Малко повече от две седмици остават до началото на Световното

...
Малко повече от две седмици остават до началото на Световното
Коментари Харесай

Заплашвана със смърт олимпийска медалистка набира скорост преди Световното в София

Малко повече от две седмици остават до началото на Световното състезание по шорттрек в София, което ще се организира в зала " Арена Армеец " от 8 до 10 март. Шампионатът на планетата ще докара у нас 10 олимпийски първенци и най-малко два пъти повече олимпийски медалисти и призьори от международни и европейски шампионати. Това подсигурява невиждано шоу на висока скорост в сърцето на столицата. Всички, които желаят да качат адреналина си и да станат очевидци на страхотни борби на леденото поле, могат да го създадат умерено, откакто уредниците оповестиха вход свободен за всички дни на конкуренцията.
 Снимка 407316
Източник:

И при дамите, и при мъжете се чакат оспорвани борби за златните медали. Една от скритите фаворитки за оценките при дамите у нас е представителката на новото потомство на канадския шорттрек - Ким Бутин. Родена е на 16 декември 1994 година в Шербрук (Квебек). Започва да тренира на 6 година, тъй като брат й се занимава с това и тя желае да върви по стъпките му. В шортрека й харесва това, че състезателите би трябвало да са интелигентни и мощни физически.

" Обичам спорта, тъй като постоянно можеш да се усъвършенстваш да направиш нещата по-добре ", споделя шорттрекистката.

Макар че този сезон тя е 6-а в международната класация, Бутин не е за подценяване. Едва на 24 години състезателката от провинция Квебек има към този момент 3 олимпийски медала, а по-интересното е, че всички те са от една олимпиада - последната в ПьонгЧанг (Южна Корея). Там дебютантката се трансформира в сензация, откакто взима отличие от всяка от трите самостоятелни дисциплини - 1500 м и 500 м, където финишира 3-а и на 1000 м, където пък сграбчва среброто. Така Бутин става най-успешната канадка на игрите от всички спортове, поради което е определена да носи флага на страната си на закриването на олимпиадата. Тя става и едвам втората жена в шорттрека с оценки от трите самостоятелни дисциплини в едни зимни игри след китайката Менг Ванг.
 Снимка 407318
Източник:

Самото съревнование обаче надалеч не е толкоз щастливо събитие за 24-годишната шорттрекистка. След като печели първия си орден на 500 м - бронз, Ким стартира да получава смъртни закани в страниците си в обществените мрежи. Полицията незабавно стартира следствие и се оказва, че те идват от почитатели на корейката Мин Джунг Чой. Азиатката финишира втора, само че по време на дистанцията на два пъти влиза в контакт с Бутин, което е неразрешено от правилника. Заради тези си дейности Чой е дисквалифицирана, а канадката взима орден. Заплахите съществено стряскат състезателката от Квебек и тя едвам излиза на старт на идната отдалеченост - 1500 м.

" Не се усещах в сигурност след надпреварата. Страхувах се да изляза на улицата. Дори на пързалката се усещах в заплаха. След загрявката за 1500 м се разплаках, беше доста прочувствено. Тогава целият тим беше зад мен и всички ме уверяваха, че нещата са под надзор и аз не би трябвало да се тормозя. Чой също пристигна при мен да попита по какъв начин съм и да ме прегърне ", споделя Бутин. Въпреки че виновниците - 3-ма младежи, са открити и задържани, канадката взема решение да не подава тъжба и да не ги съди, само че им изпраща писмо, в което изяснява по какъв начин дейностите им са се отразили на нея и по какъв начин се е чувствала след тяхната офанзива.

Всъщност най-големият проблем на Ким е не физическата й форма, а псхическата. Треньорът й Фредерик Блекбърн признава, че олимпийският сезон като цяло е бил доста тежък за нея и тя се е чувствала постоянно изтощена.

" Работихме доста над психическото й положение, с цел да е в оптимално добра кондиция за игрите в ПьонгЧанг. Много й оказа помощ и най-хубавата й другарка в тима и неин кумир Мариан Сент Желе ", споделя наставникът.
 Снимка 407317
Източник:

Именно поради душeвността и контузии в гърба Ким си взима отмора 2 години преди игрите. На първото си международно състезание през 2015 година в Москва тя става най-добре представилата се канадка при дамите, откакто финишира 7-ма в крайното класиране. Започва идващия сезон доста мощно, само че след първите 4 Световни купи, в които печели 4 медала, взема решение да остави кънките и да си вземе отмора. Бутин се усеща физически изтощена и има лека контузия в гърба, само че същинската причина е психическото й положение. Тя се усеща изчерпана и има потребност да разграничи живота си от кънките. Връща се на пързалката 6 месеца по-късно, малко повече от година преди олимпиадата в ПьонгЧанг, и се оказва, че решението й е било вярно. Тя стартира подготовка с нови сили и триумфите й не закъсняват. Ким печели медали от съвсем всички надпревари, в които взе участие. В шампионатите за селекция на канадския тим за игрите в Корея тя е неоспорим водач, откакто печели 8 от 9 контролни. Дори намира мотив да се майтапи със себе си:
 Снимка 407320
Източник:

" Прозвището ми е Кими Гонзалес ", през смях споделя олимпийската медалистка, намеквайки за огромните скорости, които развива на пистата. Е, наподобява, че няма по какъв начин прякорът й да е различен, откакто обичаният й супергерой е Светкавицата.

А какво прави един състезателен воин на Канада след най-успешния си сезон и 3 олимпийски медала? Отговорът е простоват - ремонтира си жилището. Ким разкри, че нищо не може да й се опре и реши сама да обнови жилището си. За да покаже на почитателите си по какъв начин разпуска и с какво се е захванала след игрите в ПьонгЧанг, Бутин разгласява и фотоси в профила си в Инстаграм, където се вижда какъв брой професионално се оправя с ремонта.

Началото на новия сезон (2018/2019) за Ким не е доста мощно, само че тя последователно набира скорост. В последната инспекция преди Световното състезание в София - Световната купа в Торино, канадката още веднъж е на стълбичката, грабвайки цялостен комплект медали - злато на 1000 м, сребро в пробната дисциплинираност 2000 м смесена щафета и бронз на 500 м.

За да остане в действителността и да резервира салдото сред персоналния си живот и спорта пък й оказват помощ заниманията. Ким обича да разпуска в свободното си време с изобразяване и плетене.
 Снимка 407319
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР