Малко след полунощ, след като в пленарната зала бе пуснат

...
Малко след полунощ, след като в пленарната зала бе пуснат
Коментари Харесай

„Хартиената коалиция” ГЕРБ-ДПС-БСП превърна машините за вота в принтери на бюлетини

Малко след среднощ, откакто в пленарната зала бе пуснат химнът на България, депутатите от коалиция „ хартиена бюлетина “ – сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, обезсмислиха машинния избор и трансфораха устройствата в принтери на хартиени бюлетини.

В 02:54 часа в петък бе прекъснато почналото в 09:00 часа в четвъртък съвещание на Народното събрание, като не се извърши първичното предпочитание на коалиция „ хартиена коалиция “ целият законопроект за промени в Изборния кодекс да бъде дефинитивно признат. След 18-часовото съвещание в пленарната зала депутатите стигнаха до малко след средата на отчета от правната комисия.

Очаква се разглеждането на законопроекта да продължи петък сутринта след блиц контрола.

Въпреки че остават още доста текстове, на гласоподаване към този момент бяха подложени главните оферти. Беше решено изборен регион „ Чужбина “ да не бъде премахван, само че към момента не е ясно дали ще остане „ кух “ текст или ще проработи на процедура.

В секциите ще има паравани, вместо тъмни стаички. Отхвърлена беше концепцията за преброителни центрове, както и за сканиране на хартиените бюлетини, които бяха върнати в огромните секции.

Заявленията за откриване на нови секции отвън страната остават 40 и няма да бъдат увеличавани на 100. Съставът на ЦИК няма да бъде увеличаван от 15 на 25 и няма да се сменя след всеки парламентарен избор. 

Машинните за гласоподаване станах елементарни принтери

ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи одобриха предложенията на партията на Бойко Борисов досегашните разписки от машините за гласоподаване да се одобряват за бюлетини и данните от устройствата да се съхраняват, само че да не се употребяват.

Вече от устройствата няма да се отпечатва протокол с резултатите в края на деня. Така машините ще се трансфорат в елементарен принтер за бюлетини.

На последните избори ЦИК по този начин или другояче взимаше решения да се броят 100% от разписките, само че се записваха единствено гласовете по партии, без преференциите. Сега обаче и преференциите наложително ще би трябвало да се броят ръчно.

Партията на Бойко Борисов съблюдава обещанието си и не отстрани флашките с данните от машините, само че наличието им няма да бъде обществено налично. На процедура в този момент достъп до тази информация ще има единствено, в случай че се заведат каузи за резултатите във всяка една от всичките над 12 000 изборни секции, акцентира съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев.

Василев, а и Божидар Божанов от „ Демократична България “ се пробваха да намерят консенсусно решение, в което досегашните принтирани от машините протоколи да останат наедно с ръчното преброяване, с цел да има спомагателна конторла дали резултатите са вярно регистрирани. Идеята им обаче беше отхвърлена от коалиция „ хартиена бюлетина “.

На трибуната излезе Мартин Димитров от Демократична България, който изиска прегласуване и се обърна към ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия с думите:

„ Тройно преброяване оферирате вие – хартията, изрезките и трето – ще се сумират двете. Това ще бъдат най-скандалните избори в новата българска история. Какъв е смисълът да имате компютър у дома и да смятате на ръка? “

Трите партии обаче не се вслушаха в причините му и дефинитивно отхвърлиха концепцията да има принтиран от машините протокол.

По-рано ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи върнаха обичайните хартиени бюлетини в огромните секции. Така в изборните секции ще се броят два типа бюлетини – обичайните и тези от машинния избор, а след това резултатите от тях ще се събират.

Освен това двата типа бюлетини, които са съвзем разнообразни по мярка няма да се разделят в обособени купчинки.

Реклама

„ Представете си тези два типа хартия по какъв начин ще наподобяват на едно място? Как ще се брои, по какъв начин ще се подсигурява, че някоя бюлетина от машина няма да се изгуби? “, сподели Надежда Йорданова от Демократична България.

От Политическа партия и Демократична България показаха, че цялата тази обстановка с двете бюлетини е причина освен за огромна закъснение в отчитането на резултатите, само че и за доста неточности в изборните протоколи.

Малко преди да се стигне до гласуването за превръщането на машините в принтери, на трибуната излезе Цончо Ганев от „ Възраждане “, който разгласи, че е минало 12 часа и желае в залата да бъде пуснат химнът на страната.

„ Сега ще провеждам, в случай че няма техническа опция, ще го пусна от телефона си “, отговори председателстващият съвещанието Росен Желязков от ГЕРБ. Минути по-късно химнът прозвуча по уредбата в залата.

„ Законодателен качамак “

Преди часове ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи сътвориха цялостен безпорядък в пленарната зала. Трите партии първо одобриха, че от локалните избори нататък (тоест след есента на 2023 г.) ще се гласоподава единствено с хартиени бюлетини, а след това ГЕРБ и Българска социалистическа партия се отметнаха и върнаха смесения избор – и с машина, и с хартия.

Междувременно съперниците на връщането на хартиената бюлетина от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ напуснаха за малко залата и дадоха поредна конференция. Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов заключи дейностите на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ по този начин:

„ Този законодателен качамак, който следим, е или цялостна аматьорщина, или целеустремен проект да не знаем по какъв начин ще се гласоподава на локалните избори “.

От целия безпорядък излезе, че за малко вотът със сегашните машини с тъчскрийн бе напълно анулиран, считано от локалния избор следващата година, само че в последна сметка бе върнат наедно с хартията.

Проблемът стартира преди часове, когато коалиция „ хартиена бюлетина “ одобри със 124 гласа „ за “ два сходни, само че взаимоизключващи се текста за промени в Изборния кодекс – за промяна в член 206 и за основаване на нов член 206а.

Чл.206 съставлява първичното предложение на социалистите в секциите с над 300 гласоподаватели да не се гласоподава единствено с машини, а и с хартиени бюлетини, както беше през април предходната година. В по-малките секции ще продължи да се гласоподава единствено с хартия, както е и в този момент. Чл. 206а пък предвиждаше в секциите да се гласоподава единствено и само с хартиени бюлетини.

Тогава това провокира комплициране измежду съперниците на връщането на хартиения избор – „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “.

„ Колеги от Българска социалистическа партия, не знам дали осъзнавате какво гласувате. Ако го осъзнавате, е ужасно. Обяснявахте, че желаете да дадете на хората избор. В текста написа, че в изборните секции гласоподавателят гласоподава единствено с хартиена бюлетина. Точка “, съобщи от парламентарната естрада юристът от „ Продължаваме промяната “ (ПП) Милен Матеев. Той и съпартийците му даже допуснаха, че е станало комплициране.

Настимир Ананиев от Политическа партия все думата, с цел да разгласи, че машинният избор е анулиран.

ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи обаче настояха, че не са позволили неточност. Хамид Хамид от Движение за права и свободи изясни, че премахването на машините с тъчскрийн е обвързано с към момента негласуваните по това време оферти на партията му за сканиращи устройства на пуснатите към този момент хартиени бюлетини:

„ Предлагаме единствено хартия и обясних, тъй като е привързан с машините, които ние предлагаме. Те би трябвало да има какво да сканират, няма да сканират приятното лице на господин Ананиев, по тази причина трябват хартиени бюлетини “.

По-късно обаче самата концепция на Движение за права и свободи за въвеждането на сканиращи устройства бе отхвърлена с гласовете на ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Това наложи коалиция „ хартиена бюлетина “ да се върне на член 206а, който предвиждаше от локалните избори да се гласоподава единствено с хартия. При новото му гласоподаване, той остана подсилен единствено от Движение за права и свободи, а подкрепилите го по-рано ГЕРБ и Българска социалистическа партия го отхвърлиха. Така остана единствено член 206 – за избор с хартия и с тъчскрийн машини.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР