Малко над 6000 евро субсидия, за да си купим нова

...
Малко над 6000 евро субсидия, за да си купим нова
Коментари Харесай

При покупка на електромобил държавата обмисля да дава малко над 6000 евро субсидия

Малко над 6000 евро дотация, с цел да си купим нова кола на ток. Мярката е заложена в новата европейска оперативна стратегия „ Околна среда “, от която София чака 1,8 милиарда евро. В момента тече публично разискване, преди програмата да бъде изпратена за публично утвърждение в Еврокомисията.

Субсидията ще е обвързана с най-малко две условия. Да живеете в община, където се регистрират високи равнища на замърсен въздух, и да предадете за преработване остарелия си замърсяващ автомобил.
Станислав има електрически автомобил от година. Казва пред БТВ, че дотацията от над 6000 евро би го стимулирала да купи още един за различен член от фамилията.

„ Липсват каквито и да е разноски, тъй като структурата е съвсем обикновена, зареждането е съвсем без пари, в случай че човек зарежда на нощна цена “, посочи мъжът.

Приоритетно по програмата ще бъдат финансирани притежатели на коли със стандарт евро 1 и 2, само че всички останали не са изключени от помощта. Според икономисти обаче хората, които ще се възползват от дотацията не са доста, тъй като сумата е единствено дребна част от общата цена на електрическия автомобил и множеството семейства мъчно биха си разрешили подобен разход.

„ Очаквам че най-вече в София и Пловдив ще има повече възползвали се от тази дотация. На останалите места – единични бройки, тъй като в София и Пловдив е най-високия приход в страната “, сподели икономистът Стоян Панчев.

Тези, които към този момент са вложили в кола на ток считат, че по-голям интерес към мярката ще има, в случай че се намерения повече за инфраструктурата за зареждане. В столицата се чака да бъдат конфигурирани зарядни станции на 25 разнообразни местоположения. До края на годината би трябвало да проработи първата, а доникъде на идната година ще проработят всички.

В столицата, където постоянно през зимата се регистрират проблеми с качеството на въздуха, електрическите автомобили паркират гратис и са освободени от налог. Въпреки това броят има е едвам малко над 2000.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР