Малко след 8 ч. тази сутрин е получен сигнал за

...
Малко след 8 ч. тази сутрин е получен сигнал за
Коментари Харесай

Инцидент с газопровода България-Гърция

Малко след 8 ч. тази заран е получен сигнал за случай в директния газопровод за Гърция на към километър западно от Граничен контролно-пропусквателен пункт "Кулата-Промахон ". Няма потърпевши, подаването на газ е спряно, сега се отводнява унищоженият водопровод от 10 метра.

„ Рязко се е случило намаляване на налягането в системата, което са го отчели дежурните и незабавно са реагирали. Системата за спешно затваряне се е задействала, т.е. е спрян газът в този отсек, спряла е и машината. Половин час след повредата бяхме на място и видяхме, че имаме индустриална повреда. И сега започваме нейното отстраняване”, изясни Павлин Иванов, шеф на компресорна станция Петрич, към ”Булгартрансгаз”, представен от БГНЕС.

Според него не е имало нито огън, нито гръм. Щетите са единствено материални. Имало е звук, тъй като е под огромно налягане и свистенето от приключването на газа е провокирало този звук.

„ Не желая да се наемам със периоди за възобновяване. Започваме незабавно и би трябвало оптимално бързо да възстановим подаването към Гърция”, добави Иванов.

Той не може да каже, че е човешка неточност, “защото виждате тук каква е местността”. Това ще откри техническата експертиза.

На място са били представители на прокуратурата и следователи, изработен е протокол.

Причината за повредата ще стане след правенето на техническата експертиза.

„ Дали тръбите са остарели, каквото подозрение изрече министър председателят Бойко Борисов, също не мога да кажа към този момент, самото изпускане на газта разравя почвата. Има и подпочвена вода, всичко е блатисто, вижда се, подпочвената вода е източена”, сподели още представителят на „ Булгартрансгаз”.

Според него първият кран се е задействал и е затворен към компресорните станции, тази газ е изтекла на мястото на повредата, станало със свистене.

На разстояние от над 500 метра е имало хора, които се обадили.

Те споделили, че се е чул звук от приключване на газ.

Спирането на газоподаването по авариралият водопровод става автоматизирано. Първата стъпка към възобновяване на естествената работа на трасето е да бъде изтеглена подпочвената вода.

“След като се е получило приключване на газ, е имало непосредствена заплаха, само че за наслада няма пострадали”, сподели шефът на РД ПБЗН-Благоевград комисар Георги Пармаков.

От Булгаргаз потвърдиха по-рано, че има повреда, само че при нея няма потърпевши. От компанията оповестиха, че в 07:56 часа е настъпила повреда на преносния газопровод за Република Гърция. Аварията е провокирала нарушение целостта на газопровода на 200 метра преди линеен кран Кулата. Участъкът е изолиран и са подхванати всички нужни дейности за осъществяване на спешен ремонт и обновяване на преноса на природен газ за Гърция. При повредата няма потърпевши.

Ползвателите на газопреносната мрежа ще бъдат известени навреме за възобновяване на газоподаването, оповестиха още от компанията.

Премиерът Бойко Борисов разяснява случая с тръбите на днешната изключителна конференция в Министерски съвет. “Две версии има, рапортуваха ми от ДАНС. Аз като пожарникар знам какъв брой е мъчно. Най-вероятно тръбите са доста остарели и по тази причина е станала повредата. До края на деня ще бъде възобновено подаването на газ към Гърция”, добави Борисов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР