Манастири и църкви могат да привлекат млади хора по програми

...
Манастири и църкви могат да привлекат млади хора по програми
Коментари Харесай

Зам.-министър: Манастири и църкви могат да привлекат млади хора по програми за младежка заетост

Манастири и църкви могат да привлекат младежи по стратегии за младежка претовареност. Това съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова в Църногорския манастир " Св. св. безсребреници Козма и Дамян " край брезнишкото село Гигинци. По думите й към този момент имало обител, която се възползвала от шанса и заела младежи до 29-годишна възраст, приключили Художествената академия. Те изографисвали и възстановявали част от стенописите, като заплащането през първите шест месеца се субсидирало. Така младежите придобивали първичен стаж по специалността.

Манастирите и църквите могат да се включат като работодатели и посредством Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", сподели още Русинова. По думите й следва през есента 30 млн. лева да бъдат ориентирани към работодателите за образование на личен състав и привличане на неактивни хора. Русинова счита още, че може да бъде препоръчана стратегия, насочена към културното завещание в църквите и манастирите, сходно на програмата " Мелпомена ", която подкрепя българските театри. Тя уточни, че скоро в Троянския манастир е завършил план по схемата " Ново работно място " с опция за реализация на 13 индивида на пазара на труда посредством образование и работа в светата обител.

Зорница Русинова участва на колоквиум " Развитие и бъдеще на културния и поклонническия туризъм в област Перник " в Църногорския манастир. Проявата е част от програмата на първия Църногорски събор у нас " В сърцето на Граово ", проведен по самодейност на регионалния шеф Ирена Соколова.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР