Мамо, тате, а как се раждат бебетата?“ Това е един

...
Мамо, тате, а как се раждат бебетата?“ Това е един
Коментари Харесай

7 прости стъпки, с които да обясните на децата как се раждат бебетата

„ Мамо, тате, а по какъв начин се раждат бебетата? “ Това е един от най-страшните въпроси за всички родители. И не, тъй като самичък по себе си е заплашителен, а тъй като не знаят кой е верният отговор в този миг.

Как да се справите с тази деликатна тематика? И за какво не трябва да я отлагате?

Има родители, които приказват за щъркели, пчелички, цветенца, зайчета и каквото още се сетите, единствено и единствено да избягат от тъкмо пояснение на въпроса. Дали обаче това е вярно?

Обяснението по какъв начин се раждат бебетата може да се трансформира в същински призрачен сън. Затова е доста значимо да слушате деликатно въпросите, които децата задават и да давате реалистични отговори, без да показвате позор или разстройване. Те не трябва да одобряват тази тематика като нещо, от което би трябвало да се срамят. И това зависи единствено от вас.

Ето и 7 елементарни стъпки, които ще ви оказват помощ да обясните на малчуганите по какъв начин се раждат бебетата.

1. Иска ли детето да знае по какъв начин се раждат бебетата – слушайте деликатно въпросите му

Когато то ви зададе подобен въпрос, първото което би трябвало да извършите, е да покажете, че сте подготвени да го изслушате. Рискът да се почувствате неловко съществува, само че би трябвало да го преодолеете и да обърнете внимание на това, което детето желае да знае.

Въпросите, които то може да ви зададе, са разнообразни и е добре да разберете какво тъкмо ви пита, тъй като най-вероятно в този миг любознанието му не е обвързвано със самия полов акт.

Затова се пробвайте да разследвате, като му задавате въпроси на собствен ред. Попитайте го по какъв начин се раждат бебетата и въз основата на отговора, който ви даде, ще разберете дали то има зрялост за избран вид пояснение или е по-добре към момента да не навлизате в прекалено много анатомични детайлности.

Никога не започвайте незабавно с детайлите, тъй като може още да не е квалифицирано.

2. Намерете отговор, подобаващ за неговата възраст

Въпросът за бебетата може да бъде заложен на друга възраст, като всяка допуска друг метод и отговор. Много зависи и от зрелостта на детето и дали то е готово за по-сериозен диалог на тази тематика.

Ако 3-годишно дете попита по какъв начин се раждат бебета, ще бъде добре да му дадете елементарен отговор, без да навлизате в детайлности, които единствено биха го объркали, само че в това време и без да измисляте приказки като тези за щъркела, което би било контрапродуктивно. Може да му отговорите да вземем за пример, че децата се раждат от мама и баща, откакто семената от баща влязат в тялото на мама, в която има яйце.

Малкото дете към момента няма потребност от термини, с които се отбелязват половите органи, тъй че в неговия случай семенце и яйце са изцяло задоволителни.

В учебна възраст към този момент е належащо да станете по-конкретни, без да навлизате в прекалено много детайлности. Достатъчно е да отговорите, че бебетата се получават откакто мъж и жена се свържат по избран метод. Ако детето зададе и други въпроси, то може да обясните с по-прости думи механизмите, само че още веднъж без прекомерни елементи.

Помнете, че това е разговор, а не монолог, тъй че слушайте какво пита детето.

3. Използвайте елементарни думи и бъдете реалисти

Яснотата и простотата са доста значими за справяне с тази трънлива, само че в това време толкоз красива и естествена тематика. Парадоксално детето ви ще се усеща по-комфортно, в случай че употребявате научни термини, с цел да посочите гениталиите.

А в случай че продължи с въпросите, това значи, че вътре в себе си то към този момент има някакъв отговор и желае да се убеди, че е схванало вярно. Може би това е нещо, подхвърлено в учебно заведение от съученик.

Важно е в такива моменти да не пробвате да се измъкнете или да неглижирате тематиката, а да отговорите простичко и реалистично, с цел да задоволите детското любознание.

4. Уверете се, че детето ви схваща

Когато обяснявате на детето по какъв начин се раждат бебетата, би трябвало да се уверите, че то в действителност схваща какво му казвате. Само по този начин ще сте сигурни, че сте намерили верния метод.

Ако се усеща комплицирано, евентуално това не са точните думи и е добре да потърсите друго пояснение.

Наблюдавайте реакциите му и се адаптирайте по отношение на тях. Ако детето да вземем за пример се засмее сепнато или направи мимика, най-вероятно това пояснение не е уместно за неговата възраст и зрялост. Но в случай че кимне, огледа ви в очите и наблюдава думите ви, това значи, че можете да продължите.

Продължава на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР