Мама винаги е най-добрата - каквото и да нарави!“ -

...
Мама винаги е най-добрата - каквото и да нарави!“ -
Коментари Харесай

12 признака, че сте лоша майка

„ Мама постоянно е най-хубавата - каквото и да нарави! “ - известно, само че много рисково изказване. Защото и най-хубавите майки позволяват огромни неточности, за които децата им заплащат висока цена.

Най-важните от тях събраха специалисти от  detstrana.ru.

Кара му се, даже когато чуе истината.  Детето е намерило сили да си признае грешката и да опише (да признае пред най-близкия човек!) своя неточност или срамна постъпка. То разчита на доверие или на амнистия, само че все пак е осъдено.

Кара му се пред непознати хора . Също по този начин и пред близки родственици – пред баби, дядовци, братовчеди... Публичните подиуми срутват самооценката на детето, вършат го уязвимо, подриват почвата под краката му.

Постоянно чете нотации.  „ Лягай да спиш! “, „ Събери си играчките! “, „ Измий си ръцете! “, „ Сядай да пишеш домашни! “  ... Да всичко това фактически би трябвало да се свърши и евентуално детето се нуждае от увещание. Но безкрайният поток от упътвания е тегав. Без благи думи, поощряване и усмивка... кой би понесъл това? И в действителност не е по силите на малчуганите.

Да не участва тук и в този момент.  Детето прави какво ли не, с цел да притегли вниманието на майка си – поставя си гащите като шапка, върви патешката по детската площадка... А майка му не отделя взор от телефона и няма мощ, която да я откъсне от екрана.

Снимка: Guliver / iStock

Постоянно го съпоставя с близките „ Ето синът на моята колежка донесе тетрадка, цялостна със звездички. “ „ Виж по какъв начин се храни брат ти, не като теб! “ В тези обстановки детето си мисли:  „ Аз не ставам за нищо. “

Никога не го хвали за достиженията . Успехите могат да са разнообразни. Двугодишното дете може сполучливо да подреди пирамидка, а ученикът да се изяви чудесно на олимпиада. Резултатът обаче е един: майка му остава безразлична.

Подценява неговите усеща . „ Стига хленчи! “ „ Момчетата не плачат! “ „ Какво се хилиш от самото начало като простак! “  Чувайки това, детето последователно привиква с мисълта, че няма право на лични страсти.

Не му дава опция да опитва.  Много по-лесно е мама да го нахрани, да го облече, да му закопчае копчетата, да завърже обувките, в сравнение с търпеливо да чака неумелите пръстчета на малчугана да се оправят сами. В дълготрайна вероятност това носи единствено щета.

Дава неприятен образец.  Децата попиват и копират всичко от родителите си – и неприятното и положителното държание. Искате детето да е работливо, самоуверено, мъдро, почтено? Започнете със себе си.

Снимка: Guliver / iStock

Никога не дава право на избор . Личността не може да се оформи в изискванията на непрекъсната тирания. Свободата на решенията е доста значима даже за най-малките – даже, когато става дума да отидат на по-далечна площадка, с цел да си играят с други деца.

„ Откупва се “ с движимости и дарове . Естествено, че децата имат потребност да бъдат глезени и зарадвани, само че не и до безконечност, затрупвайки ги с дарове. Те същински се нуждаят от връзка и поддръжка от вас.

Прави всичко вместо него.  Детето, което е „ обслужвано “ прекалено, пораства безпомощно и несигурно в себе си.

Източник: Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР