Малцина извън Индия бяха чували за Гаутам Адани допреди няколко

...
Малцина извън Индия бяха чували за Гаутам Адани допреди няколко
Коментари Харесай

Ето кой е третият най-богат човек в света?

Малцина отвън Индия бяха чували за Гаутам Адани допреди няколко години. Сега предприемачът, който не е приключил лицей, към този момент е третият по благосъстояние човек в света.

Неговото класиране е и първият път, в който човек от Азия съумява да пробие в топ три на показателя на Bloomberg за милиардери. Сънародникът му Мукеш Амбани и Джак Ма от Китай по този начин и не съумяха да стигнат толкоз надалеч. Със своето положение от 137,4 милиарда $ Адани изпревари французина Бернар Арно и в този момент преди него са единствено Илон Мъск и Джеф Безос.

Адани, който е на 60 години, през последните години работи за разрастването на въглищния си конгломерат, инвестирайки във всичко от центрове за данни през цимент и медии до алуминий. Групата му сега има най-голямото частно пристанище и летищен оператор, дистрибутор на газ и компания за рандеман на въглища. И въпреки неговата мина „ Кармайкъл “ в Австралия да е подложена на критика от еколози, той даде обещание през ноември да влага 70 милиарда $ в зелена сила, с цел да се трансформира в най-големия производител на възобновима сила в света.

Но до момента в който империята му се трансформира в един от най-големите конгломерати в света, подхранвайки впечатляващото трупане на капитал, терзанията за бързия напредък на положението му също се усилват. Кампанията за нови покупко-продажби на милиардера е подхранвана най-вече с дълг и империята му е „ надълбоко “ на територията на несъразмерния ливъридж, показват от CreditSights в отчет от този месец.

Някои наблюдаващи се тормозят и от обърнатата акционерна конструкция и неналичието на анализаторски взор в фирмите от Adani Group. Акциите им обаче не престават да нарастват – някои от тях с над 1000% от 2020 година, а оценките доближават 750 пъти облагите. И с право – милиардерът остава фокусиран върху областите, които министър председателят на Индия Нарендра Моди дефинира като основни за осъществяването на дълготрайните цени на страната.

Обръщането към зелената сила и инфраструктурата завоюва на Адани вложения от компании като Warburg Pincus и TotalEnergies SE, помагайки му да влезе в редиците, запълвани до момента най-вече от американските софтуерни босове. Поскъпването на въглищата през последните месеци в допълнение зареди възхода му.



Само през 2022 година положението на Адани се е нараснало с 60,9 милиарда $ – с пет пъти повече от това на който и да е било различен. Той първо задмина Амбани като най-богатия азиатец през февруари, след това мина прага от 100 милиарда $ през април и отвя Бил Гейтс като четвъртия по благосъстояние човек предишния месец.

Адани съумя да изпревари някои от най-богатите хора в света и поради увеличението на благотворителната им активност. Гейтс разгласи през юли, че ще преведе 20 милиарда $ от положението си на фондацията Bill & Melinda Gates Foundation, до момента в който Уорън Бъфет към този момент даде на организацията над 35 милиарда $.

Двамата, както и някогашната брачна половинка на Бил Гейтс Мелинда Гейтс, започнаха самодейността за дарения през 2010 година, обещавайки да дарят по-голямата част от положението си до края на живота си. Милиардите за щедрост ги намалиха в класирането на Bloomberg – Гейтс е пети, а Бъфет шести.

Адани също е нараснал благотворителната си активност. През юни той даде обещание да подари 7,7 милиарда $ за обществени дела по случай 60-ия си рожден ден.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР