Малко над 1% от машините за гласуване не работеха в

...
Малко над 1% от машините за гласуване не работеха в
Коментари Харесай

Предвидими проблеми. Как промените в Изборния кодекс доведоха до неработещи машини

Малко над 1% от машините за гласоподаване не работеха в изборния ден. Това не е доста, само че отново е в пъти повече, в сравнение с последния избор. Причината обаче не е в самите машини, а в измененията в Изборния кодекс, признати от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, които трансформираха условията за тях и не оставиха време за проби.

На изборите в неделя в секцията в град Ваалс, Нидерландия , съвсем еднакъв брой гласоподаватели са дали своят вот с хартиени бюлетини и с машини. Точно 205 души са пуснали хартиени бюлетини, а 188 са дали своят вот с машина.

Мартин Манолов , който е бил наблюдаващ в секцията, споделя, че и повече хора са желали да гласоподават с машина. Те обаче не са могли, тъй като поради механически проблеми с устройството секционната комисия е решила да се премине напълно на хартиено гласоподаване.

„ Техникът идваше постоянно на място. Проблемът беше отхвърлен няколко пъти, само че се появяваше още веднъж и още веднъж “, споделя Манолов. По думите му машината е отчитала, че в нея няма хартия, на която се разпечатват така наречен бюлетини от машинно гласоподаване, макар че е била поставена ролка.

След края на изборния ден Централната изборна комисия (ЦИК) заяви, че 122 машини не са работили в деня на изборите. Това е малко над 1% от общо 9611 машини, с които се гласуваше на предварителните парламентарни избори на 2 април. Броят им обаче е по-голям от този на предходните избори, когато работа стопираха 33 машини от общо над 11 000.

Изборен специалист сподели, че най-често проблемите с машините в изборния ден са били свързани точно с употребяваната хартия. Тя е друга от тази за предходните избори.

Освен това в този момент машините разпечатват вместо къси разписки, така наречен бюлетини от машинно гласоподаване, които са по-дълги. Тази смяна беше въведена с последните промени в Изборния кодекс, признати с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Същите партии върнаха гласуването с хартиени бюлетини като опция на машинното гласоподаване и по тази причина бяха наречени „ хартиената коалиция “ от съперниците си.

ЦИК обаче нито удостоверява, нито отхвърля това пояснение и показва, че аргументите „ занапред ще се откриват “. Фирмата снабдител на машините „ Сиела норма “ отхвърля коментар.
Какво се случи с машините
Изборният ден във Ваалс стартира умерено, описа пред Свободна Европа Мартин Манолов, който е бил наблюдаващ от Института за развиване на обществената среда (ИРПС) там. Преди обяд машината за гласоподаване стартира да принтира къси бележки, от които не се вижда по какъв начин е дал своя вот гласоподавателят, вместо по-дългите бюлетини.

По новите правила в Изборния кодекс, признати в последния парламент от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, членовете на комисиите броят бюлетините, разпечатани от машината, вместо устройството да регистрира гласовете и да разпечатва протокол. В секцията, в която Манолов е наблюдаващ, това значи, че комисията няма какво да преброи. В изборния ден ЦИК позволи в такива случаи на гласоподавателите да се дава опция да гласоподават на хартия.

Когато казусът се появява за пръв път, в секцията идва механик на компанията снабдител на машините „ Сиела норма “, който я поправя и гласуването продължава с машина. По-късно обаче казусът се повтаря.
 Мартин Манолов
„ Това, което се случваше, беше, че четецът, който ревизира дали има задоволително хартия, не можеше да регистрира, че хартията към момента е там “, споделя Манолов.

По думите му на членовете на комисията и наблюдаващите е обяснено, че казусът идва от разликата в хартията, която се употребява за машините.

Откакто в България се употребяват машини за гласоподаване до предходните парламентарни избори на 2 октомври, те разпечатваха къси разписки. Разпискиге бяха контролни и се брояха единствено в някои секции, с цел да се удостовери дали съответстват с данните от машинния протокол. На изборите на 2 април обаче машините разпечатваха по-дълги разписки, така наречен бюлетини от машинно гласоподаване.

Тази смяна беше въведена с последните промени в Изборния кодекс от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.
Защо някои машини не работеха
Членове на комисии и наблюдаващи, с които Свободна Европа приказва, са чули от техниците обяснението, че казусът е в хартията, която се разграничава от тази на предходните избори.

„ Става въпрос за това, че ролката е по-различна, хартията е по-различна и бюлетината е доста по-дълга от разписките, които бяха на предните избори. Вследствие на това се случва по този начин, че самата ролка пада на по-ниско място в гнездото си и сензорът не може да регистрира, че тя е там “, сподели Мартин Манолов.

„ Това нещо няколко пъти се опитваха в комисията да го отстранят и успяваха до някаква степен. Имаше моменти, в които успяваха 20-30 индивида да гласоподават, без да се случва още веднъж казусът “, добави той.

В последна сметка обаче след следващия път, в който се появява дефектът, секционната комисия във Ваалс взима решение гласуването да продължи единствено с хартиени бюлетини. Това че случва към 4 часа следобяд.

Свободна Европа приказва с механик на „ Сиела норма “, работил по поддръжката на няколко машини в област Русе, който пожела името му да не бъде оповестено, тъй като няма позволение от компанията да приказва пред медии. Той уточни, че знае за този проблем и е получил указания от компанията следователно да покрие датчика с хартиено тиксо.

Изборният специалист Стоил Цицелков , който е член на Обществения съвет към ЦИК, също уточни като съществена причина за проблемите с машините по време на изборния ден другия тип хартия спрямо предходните избори.
Когато сме поръчвали тези машини, те трябваше да създават разписки и ние да забележим защо сме дали своят вот. Това е цялата им концепция. Сега ние ги натоварихме с това те да носят вота.Стоил Цицелков
„ Когато сме поръчвали тези машини, те трябваше да създават разписки и ние да забележим защо сме дали своят вот. Това е цялата им концепция. Сега ние ги натоварихме с това да носят вота, с тези хартийки да избираме нашите представители “, сподели той пред Българска национална телевизия във вторник.

„ Законодателят е решил, че водещ ще бъде отрязъкът, а не протоколът [от машината]. Това в действителност доста усложнява нещата. “

„ Аз даже видях някои от тях [ролките хартия], те бяха в неприятно положение, съвсем квадратни. Смачкани са били при преместване “, добави Цицелков.
Колко машини не работеха
В деня след изборите ЦИК заяви, че общо 122 машини не са работили в изборния ден. Това са 1,27% от общо 9611 машини, които се използваха на изборите на 2 април.

Сигналите за проблеми с машините за гласоподаване на предварителните парламентарни избори в неделя бяха повече, в сравнение с предходните избори на 2 октомври. Тогава по информация от държавната компания общо 11 012 машини са спрели работа 33, а поради проблеми при други 39 се е наложило броене на контролните разписки.

По думите на говорителката на ЦИК Росица Матева 20 машини не са стартирали в деня преди изборите - 1 април, а 102 са спрели да работят в деня на вота.

Матева уточни, че при част от машините, които не са стартирали в събота, не са сработили смарт картите, които ги задействат, други не са могли да бъдат включени или са изписвали известие за неточност.

За машините, които са спрени в изборния ден, Матева уточни като проблем печатане на празни бюлетини или по-къси бюлетини, в които не се вижда вота на гласоподавателя.

„ Тепърва ще се търсят аргументите и ще се проучва за какво 122 машини не работиха на тези избори “, сподели говорителката на ЦИК. Тя нито удостовери, нито отхвърли повода за проблемите да е в новата хартия, която се използваше при машинното гласоподаване.

Матева сподели още, че не е имало разлика сред хартията на изборите през октомври и употребяваната в неделя.
Кой доставя хартията
За разлика от предходните избори, на които имаше машини, този път хартията за тях беше доставена от печатницата на Българска народна банка . ЦИК одобри на 4 март решение да разпореди поръчката на нея. Това беше обяснено с новото условие на Изборния кодекс хартията за отпечатването на така наречен бюлетини от машинно гласоподаване да се доставят точно от Българска народна банка или при нужда - „ от други профилирани печатници “.

Промените в Изборния кодекс бяха признати при започване на декември 2022 година Краткият период до идващите избори провокира опасения, че печатницата на да достави задоволително хартия за машините в точния момент. Самата Българска народна банка уточни в мнение, че ще са ѝ нужни сред 4 и 8 месеца, с цел да приготви хартията. В последна сметка тя беше доставена в точния момент за изборите на 2 април, само че беше в по-малки количества, в сравнение с предходни избори.

В изборния ден говорителката на ЦИК Росица Матева сподели, че хартията, която се употребява в машините, е „ същата по тип и условия “ като тази, употребена до изборите на 2 октомври 2022 година за разписките.

„ Ние предоставихме на печатницата на Българска народна банка документите за типа хартия, условията за грамаж и другите условия, които има “, сподели още тя и добави, че документите за типа хартия са тези, които ЦИК е получила от „ Сиела норма “.

Свободна Европа се свърза със „ Сиела норма “ . От компанията споделиха, че нямат право да разясняват каквито и да е въпроси, свързани с изборния развой, без категорично позволение от ЦИК.

Свободна Европа изпрати въпроси до компанията производител на машините „ Смартматик “ , само че до публикуването на текста не бяха получени отговори.
Какви проби са правени
Тестове на машините са били осъществени от Българския институт по метрология (БИН). Свободна Европа се свърза с изпълняващия длъжността шеф на института Паун Илчев . Той удостовери, че това се е случило в седмицата преди изборите.

Тествани са шест машини , които са били подбрани на инцидентен принцип. Илчев посочи, че хартията, която е била употребена за тестванията, не е била идентична с тази, която се употребява за действителното гласоподаване на 2 април.
Тестова хартия. Разликата беше откъм гърба малко по-различен холограмен знак.Паун Илчев
„ Тестова хартия. Разликата беше откъм гърба малко по-различен холограмен знак... Те [доставчиците на хартията] влязоха в някакъв филм. Те я засекретиха, надали не споделиха, че до един месец след изборите ще дадат цялата информация за хартията. Просто не желаеха преди изборите, някой да не спекулирал “, сподели Илчев. И добави, че по време на тестванията машините не са регистрирани проблеми.

Самата хартия е доставена в секциите в деня преди изборите, когато са доставени и машините.

Печатницата на Българска народна банка удостовери в отговори до Свободна Европа, че в нейните пространства не са правени проби преди изборите.
Можеше ли да се избегне
Машините, които не са работили в изборния ден, са малко над 1% от общия брой употребявани машини. Във всички наранени секции гласуването е траяло на хартия.

По думите на Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК обаче даже тези проблеми е можело да бъдат избегнати.

„ Това са напълно механични, прозаични, предвидими проблеми, които можеше евентуално да се избегнат с повече проби, по-добри проби “, сподели той пред Българска национална телевизия във вторник.

По думите му казусът с хартията е резултат от измененията в Изборния кодекс, признати от предходния парламент.

„ Просто когато законодателят постанова някакви правила, които са мъчно изпълними, администрацията прави каквото ѝ е по силите “, добави Цицелков.

Мартин Манолов отбелязва, че множеството хора, дали своят вот в неговата секция, са предпочели машината.

„ Почти всички желаеха да гласоподават на машина, до момента в който имаше опция “, сподели той. „ Имаше хора, които чакаха по половин час, до момента в който техникът в профил казуса, с цел да могат да гласоподават на машина. “

Манолов счита, че аргументите за проблемите с машините би трябвало да се изяснят от институциите, с цел да се предотврати повторението им и с цел да се резервира доверието на гласоподавателите в електронните устройства за гласоподаване.

На предварителните парламентарни избори на 2 април се гласуваше смесено – с хартиена бюлетина и машинно по желание на гласоподавателя. В секциите с под 300 гласоподаватели се гласуваше единствено с хартия. Депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия в последния парламент одобриха промени в Изборния кодекс, с които върнаха хартиената бюлетина като опция на машинното гласоподаване в секциите с над 300 гласоподаватели. Дотогава в тях се гласуваше единствено с машини.

Промяната в разпоредбите за гласоподаване беше посочена като съществена причина за компликациите при обработването на резултатите от изборите. Членове на районни изборни комисии (РИК) оповестиха за всеобщо сбъркани протоколи, опашки и забавяния при предаването на документите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР