Малко над 19 000 заявления са подадени от работодатели към

...
Малко над 19 000 заявления са подадени от работодатели към
Коментари Харесай

280 000 безработни трябва да получат компенсации от фонд Безработица

Малко над 19 000 заявки са подадени от работодатели към Агенцията по заетостта по схемата 60/40. Около 280 000 са служащите и чиновниците, които би трябвало да получат обезщетения от фонд " Безработица ", съобщи депутатът от Движение за права и свободи Хасан Адемов пред Българска национална телевизия.

По думите му до през вчерашния ден са изплатени близо 115 млн. лева, като повече от половината заявки към момента не са обработени.

В началото на рецесията безработните бяха малко над 200 000, а в този момент са 279 000. Това значи, че към 80 000 са тези, които са изгубили работата си.

" Министерството на труда и обществената политика дружно със обществените сътрудници създават ограничения и стратегии, тъй че тези хора да бъдат подкрепени. Кризата е повсеместна ", уточни депутатът.

Адемов регистрира, че има два европейски инструмента, от които страната ни може да се възползва. Единият е обвързван към превъзмогването на последствията от COVID-19, а другият е така наречен Публичен капиталов фонд.

" Ако желаеме да бъдем част от европейската взаимност, би трябвало да осъществим рекомендациите на Европейската комисия. България би трябвало да промени Закона за държавния бюджет, тъй че Министерският съвет да поеме по-големи отговорности, в сравнение с има в този момент ", изясни той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР