Малко след като ЦСКА победи с 1:0 румънския Ботошани в

...
Малко след като ЦСКА победи с 1:0 румънския Ботошани в
Коментари Харесай

Владо Манчев: Нов стадион ще е много повече за ЦСКА от всяка титла

Малко откакто ЦСКА победи с 1:0 румънския Ботошани в първия надзорен мач от подготовката, се свързваме с някогашния нападател и треньор на армейците Владимир Манчев. Той се съгласи да приказва по настоящите тематики по отношение на подготовката, селекцията и равнището на алените. Ето какво сподели експертът пред сътрудниците от " Тема Спорт ".

Владо, какъв е изводът от първата контрола на ЦСКА?

- Няма смисъл да вадим някакви генерални заключения и изводи от контролни мачове. На първо място дано е ясно, че тази година почивката на състезателите и подготвителният интервал ще са доста къси. Това при всички положения ще се отрази.
 Трансферно лято в ЦСКА - всичко по тематиката Обновена
Трансферно лято в ЦСКА - всичко по тематиката

Нови, напуснали, уголемен състав

Не мога да кажа на кой и по какъв начин, само че то ще се види в първите мачове. Убеден съм, че няма по какъв начин да подготвиш един тим за подобен времеви период и той да е подготвен за новото състезание. Хубавото от инспекцията с Ботошани е, че видяхме в игра доста млади момчета от школата на клуба, които получиха късмет и някои от тях се показаха на доста положително равнище.

Аз съм работил с част от тези момчета. Познавам ги и знам, че разполагат с капацитет и качества. В момента от състава отсъстват няколко контузени, а други са били с националните тимове. Това отваря късмет на тези млади момчета, което е доста добре за тях да натрупат опит, да усетят натоварванията, които са много по-различни от тези в юношеския футбол.

За подготовка са нужни към 45 дни. ЦСКА, а и другите тимове нямат толкоз. Какво би трябвало да направи Илич - да поддържа физическата форма на играчите, или да опита да ги вкара в някакъв интензивен и доста натоварен подготвителен режим?

- Да, 6 седмици са общоприетото време, което е належащо за ползотворна подготовка. Българските тимове имат много по-малко, като максимума, до който ще се приближат, е 32 дни и би трябвало да приложат високо майсторство. В момента, каквото и да правиш, е компромис и те би трябвало да преценят по какъв начин да действат. Прави ми усещане, че всички се сплотяват към това да понижат времето за физическа подготовка за сметка на игровия темп. Поради тази причина напълно малко се залага на беговите извършения, които би трябвало да са първите 2 седмици, а по-бързо се стартира с контролните мачове, с цел да са подготвени футболистите игрово.
 ЦСКА разгласи прехвърлянето на най-скъпото попълнение в своята история - Матиас Фаетон!
ЦСКА разгласи прехвърлянето на най-скъпото попълнение в своята история - Матиас Фаетон!

Ето детайлности

Какъв е рискът от сходна подготовка?

- На първо място е доста огромен рискът от травми, тъй като " претупваш " няколко от дните, нужни за струпване на аеробен размер. От друга страна, играчите не са имали нужната отмора. За положителното възобновяване след дългия сезон са нужни най-малко 2 седмици, а няма футболист, който да е почивал повече от 10 дни, а огромна част са имали единствено седмица. Другият риск е тимовете да не са подготвени кондиционно. Най-лошото е, че ще се играе при доста високи температури и ще бъдем очевидци на постепенно движение.

Много положително усещане направиха Георги Чорбаджийски и Илиян Антонов. Те са част от една група младоци като Жабов, Бучков, Марк-Емилио Папазов... Тези момчета се появяват по време на подготовките и по-късно изчезват. Какво не им доближава - качества или доверие и самообладание?

- Асен Дончев към този момент го считаме за възрастен ли? (Смее се). От всичко по малко не доближава. Изискванията в ЦСКА са големи и би трябвало в действителност да показваш доста високо равнище и неизменност. Виждаме, че не е невероятно. Християн Петров, а преди него Вальо Антов, Божидар Чорбаджийски съумяха. Явно за нападателите е по-трудно, в сравнение с при бранителите, само че всичко зависи от тях. Много значимо е по какъв начин се влагат, по какъв начин извършват тактическите инструкции, какво е физическото им положение, тъй като натоварванията в мъжкия футбол са доста по-големи.
 Нов в ЦСКА смени сътрудниците си
Нов в ЦСКА смени сътрудниците си

Той подписа с мениджърската компания " Sportlex Agency "

До началото на шампионата остават по-малко от 20 дни, а в ЦСКА не виждаме предстоящите прехвърляния, които да вдигнат класата. В същото време в ЦСКА като че ли виждаме промяна на курса - към този момент не се залага на количество. Означава ли това, че в Борисовата градина си взеха поука от предходни години, или просто избират да са спестовни?

Не мога да кажа, че закъсняват, тъй като знаем какви играчи идват в България. Дори водещите тимове залагат на играчи под междинното европейско равнище. Трансферният прозорец преди малко отваря и всеки свободен, добър футболист първо изчаква оферти от други шампионати, тъй като България не е атрактивна дестинация. 

Ако питаме треньора, то сигурно за него селекцията закъснява, тъй като постоянно е най-добре да разполагаш с всички играчи още от ден първи на подготовката. Хубавото е, че на ЦСКА не са нужни количествени натрупвания, тъй като армейците разполагат с добър тим, а прибавяне на качество и дребни корекции в избрани зони. Плюсът е, че се залага на същия треньор. Той получава късмет да развие своите хрумвания.
 Адвокатът на ЦСКА за стадиона: Всичко се развива и вървим по съответни процедури
Адвокатът на ЦСКА за стадиона: Всичко се развива и вървим по съответни процедури

Коментира и Йомов

Подобно самообладание липсваше в предходни години, а и когато съставът не се пипа в по-дълъг интервал, играчите получават нужната заварка между тях. Това е методът да се направи добър тим. Пестеливостта също не е недостатък, тъй като всички ние мощно желаем да забележим нов стадион, а това ще отнеме съществени средства. Според мен обаче нов стадион ще е доста повече за ЦСКА от всяка купа.

Стартът на ремонтните действия обаче се бави. Притеснен ли си?

- Да. Притеснен съм. В годините виждахме доста планове, само че по този начин и не видяхме нов стадион. Аз нямам подозрение в желанието на притежателите да влагат. Притеснява ме, че процесът се спъва.

ЦСКА се раздели с няколко играчи, като най-сериозното име е това на Гарсес. Ще липсва ли той?

- Аз го харесвах още от началото. Той имаше сложен миг на акомодация, само че съгласно мен бе добър, забавен състезател, който оказа помощ на тима. Дали ще липсва, зависи от това какви играчи ще се привлекат.

Срещу Ботошани ЦСКА излезе в скица с четирима в отбрана - смяташ ли, че Илич ще опита да я върне, или станахме очевидци на случайно решение?

Саша Илич харесва тази скица и още когато пристигна, опита да я вкара, само че по-късно бе заставен да промени постройката с оглед играчите и техните качества. Не знам дали ще направи нов опит да вкара тази групировка, тъй като това зависи и от футболистите, които бъдат привлечени. Но сигурно това по-офанзивно лице приляга повече на ЦСКА.

Ще успее ли ЦСКА да задържи равнището и още веднъж да притисне до край Лудогорец?

- Разликата през миналия шампионат бе в шанса. На ЦСКА не доближи малко повече убеденост в огромните мачове - първите два с Левски и срещите с Лудогорец. Ако там бяхме видели безапелационен ЦСКА, какъвто бе против останалите, то алените щяха да са първенци с разлика. Армейците не отстъпваха на Лудогорец. Във футбола обаче има закономерности. ЦСКА в последните години израства както на терена, по този начин и организационно и имам вяра, че построяването на стадиона ще изстреля клуба на напълно друго равнище и тогава към този момент няма да приказваме за надмощие на различен тим.

Колко мъчно затруднение ще е румънският Сепси?

- Не познавам противника, само че не трябва да се подценява тим от румънското състезание. Те напреднаха доста в последните години. Ние към този момент толкоз време си приказваме за стадиона на ЦСКА, а те в последните три години откриха 10 чисто нови уреди. Там построиха база за развиване и неимоверно покачват равнището на шампионата. От телевизия влизат доста повече пари и те могат да си разрешават по-сериозни прехвърляния. А и с тези бази равнището на локалните играчи е по-високо. Джика Хаджи стана първенец с Фарул Констанца, залагайки единствено на румънски футболисти. А това бе тим, който той сътвори преди десетина години като детска школа.

Говорейки за школи - преди седмица Костадин Ангелов бе назначен за началник на школата. По-добър вид ли е от следващия " изобретател на Кристиано Роналдо " като португалеца Паоло Кардозо, с който ти влезе в спор?

- Стига с тези откриватели и мореплаватели. Такива даже не желая да ги разясня. Играл съм с Коце Ангелов. Познавам го. Това е доста образован и трудолюбив човек, който има доста положителни знания за играта. Той несъмнено е попадение и ще работи с доста огромно предпочитание и упоритост. Проблемът на алената школа е базата. Там, където упражняват децата, опциите са лимитирани - дребни, изкуствени терени и това не е добре.
 Ново попълнение към този момент е при ЦСКА в Австрия
Ново попълнение към този момент е при ЦСКА в Австрия

Сейни Санянг към този момент няма документални проблеми

Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР