Малко над половин милион лева (или ок. 580 хил. лв.)

...
Малко над половин милион лева (или ок. 580 хил. лв.)
Коментари Харесай

На финала на кампанията политическите сили събраха малко над половин милион лева от дарения

Малко над половин милион лв. (или ок. 580 хиляди лева.) от 280 донори съумяха да съберат партиите и обединенията, участващи в изборите тази неделя, демонстрира информация в Единния указател на Сметната палата. Това е спад с близо над половин милион лв. по отношение на даренията, събрани за изборите на 2 октомври 2022.
Като причина за спада в даренията може да се допусна измененията в условията за отчитането на средствата от страна на Сметната палата, които бяха признати след абсурда с Тогава бе открито, че " Да, България " (една от партиите в обединяването " Демократична България " ) от 15 чиновници на криптобанката " Нексо ". След разкритието на Сметната палата Цветан Цветков по самодейност на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък ".

До скоро всички партии и обединения, които вземат участие в изборите, трябваше да дават на Сметната палата имената на донорите си и подписани от тях заявления за произхода на средствата на дарението. За тази акция обаче донорите трябваше да показват съответни данни за произхода на средствата като да вземем за пример година на придобиване на подаяние, интервалът, в който са събрани спестяванията, както и данни за работодателя, в случай че средствата са добити от трудова активност.

Отново най-вече дарения е събрала обединението " Продължаваме промяната - Демократична България ". Сумата (малко над 360 хиляди лв), постъпила по сметката на новото обединяване, съставлява половината от всички дарения в акцията. Втора по резултат е коалиция " Левицата! " с съвсем 90 хиляди лева, а трета е " Възраждане " с малко над 50 хиляди лева Следват ги " Български напредък " (ок. 35 хиляди лева.), коалиция " Заедно " (почти 20 хил.) и Българска социалистическа партия - с малко над 12 хиляди лева

В тези калкулации не са включени даренията от претендентите за народни представители. Там още веднъж неоспорим победител е " Продължаваме промяната - Демократична България " със събрани приходи в размер на малко над 195 хиляди лева На второ място след тях се подрежда " Възраждане " с съвсем 117 хиляди лева, а на трето " Левицата! " с 87 хиляди лева Даренията от кандидат-депутати за " Български напредък " и Българска социалистическа партия възлизат на сходни суми - ок 46 хиляди лв. за партията на Стефан Янев и съвсем 44 хиляди лева за Българска социалистическа партия.

По традиция ГЕРБ-СДС и Държавно стопанско предприятие не са заявили никакви дарения, заявявайки, че финансират акцията си най-вече със средствата от държавната дотация.

Най-големите донори

Без изненада най-големите еднократни суми са постъпили по сметката на " Продължаваме промяната ". Георги Андонов е дарил 100 000 лева като е показал, че парите идват от " персонални средства от заплати, дивиденти и бонуси, насъбрани за няколко години ".

 Изборната комисия позволи наблюдаващи при качването на изборните резултати Изборната комисия позволи наблюдаващи при качването на изборните резултати

100 хиляди лева е дарил и някогашният народен представител от " Продължаваме промяната " Владимир Табутов. Той е превел две суми - от по 10 хиляди и 90 хиляди Бил е народен представител в 47-мото Народно заседание от област Благоевград, а другояче се занимава главно с предприемачество в енергийния бранш и по-специално със строителството на фотоволтаични паркове. За изборите тази неделя Табутов е на трето място в листата на обединението от Благоевград.

Следващото крупно подаяние идва от кандидат-депутатът от групировката " Българска социалдемокрация - Евролевица " Димитър Митев. Стойността на направеното подаяние възлиза на 66 620 лева В декларацията за генезис на средствата Митев показва спестявания от трудови приходи от " Лира инвестмънтс - клон България " и " Лира инвестмънтс България " от 2015 година до момента.

По 60 хиляди лева са дарили двама души още веднъж за " Продължаваме промяната - Демократична България " - съоснователят на академията " Телерик " Светозар Георгиев, който обичайно е измежду огромните донори на " Продължаваме промяната " (на предходните избори той беше дал 100 хиляди лева за акцията, бел. авт.). Този път за генезис на средствата Георгиев е показал търговия с акции на " Майкрософт " от юли 2017 година насам. Другият донор е Стоил Моллов. Човек с тези имена попада в комерсиалния указател като шеф на акционерното сдружение " Енергия холдинг ".

Всички последващи дарения над 10 хиляди идват още веднъж от симпатизанти на обединението: подобен е Армин Саркисян, дарил 40 000 лева, Георги Павлов, дарил 20 000 лева и Александър Димитров и Георги Игнатов, дали по 10 000 лева 10 хиляди лв. е дарил и Мартин Райков за коалиция " Левицата! ". Формацията, обединила някогашни партийци от Българска социалистическа партия, е отличник по брой донори. Над 100 души са дарили суми най-вече от по 700 и 780 лева

Даренията към " Възраждане " не са доста, само че по тази причина пък 8 от 9 са четирицифрени, сред 3000 и 8000 лева По-щедри са кандидат-депутатите - четирима от тях са превели по сметката на партията по 10 хиляди лева Това са Ангел Георгиев, Даниел Петров, Деян Николов и Петър Петров. Други петима са превели по 9970 лева - Александър Арангелов, Ивайло Чорбов, Ивелин Първанов, Иво Русчев и Искра Михайлова. Само един претендент за Народното събрание е дарил трицифрена сума - това е Ива Ангелкова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР