Малкото кредитиране ограничава инвестициите в предприятието, чийто основен акционер е

...
Малкото кредитиране ограничава инвестициите в предприятието, чийто основен акционер е
Коментари Харесай

"Аркус": Изстрел във висините

Малкото кредитиране лимитира вложенията в предприятието, чийто главен акционер е Банко Банков

© Капитал

Статията е част от класацията " Капитал 100 ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.Приватизираното преди 18 години дружество за три години подвига приходите си три пъти.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Настоящата 2017 ще е още по-силна за сдружението, а от мениджмънта оповестяват, че към този момент работят по задания за следващата година. Още по тематиката
Държавната банка ББР се мести от финансовия министър към икономическия

Това е втори опит на ГЕРБ за смяна, като той би трябвало да бъде утвърден и от Народното събрание
12 юли 2017
Най-динамичните: Производители на напредък

Приходите на най-бързо увеличаващите бизнеса си 50 компании нарастват приблизително с 46% през 2016 година
1 юли 2017
Пълна смяна за военните фабрики

След като единствено преди две години фирмите от бранша бяха затънали в задължения и мъчно намираха с какво да платят на служащите си, през днешния ден производството бумти на цялостни обороти
9 юни 2017
Държавните оръжейни компании регистрират внушителни растежи

За полугодието приходите на ВМЗ, което единствено преди няколко години беше на ръба на банкрута, порастват с 350%
3 авг 2016
Държавата продаде блокиращата си квота в " Арсенал "

Мажоритарният притежател заплати 15 млн. лева за 35%, откакто през 1999 година купи 51% за 2.1 млн. $
26 окт 2011
София е на път да заплати лиценз за " Калашников "

Предвижда се да отпаднат половината специфични производства по съветски пример
от Дневник,27 авг 2006
Създаден доскоро над 50 години, заводът в Лясковец " Аркус " изживява своя разцвет. Малко " остарели " компании могат да се похвалят, че за три години приходите им са се удвоили, а облагата е шест пъти по-висока. Причината за жалост е мрачна - растящи военни спорове по света. Скокът не е индивидуален - единствено за три години продажбите на най-големите пет оръжейни завода в страната са нарастнали тройно до 1.4 милиарда лева в края на 2016 година Резултатът е реализиран макар характерните за промишлеността компликации по обезпечаване на финансиране за производството и намирането на вложения за замяна на остарялото съоръжение.

Прозорец към протичащото се в промишлеността открехва представянето на оръжейния цех " Аркус " в град Лясковец - един от дребните на върха в бранша, за който обществената информация е малко по-достъпна, тъй като показва доклади в качеството си на емитент на облигации. За предходната година предприятието е постигнало продажби за 132 млн. лева и облага от 3.5 млн. лева Ако се движи по проект, актуалната 2017 ще е още по-силна за сдружението, а от мениджмънта оповестяват, че към този момент работят по задания за следващата година.

Оръжия без рози

Наследник на бивше държавно дружество, приватизирано през 1999 година от работническо- мениджърското сдружение " РМД Аркус ", което купи 55% от акциите против 12 млн. $, " Аркус " създава главно муниции за приблизително и малокалибрено огнестрелно оръжие (85% от продажбите за 2016 г.), взриватели (15% от продажбите) и по-малко бройки стрелково оръжие (под 1% от продажбите). Почти цялата продукция се изнася непосредствено или през търговски медиатори, главно за Азия (65%), Европа (15%), Африка и Близкия изток (15%).

За една година растежът на приходите му е над 35% при 83% приблизително за най-големите пет сдружения в сектора, което демонстрира закъснение от темпото на по-големите. Делът му в общите продажби пада до под 10% при дял от над 14% преди три години. Това е показателно, че под приятните цифри на увеличаващо се като размер произвеждане и растящи продажби се крият и някои компликации, които пречат на " Аркус " да се показва още по-добре.

" Отрицателно влияние оказва неналичието на съществена кредитна институция заради рестриктивните мерки за кредитиране от ресурсните банки с задгранични притежатели на компании от военнопромишления комплекс. Това въздейства изключително при издаването на банкови гаранции при присъединяване в търгове ", написа в мениджърския отчет за активността на " Аркус " през предходната година. Действително финансирането се трансформира в основна компликация за бранша след банкрута на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) през 2014 година Дотогава тя бе главният заемодател на оръжейниците, имайки поради рестрикциите, които непознатите банки имат към индустриии като тази. Постепенно обаче предприятията в бранша започнаха да се финансират от държавната Българската банка за развиване (ББР), както и от други банки с локални притежатели. " Към момента нямаме проблем в това отношение. Има български банки, с които сме в положителни връзки и ни финансират, стига да имаме договорка или контракт с клиент ", сподели в телефонен диалог Банко Банков, който е изпълнителен шеф на предприятието от 26 години и е главен акционер.

Авансовите заплащания от поръчители също са опция, която заводът употребява, с цел да притегля оборотен капитал. По-труден за разрешаване обаче е въпросът с намирането на запас за вложения, от каквито в оръжейното произвеждане има мощна нужда. Морално остарялото съоръжение в заводите е енергоемко и ресурсоемко. За да могат да се поемат поръчки по натовски стандарти, с което да се завоюват още пазари, е нужно да се вкарат сертифицирани съоръжения в производството.

" Има нужда от забележителен финасов запас за вложения за разширение на потенциала за производството - здания, машини, уреди, принадлежности и механически разработки ", написа в доклада на " Аркус ". Там се вижда, че за 2016 година вложенията са били в размер на 1.8 млн. лева, а плануваните за тази година инвестиции са отново за толкоз. " В бъдеще предвиждаме инвестиция от порядъка на 2 млн. лева лични средства, а при опция за кредитиране ще бъдат и в по-голям размер ", написа още в доклада.

Дружеството се финансира приблизително на 7-8.5% рента, а измежду отговорностите му са облигационната емисия за 11 млн. евро, която падежира през януари следващата година, и банков заем за 11.2 млн. $, който падежира през октомври.

Още провокации

Трудност, с която " Аркус " има да се оправя, видно от бележките в доклада му, е натоварването на мощностите с произвеждане най-вече на едно несъмнено произведение, за което има поръчка. Тази наклонност на монопродуктивност води до такава степен, че предприятието на процедура не поддържа цялата си стокова гама, което да му разреши да нападна всичките пазари, към които се цели.

" Сега сме с четири пъти по-голяма номенклатура в съпоставяне преди 27 години ", разяснява шефът Банко Банков, което разкрива капацитета пред " Аркус ", в случай че се откри позволение на казуса с монопродуктивността. Банков съобщи, че към този момент се работи по проекта за 2018 година, като за актуалната мощностите са към този момент заети с осъществяването на поръчки.

Динамиката в цените на суровините и нуждата от намиране на нови снабдители също е предизвикателство за " Аркус ". За да компенсира повишаването на материалите, сдружението е търсило подпомагане от български и европейски производители за нужните материали, първични материали, елементи, като концепцията е да размени обичайните си снабдители с по-конкурентоспособни. Към 2016 година главните доставчици са от България, Сърбия, Украйна и Швейцария, за които отиват над 10% от разноските на предприятието.

Вторият по величина разход за оръжейния производител е този за хонорари, който през предходната година е надхвърлил 21.6 млн. лева поради наемането на повече хора. През предходната година средносписъчният брой на заетите е бил 2224 души при 1998 през 2015 година Според доклада средномесечната заплата в завода е 821 лева при 753 лева миналата година. Мениджърският състав обичайно си разпределя тантиеми в добавка на възнагражденията, като за 2016 година управлението е получило общо 525 хиляди лева с добавките. " Рязкото нарастване на нуждата от количествен и първокласен състав на работната мощ при недостиг на свободна работна ръка с нужната подготовка в района води до напън върху размера на трудовото заплащане в условия на конкуренция от други производители. В резултат на това имаме несъразмерен растеж на работната заплата по отношение на продуктивността на труда ", регистрират от " Аркус ". Поръчайте Вашия К100 »
На хартия или PDF
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР