Манчестър Сити мигна първи, Ливърпул превзе върха, а надпреварата за

...
Манчестър Сити мигна първи, Ливърпул превзе върха, а надпреварата за
Коментари Харесай

Има ли вече истинска битка за титлата в Англия

Манчестър Сити мигна първи, Ливърпул завладя върха, а конкуренцията за купата в Премиър Лийг към този момент е в цялостна мощ. Настоящият първенец под управлението на Джосеп Гуардиола си остава любимец поради по-високото качество на състава си като цяло, но „ червените” настойчиво гониха, отказваха да се предадат пред компликациите в последните кръгове и използваха провалянето на своя съперник, с цел да го изпреварят. Сега те остават единственият непобеден тим в лигата. Може ли конфликтът в събота на „ Стамфорд Бридж” да промени същността на борбата за короната в Англия?

СПЪНКАТА НА СИТИ ОТВОРИ ВРАТИТЕ ЗА ЛИВЪРПУЛ

Втора поредна шампионска купа в Премиър Лийг за Гуардиола и неговите момчета се смяташе за условност от много почитатели и експерти поради чудовищната игра и резултати в първите 15 кръга.

Тук сме длъжни да отбележим, че сходно мнение в никакъв случай не е било изказвано с думи или демонстрирано с каузи от „ гражданите” или от техния управител, до момента в който те помитаха всеки противник по пътя си този сезон в пуристкия жанр, трансформирал се в непокътнатата им марка.

Онези, които упорстваха за предварителна коронация на Сити, не обръщаха внимание на това по какъв начин Ливърпул настойчиво гонеше по петите първенеца и доскорошен водач и отхвърляше да се съобщи, като със зъби и нокти измъкваше резултати, а не правеше блицкриг на противниците си както във втората половина на предишния сезон.

На „ Етихад” няма да реагират пресилено на една загуба, колкото и разочароваща да е тя. Няма обаче и подозрение, че леката смяна в картинката прибавя завладяващо измерение на върха в Премиър Лийг.



Първото турнирно проваляне на Сити за сезона евентуално е останало затворена страница още със завръщането на подготвителното поле, още повече че в първите 44 минути играта бе отлична и липсваше единствено премията за целия този труд – завършекът на офанзивата.

Гуардиола счита, че тимът му играе на същото равнище като предишния сезон и просто противниците набират инерция, в тази ситуация изключително Ливърпул. Той предстоящо не бе смутен от загубата, като уточни, че още е едвам декември и че в борбата за купата не е единствено Ливърпул, а също и Челси, Арсенал и Тотнъм.

Други хора, не Гуардиола, насложиха аурата на непобедимостта върху „ гражданите” и каталанецът заключи отлично: „ Не сме тук да бъдем непобедими, тук сме да сме първенци. Който ви приказва за непобедимост, просто ви продава една заблуда.”

Неуспехът на „ Стамфорд Бридж” бе плод на неналичието на жестокост и бе доказателство, че колкото и мощен и надарен да е съставът ти, ще пристигна миг, в който неналичието на огромните играчи ще се почувства. Гуардиола отхвърли да бъде въвличан в тази тематика, като похвали тези, които играха. Няма подозрение обаче: Кевин Де Брайне и Серхио Агуеро липсваха и това пролича най-много в първото полувреме на цялостна доминация на първенеца. Големите играчи хващат момента и вземат решение огромните мачове.

Сити има такава класа и качество, че ще се възвърне от удара. Умният залог си остава нова купа за „ гражданите” 22 кръга преди края, а тази загуба бе връщане в действителността не за тях, а за тези, които бяха подготвени още в този момент да им връчат короната.



МОЖЕ ЛИ ТОВА ДА Е РЕШАВАЩИЯТ ДЕН ЗА ЛИВЪРПУЛ?

Ливърпул надали може да бъде показан като костенурка спрямо гепарда Сити, но надали някой може да оспори, че мърсисайдци кръжаха в орбитата на своя съперник за купата, а не противоположното.

И в този момент когато те към този момент водят колоната справедливо и пластовете се разместват, мениджърът им Юрген Клоп може да открие някои признаци на живот, които мощно да го окуражат, до момента в който взорът му от ден на ден се насочва към първата шампионска купа за клуба от 1990 година насам.

„ Червените” в този момент остават единственият непобеден тим в лигата, само че това е единствено един от напомпващите самочувствието им фактори. Последната им „ чиста мрежа” в Борнемут (от към този момент общо 10 в първенството) значи, че те са позволили единствено 6 гола в 16 мача. Това е резултатът от скъпите инвестиции във Вирджил ван Дайк (75 млн. паунда през януари) и Алисон (67 млн. паунда през лятото), както и от стремителното израстване на Джо Гомес, чиято травма наподобява през днешния ден единствената неприятна вест за тима.



Ливърпул сподели воински дух и мощ на пейката си, като първо завоюва в 96-ата минута дербито с Евертън, а след това и обърна Бърнли като посетител, откакто изостана в резултата през второто полувреме. Победата в Борнемут пък накара противниците да треперят, тъй като сподели, че Мохамед Салах се връща към опустошителната си форма от предишния сезон, донесла му 44 гола. При това състояние наподобява, че Ливърпул мъчно ще бъде спрян.

И най-сляпо подкрепящите отбора почитатели мъчно ще оборят тезата, че играта няма блясъка от предишния сезон, но другата страна на монетата е, че „ червените” към този момент са на върха в класирането, и то пред тим, който мачкаше всекиго по пътя си, при все това самичък още не е в най-хубавата си форма. Тези почитатели имат цялостното право да предчувстват, че занапред следва и още доста.

Заставането отпред в таблицата към средата на декември е удивително достижение. Сега Ливърпул е изправен пред друг вид стрес – да води колоната с всички съперници зад тила си, отпред със Сити.



СЪСТЕЗАНИЕ МЕЖДУ ДВА КОНЯ ЛИ Е ТОВА?

Смяташе се за подобен вид конкуренция, до момента в който Тотнъм не би като посетител Лестър след жизненоважната победа на Челси над първенеца. Така „ шпорите”, с рекордно за клуба показване в лигата на този стадий от сезона, са към този момент единствено на 5 точки зад „ гражданите” и защото още сме едвам в месец декември, всичко си остава допустимо.

Няма спор, че Ливърпул и Манчестър Сити до момента са двата най-изпъкващи тима този сезон, но преживелият спад неотдавна Челси също подсказа с хубавата си победа в събота, че има качествата да посегне към купата, а Тотнъм и Арсенал също бяха упоменати от мениджъра на първенците в диалога за претендентите за короната.

Предстои основен кръг в края на тази седмица, когато Ливърпул ще се надява на услуга от съседа си Евертън, гостуващ на „ Етихад”, до момента в който Гуардиола ще търси непредвиден съдружник в лицето на Жозе Моуриньо, който ще изведе своя Манчестър Юнайтед на „ Анфийлд”.



Има обаче една маркирана с пълен флумастер дата в календара поради своето значение и поради опцията на нанасяне на тежък психически удар на противника. Това е 3 януари, когато Ливърпул гостува на Сити. Да, не е като спечелилият да си подсигурява купата, но отново конфликтът си остава от изключителна значимост.

Едно е несъмнено в този момент: изпреварването на първенците от страна на Ливърпул значи, че на борбата за купата в Премиър Лийг към този момент се гледа в напълно друга светлина.

Фил МакНълти, Военновъздушни сили
Премиър лийг 16 кръг, събота 8 декември  Челси 2:0краен резулат  Манчестър Сити

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР