работа против колосите от Висшата лига, защото те претърпяха следващата си капитулация.

Предишните си седем срещи с Уотфорд бяхме очевидци по какъв начин Сити превъзхождаше " жълто-червените " с 31:3, и отборът на Пеп Гуардиола не е имал проблем с прибавянето на още осем попадения в Манчестър.

Само след 18 минути Сити водеше с 5:0 - най-бързата преднина от пет гола във Висшата лига до момента. В съпоставяне със приблизително по един позволен гол на всеки три минути и половина, последните 72 минути бяха сполучливи за Уотфорд, който се пропука " единствено " още три пъти.

Сити реализира най-голямата си победа в историята на Висшата лига, до момента в който това беше най-тежкото проваляне на Уотфорд в британската футболна лига и едвам третият случай, в който те позволяват осем гола в мач от Футболната лига след провалите с 1:8 против Абърдеър Атлетик през януари 1926 година и Кристъл Палас през септември 1959 година

Този път Флорес устоя 84 дни в Уотфорд и е един от рекордните трима мениджъри, които бяха уволнени от клуба през 2019-20 година, дружно с Грасия и Найджъл Пиърсън. Неговият случай евентуално беше най-заслуженият, откакто завоюва единствено един мач и седем точки в 10 мача. Нито един от тях обаче не съумя да предотврати изпадането на Уотфорд.

Саутхемптън - Лестър Сити 0:9 - 25 октомври 2019 година

В навечерието на октомври 2019 година Лестър в никакъв случай не беше печелил мач от Висшата лига в петък, като в седемте си мача имаше пет провали. Всъщност, те бяха изиграли повече мачове в този ден от седмицата, без да завоюват, от който и да е различен тим в историята на надпреварата. Бяха на път да сложат завършек на тази серия със жанр.

Само в три мача в историята на Висшата лига един тим е имал двама футболисти с хеттрик в еднакъв мач. Робер Пирес и Джърмейн Пенант вкараха по три за Арсенал при успеха им с 6:1 над Саутхемптън през май 2003 година, а през 2019 година същата орис още веднъж сполетя " светците " - освен това проваляне с 0:9 от Лестър. Ерлинг Холанд и Фил Фоудън осъществиха двата си хеттрика при успеха на Манчестър Сити с 6:3 над Ман Юнайтед през октомври 2022 година

Този път Джейми Варди и Айозе Перес означиха хеттрик по време на успеха на стадион " Сейнт Мери " - най-Висша лига. Хеттрикът на Перес означаваше, че той вкарва три пъти в поредни участия в Премиършип против Саутхемптън, откакто шест месеца по-рано го направи и за Нюкасъл Юнайтед. По този метод той стана първият състезател, който прави това в две следващи участия във Висшата лига против един противник след Луис Суарес против Норич Сити през септември 2012 година

Подобно на успеха на Манчестър Сити с 8:0 над Уотфорд месец по-рано, и в този мач Лестър водеше с 5:0 на полувремето. Това беше 91-ият мач от сезон 2019-20 година и към този момент два пъти през акцията се беше случвало тим да води с 5:0 на полувремето - нещо, което се беше случвало единствено два пъти в 10 506 мача през първите 27 сезона на Висшата лига преди този момент.

Една разтуха за боса на Саутхемптън Ралф Хазенхютъл е, че сигурно не може да се получи толкоз неприятно за него и тима му още веднъж. Може ли?

Манчестър Юнайтед - Саутхемптън 9:0 - 2 февруари 2021 година

Така стигаме до втората поява на Манчестър Юнайтед в този лист. Сякаш едно оскърбление с 0:9 не беше задоволително за Саутхемптън и Ралф Хазенхютъл, те претърпяха още един призрачен сън единствено 15 месеца след разгромната загуба от Лестър.

" Олд Трафорд " стана очевидец на втория резултат 9:0 в историята на Висшата лига, само че този път Юнайтед беше мощно подкрепят от аления картон на Александър Янкевич единствено минута и 22 секунди след началото на мача. Той не съумя да реализира нито едно допиране на топката преди фаула си против Скот Мактоминей.

Седем разнообразни футболисти на Юнайтед вкараха гол, с което се изравниха с Челси за най-вече разнообразни голмайстори в един мач от Висшата лига, като " сините " съумяха да сторят това против Астън Вила през декември 2012 година

Другият състезател, който вкара гол за тима на Оле Гунар Солскяер, беше бранителят на Саутхемптън Ян Беднарек. По-късно той приключи неповторим хеттрик в мача - с осъществена дузпа и червен картон (който по-късно беше отменен), като стана първият състезател в историята на Висшата лига, който прави и трите неща в един мач.

Ако включим и автогола на Беднарек, тогава за първи път в клубната история на Юнайтед осем разнообразни играчи означават гол за тях в мач, с което изпреварват седемте при успеха с 10:1 над Уулвърхемптън Уондърърс през 1892 година

Саутхемптън влезе в мача от 11-та позиция и стана най-високопоставеният тим, която претърпява такова проваляне в конкуренцията. Помислете за техния полузащитник Джеймс Уорд-Проуз, който беше единственият играч, играл от самото начало на двете провали с 0:9 в разстояние на 15 месеца.

Ливърпул - Борнемут 9:0 - 27 август 2022 година

След като завоюва единствено две точки от първите си три мача през сезон 2022-23 във Висшата лига, Ливърпул знае, че се нуждае от позитивен резултат в четвъртия си дуел от акцията против Борнемут. Победата с 9:0 сигурно изпрати позитивни трептения измежду почитателите им.

Момчетата на Юрген Клоп вкараха девет гола в един мач от Висшата лига за първи път от септември 1989 година насам против Кристъл Палас (9:0). Всъщност, тази победа е още една тяхна с най-голяма разлика в историята на лигата (също 9:0 против Кристъл Палас през 1989 година и 10:1 против Родъръм през 1896 г.).

Знаците за Борнемут бяха злокобни още след първите 45 минути. На полувремето резултатът беше 0:5, което означаваше, че " алените " са вкарали пет гола в едно полувреме на мач от елита за първи път от октомври 1927 година против Портсмут.

Роберто Фирмино от Ливърпул изживя един занимателен следобяд на " Анфийлд роуд ". Бразилецът вкара два гола и асистира за още три при разгрома, с което стана едвам третият състезател на Ливърпул, който има пръст в пет гола във Висшата лига в един мач, след Мохамед Салах против Уотфорд през март 2018 година и Луис Суарес против Норич през декември 2013 година

Още положителни вести за " алените " донесоха головете на Харви Елиът и Фабио Карвальо (и двамата на 19 години), което значи, че за първи път в историята на Ливърпул двама разнообразни младежи вкараха в един и същи мач от Висшата лига.

Шефилд Юнайтед - Нюкасъл 0:8 - 24 септември 2023 година

Забавното при този резултат е какъв брой непредвиден беше той 20 минути след началото на мача. Нюкасъл към този момент беше изгубил Харви Барнс поради травма, а Шефилд Юнайтед имаше четири от първите пет шанса в мача. Домакините изглеждаха сносно. След това се развихри пъкълът.

Осем разнообразни играчи - Шон Лонгстаф, Дан Бърн, Свен Ботман, Калъм Уилсън, Антъни Гордън, Мигел Алмирон, Бруно Гимараеш и Александър Айзък - влязоха в деяние, с което счупиха върха за най-вече разнообразни голмайстори за един тим в един мач от Висшата лига. Това е единствено един гол по-малко от върха за един от двата тима в един мач от Висшата лига, подложен от деветте голмайстори при успеха на Арсенал с 5:4 над Тотнъм през ноември 2004 година

Това е най-голямият триумф на Нюкасъл във Висшата лига дружно с гореспоменатия разгром над съгражданите на Юнайтед от Шефилд - Уензди, както и най-голямата им победа като посетител и втората най-голяма като посетител на тим в ерата на Висшата лига.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР