Малко над 30 процента е избирателната активност на парламентарните избори

...
Малко над 30 процента е избирателната активност на парламентарните избори
Коментари Харесай

Галъп: Малко над 30% избирателна активност към 15 часа

Малко над 30 % е изборната интензивност на парламентарните избори към 15.00 часа, пресмятат " Галъп " - организацията, която и на тези избори е сътрудник на БНР.

Пред националното радио социологът Светлин Тачев посочи: „ Това, което сме следили досега - по-възрастните хора излизат заран, по-младите след обяд и късния следобед, в столицата стартира да се гласоподава нормално от обяд нататък, до момента в който примерно в по-малките обитаеми места хората излизат да гласоподават заран. Това е един празник за хората да излязат и да упражнят своя цивилен дълг “.

Около 22% е била изборната интензивност към 13 часа по данни от екзитпол на социологическа организация „ Галъп “ . За съпоставяне – към този час на изборите през 2017 година интензивността е била над 25%, заяви пред БНР Яница Петкова от „ Галъп “.

Петкова посочи, че към този момент гласоподават повече хора в дейна възраст, най-много тези над 30 години. „ Между 30 и 60 години в най-голяма степен са дали своят вот . Младите гласоподават по-скоро следобяд ", добави тя.  

Петкова прикани хората да са дейни при екзитпола, тъй като това е „ единственият късмет да се получат резултати от изборите още довечера “ . „ Знаем, че ЦИК ще брои постепенно. Този път протоколите са много усложнени “, добави тя.

Известен % от хората са плахи да повторят своя избор пред анкетьорите, означи Яница Петкова. „ Няма причина да се тормозят. Това е информация, която ще бъде потребна за всички нас “, акцентира тя.

Към 9 ч. организацията регистрира 4.2% изборна интензивност.

Засега интензивността е сензитивно по-ниска спрямо регистрираната преди 4 години  на предходните парламентарни избори към този час, означи тази заран изпълнителният шеф на „ Галъп интернешънъл болкан “ Първан Симеонов.  

Това е гласоподаване в една доста непредвидима атмосфера “, разяснява той. 

" Моят съвет към слушателите е да изчакат данните на ЦИК, тъй като данните от екзитпол се базират на извадково планирано проучване. При това проучване, което за жалост в изискванията на Коронавирус е обвързвано и с доста отводи от страна на част от респондентите. Използвам мотива да прикани гласоподавателите умерено да се отзовават и на поканите за  екзитпол ", сподели още той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР