Малко повече от седмица след като , това направиха и

...
Малко повече от седмица след като , това направиха и
Коментари Харесай

Още три турски банки спряха използването на руската платежна система "Мир"

Малко повече от седмица откакто, това направиха и три държавни - Halkbank, VakıfBank и Ziraat Bank. Решението е взето, откакто Западът усили съществено напрежението върху турската банкова система под предлог, че локалните финансови институции се употребяват от Русия за заобикаляне на западните наказания.

Bloomberg първа заяви за решението, като от 27 септември и трите банки са спрели да обслужват поръчки за извършване на интервенции. По този метод трите финансови институции се причисляват към Denizbank, която е благосъстоятелност на ОАЕ, и частната İşbank.

От началото на войната насам Анкара настояваше, че " Мир " се употребява от съветските туристи за заплащане при извършване на покупки и потребление на хотели. Западни чиновници по финансова сигурност обаче показаха опасения, че съветският еквивалент на Mastercard и Visa може да бъде употребен като евентуална задна малка врата за нелегално финансиране.
Реклама
Ръководството на Министерството на финансите на Съединени американски щати предизвести, че банките отвън Съединени американски щати, които подписват нови или разширени съглашения с оператора на платежната мрежа, " ще рискуват да поддържат напъните на Русия да избегне глобите на Съединени американски щати ".

Предупреждението пристигна на фона на възходяща паника във Вашингтон и Брюксел по отношение на обещанията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да задълбочи икономическото съдействие с Москва макар осъждането на нашествието на Русия в Украйна. Преди това Ердоган похвали " сериозния прогрес " в разширението на потреблението на карти " Мир " в Турция. Две турски банки - DenizBank и Halkbank - се причислиха към схемата, откакто Владимир Путин стартира военните дейности против Украйна, което се случи в края на февруари.

Решението на държавните банки да преустановят заплащанията по системата е взето след интензивно лобиране пред държавното управление от страна на висши ръководители в обществените турски кредитори, твърди Financial Times. Тези мениджъри са били обезпокоени от опцията връзките им с задграничните банки да пострадат поради настояването за работа с съветската платежна система.

Най-сериозен съперник на концепцията е било локалното Министерството на туризма, което се стреми да притегли допустимо най-вече задгранични гости. Причината за това е, че туризмът е прекомерно значим бранш за турската стопанска система. Все отново решението идва в края на летния сезон, като по този метод се чака евентуалните пропуснати изгоди да бъдат сведени до най-малко.
Реклама
Руснаците са втората по величина група задгранични туристи в Турция през първите осем месеца на годината, като повече от 3 млн. души са посетили градовете и морските курорти в страната. Турция е една от дребното останали страни в района с директни полети от Русия, откакто всички членки на Европейския съюз и сериозна част от страните в региона не разрешиха каквито и да било съветски полети.
Свързани публикации Петролните други възможности на Европа 22 септември 2022, 06:08 Две турски банки стопираха да употребяват съветската платежна система " Мир " 20 септември 2022, 16:57 Западът ускорява натиска върху Турция да спре съветското отбягване на глобите 15 септември 2022, 16:57 Нови правила затрудняват отпущането на заеми от турските банки 14 септември 2022, 12:17 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР