Малко вероятно е еврозоната да види нов бум в потреблението,

...
Малко вероятно е еврозоната да види нов бум в потреблението,
Коментари Харесай

Ще има ли нов бум на потреблението в Еврозоната?

Малко евентуално е еврозоната да види нов взрив в потреблението, защото спестяванията, насъбрани по време на пандемията от COVID-19, се държат значително от най-богатите семейства, съобщи Европейската централна банка, представена от " Ройтерс ". 
Прочетете още
Констатациите може да засилят мнението на ЕЦБ, че инфлацията в този момент е настроена да продължи лек спад към 2% и да укрепят причините за задържане на лихвените проценти, откакто невиждана поредност от покачвания ги докара до рекордно високи равнища.

ЕЦБ откри, че 20% от семействата с най-голям приход са държали 49,3% от непотребните спестявания, направени през 2020-22 година, следвани от идващия квинтил с 19,8%.

Тъй като е по-малко евентуално по-богатите хора да похарчат всяко в допълнение спестено евро, това означаваше, че тези спестявания е малко евентуално да бъдат употребявани скоро.

Авторите на блога откриха, че част от тези спестявания са били вложени във финансови активи, като акции и облигации, или в парцели, което ги прави по-трудни за достъп.

„ Онези, които се надяват, че парите, заделени по време на пандемията, ще поддържат скока на потреблението скоро, евентуално ще бъдат разочаровани “, показват създателите Николо Батистини и Йоханес Гарейс.

„ Това е доста подходящо просветление за оценка на това какво движи инфлацията и по какъв начин паричната политика би трябвало да реагира. “, допълват Батистини и Гарейс.

Миналата седмица ЕЦБ остави лихвените проценти непроменени и вложителите чакат да стартира да ги понижава напролет, защото инфлацията спада и стопанската система стагнира или даже се свива.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР